Apple скочи срещу имиграционния указ на Тръмп

Технологичният гигант обмисля правни действия
1 фев 2017 12:50, Бойчо Попов
43
Apple скочи срещу имиграционния указ на Тръмп
Снимка: архив, Ройтерс

Американската технологична компания Apple Inc. обмисля съдебни действия срещу подписания от американския президент Доналд Тръмп указ, който спира влизането в САЩ на лица от седем предимно мюсюлмански страни, пише Wall Street Journal, цитирайки главния изпълнителен директор Тим Кук.

"Най-голямата корпорация в Америка ще продължи да оказва натиск над Белия дом, за да обърне хода на нещата“, казва Кук в интервю за вестника, след като заклейми хода на Тръмп през уикенда в вътрешнофирмено съобщение. Той се присъединява към други известни мениджъри от Силициевата долина, включително Сергей Брин от Alphabet Inc., протестирайки срещу заповедта, която заплашва да спре притока на имигранти специалисти, на които индустрията разчита силно.

В интервюто си Кук не дава подробности относно законовите възможности, като казва само, че „ние искаме да бъдем конструктивни и продуктивни". Представители на Apple не са коментирали темата пред Bloomberg.

"Повече от всяка друга страна в света, тази държава е силна заради имигрантските си основи и нашите способности да приветстваме хора от всяка среда. Това е, което ни прави специални", казва Кук пред вестника. "Ние трябва да спрем за момент и наистина да обмислим всичко това“.

И въпреки че не дава подробности за легалните възможности, Кук пояснява, че откакто Тръмп е подписал заповедта, той е получил много имейли от служители на Apple със "сърцераздирателни истории" за това как тази заповед ще засегне приятелите и семействата им. Така например служител, който очаква скоро да стане баща, пише, че неговите родители имат канадско и иранско гражданство и няма да могат да влязат в страната, за да видят своето внуче.

"Това са хора, които имат приятели и семейства. Те са наши колеги. Те са данъкоплатци. Те са ключова част от нашата общност", казва Кук.

Заповедта на Тръмп възпрепятства влизането в САЩ на граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен през следващите три месеца - ход, който според Белия дом е необходим, за да се защити страната от терористични актове.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тия все некой им е виновен - я Самсунг, я Тръмп, я ланшния сняг.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Повече от всяка друга страна в света, тази държава е силна заради имигрантските си основи..." Вероятно Кук има предвид САЩ. Но как може да се каже, че тази страна има имигрантски основи, след като е създадена в резултат на насилствено завземане на земята на коренното население. Завоюването не е имиграция!!! То си е агресия! А като вземаш нещо без да плащаш за него, естествено ставаш силен. Но си крадец!
35
2
 
8
 
! Отговори
от Белия дом преди 7 години
Най-голямата корпорация в Америка може да бъде ликвидирана за по-малко от месец, ако Конгресът реши да разследва далаверите с печалбите в офшорни зони. Едно разследване е в състояние да срине акциите до 10% от сегашната стойност - което означава банкрут. Така, че Кук да не се пеняви много много, а да си гледа манифактурата за играчки и приложенийца залъгалки.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКук, време е да плащаш, ако искаш образована емигрантска работна сила. Така е лесно - някоя бедна държавица ти е обучила специалист и ти го вземаш без да плащаш нищо! Да стане международен закон - приемащата държава или КОНКРЕТНАТА ФИРМА В НЕЯ да плаща на предоставилата държава стойността на обучението на специалиста. ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, БАДЖАНАК, ВЗЕМАШ - ПЛАЩАШ, ИНАЧЕ СТЕ ГРАБИТЕЛИ!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... заповедта,... заплашва да спре притока на имигранти специалисти, на които индустрията разчита силно".Нагло!Затова, готованци, спрете да крадете мозъци от бедните страни. Значи, ако ви открадна часовника е кражба, а ако крада = примамвам специалисти, които някоя държава е обучила от оскъдния си бюджет - това не е кражба!Затова, КРАЙНО ВРЕМЕ Е, ИЛИ СПЕЦИАЛИСТЪТ, КОЙТО ОТИВА И ОСТАВА В САЩ, ДА ПЛАТИ НА РОДИНАТА СИ ЗА ОБУЧЕНИЕТО, ИЛИ САЩ ДА ПЛАТИ НА НЕЯ ЗА СПЕЦИАЛИСТА! По споразумение! ОК?!
32
3
 
4
 
! Отговори
Galaxy преди 7 години
Da si gledat rabotata ot Apple sus tqhnata super zakluchena i jalka operaciona sistema,i da ne davat mnogo akal na prezidenta...
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Амчи естествено всички големи корпорации ще изреват на умряло, защото сега вместо скакалци които бачкат за жълти стотинки, ще трябва да наемат американци. И затова Тръмп е фашист, расист, гадняр, лъжец и т.н и т.н. А забравиха какво беше преди 30г. когато имаха два компютара и половина.
30
2
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
те пък, защото точно от тези стани взимат, най-вече специалисти:)))Но пък в интерес на истина Стив Джобс е със сртийски корени, което може бие и някаква вид солидарност.Но все пак тази законова мярка е временна, така че то и голям шум се вдига до някъде, разбира се!
29
4
 
7
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Има много интелигентни хора по целия свят и с най-различни религии. Америка за това са толкова напред защото събират отвсякъде най-добрите. Сега заради Тръмп ще трябва да имат много по-малък избор, а всички знаем американците какви 'гении' са. Нормално е големите IT фирми да са притеснени. Предполагам чужденците взимат и по-малко пари от дебелия американец, който се мисли за бог.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Apple UserТи направо ги уплаши тея от APPLE. Със сигурност сън няма да спат.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До номер 11Алооо, не само, че има арбин IT-специалист, но бащата на самия Стив Джобс е бил сириец, а Стиви си беше гений. Затова, преди да бълваш малоумщини в нета, седни, прочети, щом свят не си видял и тогава напиши, ако ли не-замълчи!
26
5
 
7
 
! Отговори
Лазарин преди 7 години
Тези се наакаха, че Тръмп ще ги кара да си произвеждат боклучивите телефони в САЩ. Няма да могат да имат вече 10-15 пъти надценка над производствената себестойност, благодарвние на робския, почти безплатен китайски труд. Тепърва, ще има да ви гърчи президента.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ме кефи как всички "скачат".
24
1
 
8
 
! Отговори
Златна превъзходна преди 7 години
Имитации..тия и прасетата не ги ядат.
23
5
 
3
 
! Отговори
iPhonner преди 7 години
Тръмп, Апъл и ЦСКА - нумеро уно!
22
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-голямата корпорация в Америка ще продължи да оказва натиск над Белия дом, за да обърне хода на нещата, казва Кук...И ако успее, ще е пряко доказателство, че не народа, а корпорациите управляват страната. Което от своя страна си е зачатък на една бъдеща кървава революция... : ))) Успех на Paple с идиотското им занимание(и идостските им продукти)!
21
6
 
26
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Колкото повече *** и се пени нео.либералната па,плач срещу Тръмп,толков повече се убеждавам,че е на прав път.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Народът ще ги накара. Не знам дали следиш но "престижната" CNN напоследък става на голям бъзи с двойствените си стандарти. Все почече хора в интернето пространството си правят гъргара с тази медия. А както знаем, медия с лоша репутация не може да таксува скъпо за реклами и губи пари от цялата работа
19
1
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
На Лъвов Мос с тея от апъл и Гугъл ли ще ги сравнявате?
18
4
 
6
 
! Отговори
Кук е головодник преди 7 години
Кук да се запита: Защо рева за дивите араби, които правят само атентати и търгуват с наркотици, а не съм казал нито дума за визите, които искаме на "съюзниците си" от НАТО и ЕС - България и Румъния?????