Кирилица.бг - Еnter! Домейни на родната азбука – факт!

Дългоочакваният домейн на български език ".бг" вече е факт
8 фев 2017 20:55,
19
Кирилица.бг - Еnter! Домейни на родната азбука –  факт!
Снимка: архив

От днес вече най-после имаме възможност да регистрираме домейни с разширение ".бг". Акционерно дружество "Имена.бг" беше избрано от българската държава да управлява новия домейн на кирилица, който след дълги обсъждания беше одобрен от Интернет копрорация за присвоени имена и адреси (ICANN), предава БНР.

Новият домейн дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език. Тази възможност би била особено полезна за различни институции, общини, компании и физически лица, които по този начин ще бъдат по-лесно откриваеми в уеб пространството. Особено положително е, че вече ще имаме възможност да изписваме без затруднения и колебания специфични букви от нашата азбука, каквито са Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я, съмнявайки се дали адрес, който търсим, не е изписан по алтернативен начин на този, на който се опитваме да го въведем.

"За българите е важно да можем да пишем, както говорим. Да пазим нашите букви, които имат уникалност. Когато трябва да търсим нещо, това ще бъде от полза, за да не се чудим, как да заменяме определени звуци от нашата азбука, с комбинация от букви и цифри, а да пишем свободно и правилно на български език. Аз ще насърчавам голямата мрежа от читалища, които пазят българския език, култура и духовност, да имат свои домейни на български език", коментира Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки-България".

Приоритетно, в периода до 8 май, ще бъдат разглеждани и обработвани регистрации на домейни за т.нар. "защитени" имена, а именно - такива на министерства и общини. След това ще бъдат обработвани и заявките на всички останали интернет потребители.

Всяко лице има право да регистрира до 100 домейна, това сподели изпълнителният директор на "Имена.бг". Той допълни, че имената на страниците трябва да съдържат минимум 3 и максимум 63 символа, които да са изцяло от българската азбука. В имената могат да се използват и цифри от 0 до 9, както и знак минус ("-").

Цената за регистрация на домейн ".бг" ще бъде от 10 до 20 лева без ДДС. За всеки създаден адрес ще бъде създаден и двойник с използваното досега ".bg". От "Имена.бг" предупредиха, че регистрацията на домейни с нецензурни думи и обиди не се толерира и след проверка те ще бъдат изтривани.

От юни 2016 година потребителите имат възможност да използват домейн на кирилица с разширение ".ею". С въвеждането на ".ею" кирилицата официално стана третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите възможности са латиницата и гръцката азбука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Е преди 7 години
Сега ако успеете /държавните институции/ да дабиете в главите на нашите родни програмисти ,че всички платформи трябва да са на български -ще сте факири.Това е гилдия, която нито приема, нито предава.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дечощот пък много са се засилили чужденците да гледат български сайтове.. за местният пазар си е ок + това са на цената на горе долу
10
8
 
4
 
! Отговори
Дечо преди 7 години
Скука, за кво ми е такъв домейн дет ше го четат само в БГ, Русомафията, бивши соцлилипути и евентуално някой заблуден монголец. По-ефективно ще е да пуснат някоя китайска йероглифница.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна глупост !
8
10
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Тази ентелегентна идеа на патреотите ли е бела?Сериозно, кой нормален бизнесмен ще си сведе зорлем пазара до една шепа хора?
7
8
 
5
 
! Отговори
Нако преди 7 години
И каква точно е ползата от тези безмислици...единствено за *** и неграмотните. Кой бизнес (освен ако не е селската ракиджийнича в Долно Нахуйново) би си позволил да се ограничи в нета с подобен .бг домейн? А гледам по долу че има и доста доволни и щастливи люде, патриоти. В света в който живеете, да си налагате такива ограничения е равносилно на самоубийство. Май не разбирате, а?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШведМного си прав, видят ли кирилица западните клиенти все едно ги бие ток
5
5
 
7
 
! Отговори
Швед преди 7 години
Тия домейни само Киро Домуса и монополите ще си ги ползват.Истината е, че ако сте дизайнер, разработчик, ИТ, или нещо от сорта и вашият таргет са чужди потребители и да имате успех, с тези домейни само будите недоверие. Личен опит! Дългогодишен! Изскубват одма `се едно лъв ги гони! Това е защото светът ни третира така, благодарение на това, което сме в момента. Все едно да наемеш *** на работа... Вервайте ми!Що за гордост е това!?
4
2
 
12
 
! Отговори
браво! преди 7 години
Страхотно!
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ICANN е пълен .... Даже и TLD .wtf .ninja направихаКакъв е смисъла въобще на тези ?!?! Та и .бг същата глупост.
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер, браво, каква положителна новина, вече ще мога ди си регистрирам дубълиудубалиудубалиу.давиeбамайнaта.беге
1
6
 
21
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
.ею е идиотщина! Защо не .ес(Европейски съюз) или .ео(Европейска общност)?!