Най-важното от света на технологиите през 2016 г.

Изборът на Тръмп – изненада за Силициевата долина
5 яну 2017 12:14, Елена Кирилова
6
Най-важното от света на технологиите през 2016 г.
снимка: Ройтерс

2016 г. си замина преди дни, а съвсем логично идва време за равносметки и за бизнеса. Технологичната индустрия преживя интересна година, изпълнена с вълнуващи новини, но и с немалко главоболия.

Светът не спря да се вълнува от новите устройства, които технологичните концерни представят, но и не успя да се удиви истински на някоя от джаджите, или поне вълнението не успя да достигне размерите, които свикнахме да усещаме през предходните години.

Същевременно регулаторните проблеми на голяма част от компаниите, в това число едни от най-обещаващите стартъпи, продължиха и дори се задълбочиха. Правителствата показаха, че не са готови да се предадат в битката си с гигантите от Силициевата долина и не само.

На фона на всичко това продължиха да се появяват все по-смели идеи за технологиите на бъдещето, а много компании направиха крачка към такива, за които преди година-две можехме само да мечтаем. И не, не става дума само за авантюрите на Илон Мъск! А за автономните коли например - нещо, което придобива все по-реални очертания на потребителския пазар.

Но нека разгледаме подробно кои са нещата, които определиха дневния ред в света на технологиите през 2016 г.

Доналд Тръмп

Смелите, дори прекалено дръзки изказвания на Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, притесниха не един и двама директори на компании в САЩ. Когато стана ясно, че именно той ще поеме властта след като мандатът на Барак Обама завърши, технологичните лидери бяха сред първите, на чиито лица се изписаха уплаха и искрено притеснение. И определено имаше защо. Откровено антиимигрантската реторика на новоизбрания държавен глава на САЩ поставя големи въпроси пред Силициевата долина, която от години е притегателна сила за таланти от цял свят. Какви са конкретните му планове по отношение на инвестициите и данъчната политика също предстои да видим, а ръководителите на големите технологични концерни следят всяка негова стъпка изключително внимателно.

В средата на декември целият технологичен свят беше вперил поглед в Trump Tower, защото именно те - лидерите на десетина от най-големите компании от Силициевата долина се срещнаха лично с Тръмп. А списъкът с поканените и непоканените доведе до не една и друга спекулация. На тази среща Тръмп показа ясно кой диктува правилата. А някогашните му големи критици показаха, че са готови да му станат съветници или просто му сервираха някоя и друга добра дума, с надеждата за бъдещ мир. През 2017 г. ще разберем дали Силициевата долина всъщност ще се включи в истинска битка с Тръмп, за да защити кадрите си, или просто ще търси политически изгодна позиция.

Затягане на регулацията

Google, Facebook, Yahoo, Apple, Uber, Airbnb… Това е само малка част от списъка с компании, които си имаха проблеми с властите през последните 12 месеца. От една страна Европейският съюз гледа под лупа американските гиганти, опасявайки се от огромното им влияние върху европейския пазар. В резултат от това започнаха разследвания на не един и двама играча от САЩ. Може би най-потърпевша до момента е Apple. Европейската комисия (ЕК) обяви през август, че ще глоби компанията цели 13 млрд. долара за данъчно споразумение, което концернът е сключил с Ирландия. Месеци по-късно, както страната, така и компанията обжалват решението. Същевременно Google е изправена пред големи главоболия отново в Европа, където текат цели три антитръстови разследвания срещу нея. Очаква се решенията и по трите да станат ясни през следващата година.

Говорейки за власти, няма как да пропуснем все по-голямото желание на правителствата да получават достъп до данни на големи технологични компании. И докато едни се опитват да избегнат по всякакъв начин възможността да споделят секретна информация с властите (Apple), други като Yahoo нямат никакъв проблем с това да съдействат.

Едно е ясно - Европа размахва пръст на американските гиганти. Америка пък им се сърди, че не са готови да ѝ се предадат напълно. Битката продължава.

Вижте какво още вълнуваше света на технологиите в продължението в Investor.bg


6
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
До дедо Ташунко преди 11 месеца
Прав си дедо ,а и ти си в кюпа на технологиите.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И кои са новостите не разбрахме само разбрахме че Америка е инкубатор на новости а Русия е инкубатор на войни
2
6
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 месеца
Силициевата долина е клозетна яма, която разбута цял свят с новите, *** технологии, в които няма нищо човешко. Там е сбирщина от извратени мозъци, които ще ни затрият с произвежданите "продукти". Слагайте сега минуси, св.инчовци.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
погледнете го само каква омраза анти човек и ще разберете от коя нация е