Apple скочи срещу имиграционния указ на Тръмп

Технологичният гигант обмисля правни действия
1 фев 2017 12:50, Бойчо Попов
43
Apple скочи срещу имиграционния указ на Тръмп
Снимка: архив, Ройтерс

Американската технологична компания Apple Inc. обмисля съдебни действия срещу подписания от американския президент Доналд Тръмп указ, който спира влизането в САЩ на лица от седем предимно мюсюлмански страни, пише Wall Street Journal, цитирайки главния изпълнителен директор Тим Кук.

"Най-голямата корпорация в Америка ще продължи да оказва натиск над Белия дом, за да обърне хода на нещата“, казва Кук в интервю за вестника, след като заклейми хода на Тръмп през уикенда в вътрешнофирмено съобщение. Той се присъединява към други известни мениджъри от Силициевата долина, включително Сергей Брин от Alphabet Inc., протестирайки срещу заповедта, която заплашва да спре притока на имигранти специалисти, на които индустрията разчита силно.

В интервюто си Кук не дава подробности относно законовите възможности, като казва само, че „ние искаме да бъдем конструктивни и продуктивни". Представители на Apple не са коментирали темата пред Bloomberg.

"Повече от всяка друга страна в света, тази държава е силна заради имигрантските си основи и нашите способности да приветстваме хора от всяка среда. Това е, което ни прави специални", казва Кук пред вестника. "Ние трябва да спрем за момент и наистина да обмислим всичко това“.

И въпреки че не дава подробности за легалните възможности, Кук пояснява, че откакто Тръмп е подписал заповедта, той е получил много имейли от служители на Apple със "сърцераздирателни истории" за това как тази заповед ще засегне приятелите и семействата им. Така например служител, който очаква скоро да стане баща, пише, че неговите родители имат канадско и иранско гражданство и няма да могат да влязат в страната, за да видят своето внуче.

"Това са хора, които имат приятели и семейства. Те са наши колеги. Те са данъкоплатци. Те са ключова част от нашата общност", казва Кук.

Заповедта на Тръмп възпрепятства влизането в САЩ на граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен през следващите три месеца - ход, който според Белия дом е необходим, за да се защити страната от терористични актове.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
21
 
! Отговори
Роко преди 7 години
Като търговец предлагащ интернет, реклама и развлечения, а бежанците са консуматори и клиенти е нормално... Всеки Афганистанец на лъвов мост е с телефон и семки... и раничка ба гърба...всъщност забраната е за 3 месеца, за Турция що мълчат? Мачкай Тръмп!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"неговите родители имат канадско и иранско гражданство" - ще могат, ако се откажат от иранското гражданство и имат точно толкова привилегии колкото хората само а 1 гражданство
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"заповедта, която заплашва да спре притока на имигранти специалисти, на които индустрията разчита силно." - да си наемат местни специялисти, с либерални възгледи. Сигурен съм че ще намерят място за специялисти по психология, история на изкуството и Изследвания на жените... нали...или?
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До az - "Корпорациите да си гледат бизнеса." А кой ще ги накара ?И кой ще накара медийте като тия тук да не плещят ГЛУПОСТИ (при наличие на остри за решаване проблеми нпр. Домбас ...)Корпорациите и медийте СА ЕДНО КЪЛБО ЗМИЙ - лечението е ОГЪН !
13
3
 
19
 
! Отговори
az преди 7 години
Корпорациите да си гледат бизнеса. Да спрат да се месят в политиката. Тяхна е вината са всички нещастия по света - ламтежа за големи печалби.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** Кук нали е.. нестандартен. Ако си спомняте в Германия на първа линия посрещачи на влаковете с бежанци бяха едни господа с розови полички високи токчета и доста дълги бради стиснали плакати "обичаме ви"... Явно е загорел.Дано сърцето издържи.За другото знаем ,че много може.
11
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя вместо да плещи глупости да вземе фирмата му да си плаща данъците в САЩ. Епъл печелят милиарди, а плащат минимални данъци. Тръмп ги подкара да си ги плащат и затова са се разквичали зюаедно с Гугъл и Майкрософт. Освен това да каже колко работници араби има. Арабин IT-специалист си е направо виц.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боли ме шмайсеро - Не ям нахапани неща !
9
0
 
3
 
! Отговори
Домбас преди 7 години
Във връзка с нападенията на хохлите срещу домбас лидера на "Всевеликого войска донского" Николай Козицын издаде заповед:Приказываю всем казакам Всевеликого Войска Донского быть готовыми принять участие в защите Донбасса. Атаманам округов, юртов, станиц и хуторов подготовить списки добровольцев для формирования новых подразделений Казачьей национальной гвардииОчакваме най-накрая да разебашат бандеро-фашистската клика до крак !
8
2
 
21
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Естествено, че шефовете на фирмите ща са против указите на Тръмп, защо да плащат на америк. бачкатори високи надници, като може да работят роби-мексиканци за няколко долара на ден? Да, обаче имено работниците /т.н. сини якички/ избраха Тръмп и сега той изпълнява своите обещания към тях, което е нормално. Що се касае до тези "протести" всичката тази *** може да бъде ометена за часове от националната гвардия .. ако се наложи разбира се!
7
1
 
29
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Нали за това хората гласуваха за него - да спре безконтролната емиграция! Явно си изпълнява обещанията Тръмп, а това че не се харесва на някой си.... Явно не са съгласни с наложената демокрация в САЩ! Толкова злоба и жлъч по нито един американски президент не се е изливала до сега! А при обонго направо мислех, че са построили комунизма - нито намек в медиите за неправилни негови решения или действия и само похвали!
6
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По всичко личи, че съвсем скоро Тръмп ще лапне "хурката"!Надали ще изкара една година?Той дойде на власт по нечестен начин, с далаверите на алкохолиците.
5
5
 
13
 
! Отговори
fsdfsdf преди 7 години
До А дали знаетеЩом за тях парите са по-важни от близките им, никой не им е виновен и не ги държи насила. Някои хора късно или дори никога не осъзнават, че най-ценното нещо на този свят е времето. Защото изгубеното време дори милиони да имаш, не може да върнеш. Моментите, които би могъл да прекараш с близки хора, са изгубени, в гонене на нещо си там в Америка. И какво после като имаш пари. Парите ли ще те прегърнат, ще ти кажат добра дума. Това си е егоизъм, без капка мисъл за близките.
4
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнението на Кук по повод налудничавоте действия на Тръмп показват че Аме Рика не е само място за конкурси за красота и изграждане на бетонни стени а преди всичко развойна база на най будните умове от цял свят.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така както"губи" пак оглавява класацията по приходи. Интересно другите колко "печелят"?
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кукуту губи мангизи щото намаляха балъците да му купуват щайгите с ябълките! Кой нормален човек ще си купи ябълки за 1000 долара? Ябълката никога неможе да я изгубите защото постоянно си е на чаржъра в контакта. Половин час работи и 5 часа се зарежда.
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Натискът от стотици милиарди$. Толкова колкото клоунът не е и сънувал.