Рrоgrеss реже още работни места в България

110 служители ще бъдат съкратени от софтуерния концерн
18 яну 2017 16:50, Бойчо Попов
31
Рrоgrеss реже още работни места в България
снимка: компанията

Американският софтуерен концерн Рrоgrеss, който придоби през 2014 г. българската компания Теlеrік за 262,5 млн. долара, съкращава над 16% от своите служители в България. Заповеди за освобождаване са получили около 110 служители, научи Investor.bg от двама свои източника, пожелали анономност. По последни данни в българския офис на концерна досега работеха 650 души. 

В своя последен тримесечен отчет американската компания обяви, че планира да съкрати 450 души, което отговаря на около 20 процента от всички нейни служители в глобален мащаб.  

"Свиването на персонала ще започне през първото фискално тримесечие на 2017 г. и би трябвало да е напълно приключило в края на второто тримесечие на 2017 г.", пише в отчета на компанията. 

Рrоgrеss планира да започне нова продуктова стратегия, при която ще използва капацитета на своята платформа за разработка на приложения.

След инвестициите в тази нова стратегия Progress очаква да намали нетните годишни разходи с около 20 млн. долара до края на 2017 г. 

Според източниците на Investor.bg съкращаването в българското поделение ще премине на два етапа. Част от служителите са напуснали компанията още на 17.01. (вторник). Друга част ще напуснат компанията официално от края на второто тримесечие, като дотогава ще трябва да предадат работата си на своите "наследници".

"Официално обявеният брой на съкращенията на глобално ниво е 450 души. Всички останали цифри са плод на слухове и спекулации", съобщиха от компанията за Investor.bg.  

"Обявеното преструктуриране засегна всички дивизии и офиси на глобално ниво, включително и в България. Засегнатите служители в България, които са по-малко от спекулирания брой, получиха значително обезщетение в зависимост от стажа им в компанията. В допълнение на това получиха и предварително личните си бонуси за фискалната 2016 г., удължено здравно осигуряване до края на февруари и достъп до т.нар. „Програма за помощ на служители“ до края на април. Всички засегнати служители, които имат деца, могат да ползват услугите на Детския център на компанията до края на май", поясни пред Investor.bg Фарис Суайс, генерален директор DevTools и Telerik Platform в Progress.

Според източници на Investor.bg в българския офис са съкращавани два типа служители - такива, които са назначени отскоро, както и такива, които са много опитни и, съответно - високоплатени. 

Според Суайс офисът в България и служителите в региона продължават да играят ключова роля за бизнеса.

"Имаме екип от добри софтуерни инженери и много ресурси, с които ще работим по нови и иновативни начини за развитието на портфолиото ни, както и по проучването на нови възможности. Оттук нататък в основата на нашата стратегия ще бъдат продукти като Kendo UI и NativeScript, които се разработват в България. Затова офисът ни в страната ще продължи да работи по ключови проекти от нашата стратегия", пояснява той.

По думите му в София Progress разполага с много силни и способни мениджъри, които ще продължат да играят важна роля в компанията. Големия съкращения е имало и на разходите за маркетинг и реклама, като в бъдеще фирмата ще разчита повече на своите съществуващи клиенти. Премахнати са служители, които са изпълнявали дупликиращи роли.

Компанията на глобално ниво

„През последните три месеца членовете на мениджърския екип и аз се срещнахме с клиенти и партньори и работихме със служителите, за да определим най-добрия план за растеж и рентабилност", казва Йогеш Гупта, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран в съобщението за тримесечните отчети.

„Обратната връзка на пазара и поуките от предишни продуктови стратегии ни помогнаха да сформираме нашето мнение и ние възнамеряваме да превърнем Progress в икономична компания, която ще помогне изграждането на приложенията на утрешния ден. Съветът на директорите и аз сме уверени, че Progress има правилното ДНК и опита, за да превърне новата стратегия в успех и в полза на всички заинтересовани страни".

Приходите през четвъртото фискално тримесечие възлизат на 117,7 млн. долара, в сравнение със 112,7 млн. долара през същото тримесечие на фискалната 2015 година.

Progress отписва и 92 млн. долара, или загуба от 1,89 долара на акция, в резултат на намалените бъдещи очаквания за растежа в рамките на своя сегмент Application Development & Deployment, свързан с бизнеса на българската Telerik.

Оперативната загуба през тримесечието възлиза на 62,4 млн. долара (като се вземе предвид и отписването) спрямо оперативна печалба от 20,1 млн. долара преди година. Нетната загуба възлиза на 73,8 млн. долара спрямо чиста загуба от 9,5 млн. долара преди година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Бейчев преди 7 години
Иееее , Да, а може и някой cool startup :)
20
1
 
6
 
! Отговори
Още един от балона преди 7 години
Към всички хейтъри и разбирачи - вместо да приказвате глупости от седянката в махалата, отворете някой сайт за работа в чужбина и разгледайте:1. Колко свободни работни места за програмисти има2. Какви заплати се предлагатМалък жокер - сайтовете за работа в Англия са пълни с такива обяви, заплатите започват от 40-50к годишно в паунди, достигат 100-120к, понякога и повече. Вие продължавайте да си хейтите и се радвайте на 1500 лв. заплата, ние също ще продължаваме... да правим пари.
19
1
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
До Solar Powerпише се акумулатора и не давай акъл за неща които не разбираш!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква американци само "Фарис Суайс" и "Йогеш Гупта". До къде паднахме.... Ама така става. На ти демокрация с управляващи дупедавци. Ще ни клати Гупта и Суайс. чистокръвни американци...
17
1
 
7
 
! Отговори
даам преди 7 години
Тази фирма съм я избягвал като дявол тамян. Особено след като бе придобита от американска компания. Никога не съм имал вяра на американскикте фирми. За тях хората са просто средство за печалба. Нямат и грам човечност. Затова с лекота освобождават служителите си. Компаниите в Европа имат друго мислене.А същите тези до преди нова година дори усилено набираха кадри. Сега какво става с тези подлъгани хора? Обаче в България няма никаква защита за работниците. В други държави профсъюзи ще скокнат.
16
1
 
0
 
! Отговори
Един НЕ програмист преди 7 години
Така е, вярно си е, че търсенето на програмисти ще продължи още дълго време, но ето че вечe има компании, които след първоначалното оживление на пазара, започват постепенно да затягат коланите, но така е навсякъде където погледнете. Обаче поне тук има някаква възможност за оптимизъм, защото тези хора няма да останат дълго без работа, понеже все още има достатъчно развиващи се компании в този сектор. И така ще е поне, докато и те се усетят да оптимизират разходите си...
15
12
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До пешоИзобщо не ме е яд. Това си заслужават. Поредния балон. Излезнал от университета не знае как да зареди акумолатора и запише стека но иска 3000 бона заплата стартова поне ?! Свикнал е само да цъка по бутоните. 3000 бона и нагоре за хора които владеят асемблер. Другите скоро ще бъдат елиминирано тотално от автоматични програми за писане на софтуер. И колкото по големи заплати искат толкова по скоро ботовете ще пишат софтуер вместо тях !
14
1
 
13
 
! Отговори
99 преди 7 години
Progress now is compress ...
13
5
 
21
 
! Отговори
пешо преди 7 години
Колко сте *** повечето коментиращи не е истина. Нито разбирате, нито знаете нещо, но ви е яд че програмистите взимат заплати и имат работа и плюете, и си представяте балони. Но на село е така...
12
1
 
0
 
! Отговори
Fors преди 7 години
Farma si izprali malko parite v iskara...i sega diaria...
11
2
 
1
 
! Отговори
До Anonimen 12 преди 7 години
Ако не е тайна, за 10-те години стаж там, месечното ви възнаграждение 4 или 5 цифрено беше? За разлика от много ИТ фирми (не R&D) като HP, телекоми и др., където заплатите не се индексират, а обикновено не се и покачват,независимо от производителността на човека с времето, има и други фирми (R&D), където едно 9-10% годишно увеличение е нормално и за 5+ години заплатите набъбват значително
10
3
 
37
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
За да няма спикулации ето ви истината. Progress не съкратиха псевдопрограмисти, нито предимно мениджъри, а най-дългогодишните си и опитни служители, сред тях имаше всякакви хора, програмисти, Qa-и, дизайнери, мениджъри и др. Причината е ясна, просто тези хора са високоплатени.... Аз съм един от потърпевшите, работа от тук нататък има бол за всички, балон няма, а хейта е излишен, защото повечето съкратени работеха над 10 години в тази фирма и бяха доста емоционално обвързани с нея..
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Индия има и по-скъпи, има и по-евтини. Има 10к места, тези 100 ухапал ги комар. Коментиращите явно не сте от бизнеса и само спекулирате.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балон за програмисти няма. Вече всичко е софтуер. От това да си купиш билетчето за метрото и стигнеш до банките, болниците самолетната индустрия. Заплатите на програмистие са реални, на останалите хора са силно подценени.
7
1
 
14
 
! Отговори
Маке-ариец преди 7 години
Ако питате Тръмп, той е върнал тези работни места в Америка...
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали се сещате тези хора колко точно време ще са без работа? Точно колкото си поискат, ако искат и утре биха започнали и вероятно на сходни условия.
5
10
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
не знам с близкото поредно овластяване на дкмс , що пак каканижат нещо за IT сферата. предполагам , щото требва да са модерни. ама тва беше модерно преди 20 години. сега в индия ишлемарите работят за без пари , и тука освен по сутрешните блокове и по пресконференциите на комунясите от всевъзможни котила, IT хипстери други нема да останат.
4
11
 
10
 
! Отговори
Балонов преди 7 години
Балона с псевдопрограмистите наистина се пука.Това са сглобчици и цъкачи.
3
6
 
2
 
! Отговори
big freeze преди 7 години
Мериджеите ползват главно продукти на М$ ,та нали в колл центровете плаща ли мноо пара за софия на новите интелектуалци, поредния B$ .......
2
15
 
24
 
! Отговори
Возещ се на балона преди 7 години
До УркоИмето ти отива. Търсенето на програмисти изобщо не е балон, а световна тенденция. която ще се запззи още 30 години поне.