Дългият престой в космоса влошава зрението на 75% от астронавтите

НАСА търси решение, което е особено нужно, ако бъдат изпратени хора до Марс
29 ное 2016 12:30, Елка Василева
4
Дългият престой в космоса влошава зрението на 75% от астронавтите
Снимка: архив, Reuters

Продължителният престой в космоса влошава зрението на почти 75% от астронавтите, защото в микрогравитация се променя налягането на гръбначно-мозъчната течност, съобщи АФП.

Лекари на НАСА отчитат влошаване на зрението на астронавтите след продължителен престой на Международната космическа станция от десетина години. Изследванията на специалисти от университета на Маями показаха различни структурни промени, повишаване на очното налягане и възпаление на оптичния нерв.

Първоначално специалистите мислеха, че проблемите със зрението на астронавтите се дължат на промените в начина, по който се движи кръвта в условията на микрогравитация, защото тя се задържа повече в главата. Оказа се обаче, че престоялите по няколко месеца в космоса астронавти имат повече ликвор в мозъка.

На земята тази течност улеснява адаптирането на тялото към различни пози, например при изправяне или лягане. В безтегловност хидравличният механизъм се нарушава от липсата на промяна в налягането при движение.

Учените са изследвали със скенер седмина астронавти преди и след дълъг полет. Резултатите са сравнени с тези на деветима астронавти, престояли на орбита съвсем кратко.

НАСА изследва проблема с цел да намери решение. Това е особено необходимо, ако бъдат изпратени хора до Марс.

Астронавтът Клейтън Андерсън е сред малцината, които не са имали проблем със зрението след пет месеца на орбита през 2007 г. Изследванията показаха, че протеин, произвеждан от организма му, е попречил на нарушаването на налягането на гръбначно-мозъчната течност.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: зрениенасаастронавти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
31
 
! Отговори
PastorBrad преди 6 години
All 4 of these children were taken from their mother who doesn't have custody and fled out of the county with them. July 4th they left from Lost Angeles airport and their final destination was Paris France. We do not know the whereabouts they may be now. They could be anywhere in the world. https://intersnap/Missing-Kona-Kids.jpg Our Facebook page: https://facebook/KonasKids/
3
0
 
32
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
А Земята плоска ли е?
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСА е организация с основнацел да манипулира общественотомнение в определена посока.Нищо повече.Тя не е научнаорганизация.
1
6
 
31
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Това нас не ни засяга