Няма ли Apple най-сетне да създаде лаптоп с тъч екран?

Това ще кара хората да прекъсват плавния си процес на работа
28 окт 2016 15:37,
9
Няма ли Apple най-сетне да създаде лаптоп с тъч екран?
Touch Bar, режим - мейли и съобщения; Източник: Reuters

Apple пусна промяна в дизайна на своята серия лаптопи MacBook Pro, което се случва за пръв път от 4 години насам. В случая иде реч за новия Touch Bar - тънка лента под формата на хоризонтален сензорен екран над клавиатурата, като са премахнати функционалните клавиши, които стояха там.

Това, което бъдещите собственици на лаптопа ще виждат върху Touch Bar-a зависи от ползваното към даден момент приложение. Например, ако е отворен само Safari браузър-а, то тъч барът ще служи за скролвана и отваряне на нови табове. Ако потребителят е в iTunes, върху екрана се показват бутони за контролиране на музиката, а ако пише съобщения или имейл - ще вижда емотикони.

На пресконференцията по случая бе казано, че този нов сензорен екран е пуснат, след като е бил разработван повече от 2 години. Явно е и скъпа добавка - 13-инчов лаптоп с него струва 300 долара повече. На демотата новата джаджа изглежда готина, но както пише Мат Рософ от Business Insider, няма много смисъл от фунцкионална гледна точка.

Защо? Apple промотира своите лаптопи най-вече към бизнес хората и IT гурута. Колко от тях гледат клавиатурата, докато работят? Те гледат екрана и за да използват Touch Bar-a, трябва да прекъснат плавния си процес на писане, да погледнат надолу и да натиснат върху конкретно място. И пак да си продължат с гледането на екрана.

Имайки предвид масивните ресурси, с които Apple разполога по отношение и на софтуер, и на хардуер, изработването на нови Mac-ове директно с екрани с тъч, върху които в долната част да се сложи този бар би било много по-логично и удобно.

Едва ли някой може да отрече, че тъч екраните са полезни по много начини. Хората могат да браузват, сменят табове, увеличават и/или намаляват снимки и прочие. Нещо, което вече правят на своите iPad-ове, които Apple създаде, подчертава Рософ. Таблетите на ябълката бяха толкова "страшни" в момента на старта си, че Microsoft изцяло насочи усилията си Windows да може да се ползва на всяко тъч устройство, което пък доведе до бум на лаптопи с тъч екрани.

По някаква причина Apple не иска да следва тази тенденция. Компанията в различни случаи е потвърждавала директно или косвено, че тъч технологията е изключително полезна, но пък в същото време очаква своите професионални потребители (нали са такива в своята сфера, уж?) изведнъж да спрат да гледат екрана и всяко трето-пет-десето действие да е спиране и гледане на хоризонтална лентичка.

През 2012 г., когато Microsoft опипваше пазара с тогавашната си операционна система Windows 8, която поддържаше и тъч, и клавиатура, Тим Кук каза по този повод, че "може да съчетаем тостер и хладилник, но това не означава, че ще е приятно за потребителя".

Още по темата

Тази операционна система си имаше проблеми най-вече по линия на премахнване на доста нужни функции за десктоп потребителите и акцентирането върху тъча, както и сложното превключване между двете, но с Windows 10 те бяха изчистени и бяха приети толкова добре, че Apple реши да пусне допълнителна клавиатура към своя iPad преди година - нещо, което Microsoft направи за първи път със своя таблет Surface.

Както Рософ казва за финал - време е Apple да направи крачка напред, да преглътне гордостта си и да се присъедини в компютърния свят с лаптоп с тъч екран, който да е наистина полезен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип не харесвам продукти на Епъл, но идеята с тъч лентата ми харесва (най-после иновация и от Епъл). Но не разбирам защо са махнали функционалните клавиши. Не ми се вярва тая лента да ги замени всичките, пък и не трябва ли и приложенията да са писани с поддръжка за тая лента? Айде, приложенията на Епъл ще са писани по тоя начин, ами приложенията на други компании?
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо про няма в един тъч екран, освен ако иска човек да хване плексит. Лентата е чудесно допълнение. Нямам търпение да видия как ще опозотворят тази лента външни разработчици.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А целият екран в пръсти , оплют и омазан добре ли изглежда.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами още едно доказателство, че в момента микрософт изглеждат по-иновативни от епъл. Не, че тъч бара е лоша добавка. Вероятно след време като свикнеш с нея ще е дори и полезна, но пак е далеч от удобството да си ползваш екрана.
3
2
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Няма да ти се налага. Какво е F5? На старите компютри значи "фунцкия 5", което е функция според програмата. Сега вече ще е картинка.
2
4
 
7
 
! Отговори
Доброжелател преди 7 години
... да попитам. Kак да натисна F5 на новия мак бук про?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да всичко хубаво ама махнаха 11" еъри от продажба