Apple поскъпва, вече се оценява на $700 млрд.

Оптимизмът за iPhone и връщането на кешовата наличност са причините
14 фев 2017 15:50, Бойчо Попов
7
Apple поскъпва, вече се оценява на $700 млрд.
снимка: Ройтерс

Aкциите на Apple достигнаха рекордна стойност, водени от оптимизма на инвеститорите за суперцикъла при продажбите на следващия iPhone и надеждите, че кешовата наличност от 230 млрд. долара в чужбина може скоро да бъде върната в САЩ и използвана по-широко.

На компанията й отне две години да надмине своя досегашен рекорд на цената при затваряне от 133 долара за брой от февруари 2015 г. въпреки краткия пробив над това ниво (до 134,54 долара за акция) по време на дневната търговия през април същата година. Книжата затвориха на ниво от 133,29 долара в понеделник, оценявайки компанията на 700 млрд. долара, пише Financial Times.

Акциите на Apple увеличават стойността си с повече от 15 на сто от началото на 2017 г. и с повече от 40 на сто за изминалата една година. Производителят на iPhone изпревари своя съперник Samsung, за да се превърне в най-големият по продажби производител на смартфони през четвъртото тримесечие на 2016 г., според оценките редица компании за пазарни изследвания.

Пазарната стойност на Apple се увеличи с повече от 1 000 на сто през последното десетилетие. След четиригодишния ръст на акциите след представянето на второто поколение iPhone през 2008 г. инвеститорите на Apple преживяха по-бурни времена под управлението на главния изпълнителен директор Тим Кук от 2012 г. насам на фона на съмненията за неговата способност да поддържа серията от иновации и растежа от времето на Стив Джобс.

Сега, след като загуби за малко короната на най-ценната компания на света за сметка на конкурента си от Силициевата долина Alphabet преди една година, инвеститорите се насочват обратно към Apple като по-бавно растящия, но с висока възвращаемост залог за продължаващото доминиране на смартфоните .

Представените в края на януари тримесечни резултати надминаха очакванията на Wall Street, което накара някои анализатори да повишат прогнозите си за ръста на цената на акциите на производителя. 

Вижте продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойчо, като знам какви сълзи си ронил докато го пишеш това, предлагам да те преместят да оформяш некролози. Ще си добър търговски представител с жалното и скърбящо личице.
5
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Недейте да травмирате нацията,хората мечтаят да четат за ударници , изпълнени петилетни планове и империализъм в безизходица.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно EMP до щаба им и балона от 700 млрд. изчезва яко дим.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тошиба бяха правили врътки с финансовите си резултати преди 2-3години, май от тогава вървят надолу. Ябълките са балон, силно зависят от един единствен продукт iphone, всичко останало, което правят се продава слабо. Какво би станало ако новият и "незаменим" телефон не оправдае очакванията или пък има сериозен дефект (справка Самсунг), само че Самсунг правят доста повече неща от едни телефони.
2
8
 
4
 
! Отговори
qqqqq преди 7 години
като гледам,може да купи два пъти Русия!
1
9
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Едни поскъпват като ЕЙПЪЛ ,други като Тошиба са на загуба с аферата им с Westinghouse Electric и нискокачествените АМЕРИКАНСКИ реактори за АЕЦ . А помня някои депутати и министри предлагаха реактор на тази мериканска фирма за Козлудуй . Какви хора само ни управляват -ужас !