Microsoft вече е по-иновативна компания от Apple?

Компанията представи Surface Studio, който е конкурент на iMac
Обновена: 27 окт 2016 15:20 | 27 окт 2016 12:37,
8
Microsoft вече е по-иновативна компания от Apple?
Панос Панай, Вицепрезидент, Surface Computing. Източник: Reuters

Вчера Microsoft проведе събитие, на което показа нови видове 3D софтуер, естествено за Windows 10, нов десктоп компютър - Surface Studio, който си е директен конкурент на iMac-a на Apple и още едно устройство, което е за Surface устройствата - SurfaceDial.

Това е устройство, което потребителите използват като допълнение към стандартната мишка - тъчскрийн с дигитална писалка. Чрез него ще могат да се обработват снимки директно върху тъча - промяна на цветове, регулиране на яркостта и други опции. Самият Surface Studio, към който се предлага SurfaceDial, е най-новото попълнение на компания от тази серия, която до сега се състоеше само от таблети. Персоналният компютър ще се предлага на цени между 3000 и 4200 долара.

Ако към тези нови устройства добавим и Microsoft HoloLens - очилата за добавена реалност, които струват 3000 долара плюс аксесоари към тях с цена от 300 долара нагоре, както и полаганите от компанията усилия в посока развитие на изкуствения интелект и то чрез облачните си услуги, то как Microsoft да не се счита за най-иновативната технологична компания в днешно време, пише Business Insider.

До преди няколко години Apple държеше тази титла и то без никаква конкуренция. Тя постави основата на цели сегменти от пазара с пускането на устройства като iPod, iPhone, iPad, Siri, тънките Mac-ове и куп софтуер към тях. Какво е положението днес? Във вторник компанията обяви първия си спад на приходите от 2001 г. насам, който е съпроводен и със спад в доставките на всисчки устройства, и с нищо ново и впечатляващо според анализатори от различни технологични медии.

Това доведе до неудобен въпрос към Тим Кук от страна на Стивън Милунович от UBS Securities на пресконференцията - дали Apple вече просто следва останалите иновативни комапнии, опитвайки се да ги догони? Естествено, този въпрос въобще не се хареса на изпълнителният директор на компанията и той не отказа да коментира, казвайки, че имат много стабилни резултати и планове за бъдещето. И това като че ли се оказа най-интересният въпрос от събитието.

На следващия ден събитието на Microsoft бе съпроводено от множество реакции в Twitter и всички бяха насочени към това колко са иновативни новите устройства и за това, че Apple би трябвало да гледа събитието и да си прави записки.

Ако погледнем генерално над двете компании, разликата е очевидна - Apple инвестира най-вече в 3 серии устройства (iPhone, iPad, Mac), a Microsoft се "бори" на много повече фронтове - покрива сегмента с телефоните, таблетите и компютрите, но и иска да е водещ фактор в корпоративния софтер (и успява), в изкуствения интелект и облачните услуги, които в следващите години ще се превръщат във все по-сериозно конкурентно предимство.

Дори и да не успее да се похвали с продажбите на Apple в сегмента с устройствата, един туит от събитието най-вероятно вече е факт - Microsoft е по-иновативна компания от Apple.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5: На пазара на смартфони няма какво толкова да покажат. иновацията там се върти около извити и обли дисплеи, двойни камери и намаляване на рамките. друго по-интересно, освен огъваеми/сгъваеми дисплей там не очаквам да се случи.
5
2
 
9
 
! Отговори
illko преди 7 години
Надела се намеси точно в подходящия момент и даде правилната насока.Вярвам че като се концентрират и върху 1-2 модела смартфони, ще развият потенциала на WP...
4
7
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 години
Поредните бози.
3
1
 
14
 
! Отговори
Men преди 7 години
Бай бай ябълки....
2
1
 
13
 
! Отговори
ff преди 7 години
Голям цирк беше това представяне. Евтина имитация на... едно друго събитие, сещате се ;) Обаче "продуктът" (както не спряха да го наричат) изглежда супер. И е на разумна цена, като се има предвид колко струва това, което конкурира.
1
6
 
11
 
! Отговори
gtf преди 7 години
айде, айде няма спор, че майкрософт е във възход, но чак пък водещ фактор в корпоративният софт е малко ...пресилено.