България в битка за технологично лидерство в региона

Инвестирорите с все по-голям интерес към родните компании
Обновена: 24 окт 2016 21:33 | 17 окт 2016 15:37, Бойчо Попов
11
България в битка за технологично лидерство в региона
Дарин Маджаров. снимка: Investor.bg

 Докато учи докторантура по компютърни науки в Белгия Дарин Маджаров непрестанно получава обаждания по Skype от сестра си, която иска помощ за уроците си в гимназията. Той откликва на молбите ѝ със серия от видео уроци, които нейните съученици и приятели също ползват, пише в свой анализ Financial Times.

"Те станаха толкова популярни, че се отказах от моята докторантура, върнах се в София и направих образователен уебсайт“, посочва 28-годишният мъж.  

Неговият сайт Ucha.se се появява благодарение на 30 хил. евро финансиране от LauncHub, местен акселератор, подкрепен от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и програмата за технологични стартъпи на Европейския съюз Jeremie, допълва изданието. Двама бизнес ангели от България дават 200 хил. долара в последващото финансиране, а тази година Ucha.se е напът да генерира печалба.

"За 70 лева, цената на едно ястие, можете да се регистрирате за една година, така че да гледате уроци, покриващи всеки предмет в националната програма“, коментира Маджаров.

България се опитва да се изравни с Централна Европа, където икономиките се насочват към иновациите и творческите индустрии.

Едно поколение от инженери и програмисти с глобален поглед в момента стои в основата на стремежа на страната да се превърне технологичната столица на Балканите.

Завършилите компютърни науки и инженерни специалности вече не мигрират масово към САЩ и Германия. В местните компании работят около 40 хил. софтуерни инженери, а секторът за информационни технологии носи повече от 3% от БВП на страната, в сравнение с по-малко от 1 на сто преди четири години.

"България е един интересен център за развитие на информационни технологии с по-висококвалифицирани хора и по-ниски разходи от всяко друго място в Европа“, коментира Аспарух Коев, главен изпълнителен директор на Transmetrics, стартъп, който използва големи обеми от данни и анализ за правене на прогнози, за да подобрява ефективността на транспортния сектор.

В анализа си Financial Times посочва още, че София и Пловдив са се превърнали в процъфтяващи аутсорсинг центрове, които осигуряват работни места на хиляди, завършили ИТ специалности. Някои от тях разработват продукти, които привличат вниманието на експерти и на чуждестранни рискови инвеститори.

Иновациите са това, което отличава българските аутсорсинг компании от други, твърди Димитър Манчев, управляващ директор на Programista, разработчик на софтуер, базиран в София и Пловдив.

Българските ИТ умения се раждат още по време на комунизма, допълва изданието. Държавните компании за електроника са били специализирани в компютърен хардуер и основно програмиране за страните от съветския блок.

"Нашата сила е в това, че вече имаме две поколения инженери с добра основа в сферата на проучванията и развитието“, коментира Даниел Томов, основател на Eleven, акселератор, подкрепян от ЕИФ и Jeremie.

 До тази година липсата на рисков капитал остави редица бързо развиващи се стартъпи с недостатъчно финансиране. Но ситуацията в момента вече се е подобрява, защото инвеститорите са готови да дадат повече средства, твърди Любен Белов, съосновател на LauncHub – акселераторът, който е подкрепил повече от 40 стартиращи компании, използвайки европейски фондове.

Белов създава LauncHub Ventures, фонд за 20 млн. евро, заедно с частни спонсори, за да осигури финансиране на по-развити фирми.

„Имаме всички съставки на една успешна екосистема – ментори, капитал, бизнес ангели и инвестиционни фондове. И има около 30 компании, които се справят много добре със своите между 30 и 50 служители и приходи над 2 млн. евро“.

Neveq Capital Partners, която е пионер в инвестирането в български ИТ компании, стартира фонд, подкрепен от ЕИФ, за да инвестира между 300 хил. и 3 млн. долара в местни стартъпи, насочени към световния пазар. В нейното портфолио влизат десетки фирми.

„Финансирането все още е предизвикателство за по-развитите компании, но международните фондове за рисков капитал показват по-голям интерес“, коментира Павел Езекиев, един от партньорите в Neveq.

И все пак някои предприемачи се притесняват, че недостигът на хора с достатъчно умения подкопава надеждите България да се превърне в ИТ център.

"Университетите не разполагат с ресурсите, за да преподават най-модерните умения, така че ще се изправим пред ситуацията, в която търсенето надвишава предлагането, коментира Роди Дервишев, основател на компанията за чипове Sibiz.

Дервишев е ветеран от Силициевата долина, който се е завърнал у дома. Той е един от водещите предприемачи, ангажирани със спонсорирането на ИТ съоръженията в българските университети.

Някои анализатори настояват, че единственият начин България да поддържа растежа, е като привлича хора с умения от страни извън ЕС, от съседните Сърбия и Македония, дори от Русия и Украйна.

Освен това страната привлича много компании, които се местят на нейна територия. Миналата година Влад Елис мести фирмата си Speedflow Communications от Украйна в България. Половината от неговите 50 служители се преместват заедно с него. Сега базираният в Пловдив Елис посочва: „Разходите са малко по-високи, но тук има таланти и няма политически риск“.  

Повече новини за технологии можете да научите Investor.bg!


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да нямаш икономика и да си технологичен лидер? Искам да я видя тази магия, Хари Потер ли са поканили?
9
1
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
"България е един интересен център за развитие на информационни технологии с по-висококвалифицирани хора и по-ниски разходи от всяко друго място в Европа“, коментира Аспарух Коев..." - само *** може да се гордее с това, поздрави на женските му родини ...
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Launchub и eleven са тотална перачница на пари и шуробаджанащина. Погледнете им портфолиото пълен смях половината им фирми са фиктивни и вече несъществуващи а като цяло 99 процента не са генерирали и 1 лев печалба. Истината е че с достатъчно добра идея мн работа и упоритост може да се пробие не трябва да се разчита на тези измислени фондове.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента сме в люта битка с Турция за да се докажем като най-големият технологичен гигант в региона. Изхода от битката ще се реши след като се определи кое е най-великото откритие за всички времена - българския чушкопек или турската машина за събиране на тикви...
6
0
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 2 години
Стартъп,акселератори.....вай,вай,вай...
5
0
 
7
 
! Отговори
Има! преди 2 години
"Въпросът е дали има поне един подобен български продукт."

Има. V-Ray, най-добрият софтуер за създаване на филмови ефекти, е разработен в България от българската фирма Chaos Group.

Така че не подценявайте потенциала на съгражданите си. Сред българите все още има изключително кадърни хора.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Линус Торвалдс е създал ядрото на линукс без нито една стотинка финансиране. Нещата като ВордПрес, Линукс, Скайп и т. н. са много успешни и известни защото се оказаха много полезни и ефективни. Въпросът е дали има поне един подобен български продукт. Прекалено много говорим за финансирането, прекалено малко за резултати.
3
6
 
4
 
! Отговори
Това е добре преди 2 години
Това е добре за икономиката на България. Но най-хубавото е, че за можещите и знаещи млади хора се дава една добра възможност да останат в страната, а не са имигрират.
2
1
 
7
 
! Отговори
Ко каза, ко? преди 2 години
Битка с мелницата в Несебър. Какви технологии? Какви 5 левс?
1
4
 
9
 
! Отговори
5 противоречиви тези преди 2 години
Качестени кадри?
Липса на кадри?
Пловдив по-скъпо от Украйна?
30 компании генерират 4 М лв приходи, средно по 130 К ?
40 К софт инженери -> голяма индустрия?