ФБР търси убиец с гласовия асистент на Amazon

Прокуратурата иска да получи гласови данни от Amazon Echo
24 фев 2017 20:07, Бойчо Попов
3
ФБР търси убиец с гласовия асистент на Amazon
снимка: Getty Images News

През декември миналата година стана известен първият случай, в който властите в САЩ поискаха да получат данни от гласовия помощник на Amazon Alexa. Сега обаче американският концерн се защитава в съда със солидни аргументи. Компанията отказва да предостави потребителските данни, като наред с всичко друго се позовава и на американската конституция.

Пред съда един човек е обвинен, че е убил свой приятел през ноември 2015 г. Сред косвените доказателства прокуратурата разполага и с високоговорителя Amazon Echo, който може би е записал нещо от решаващо значение в нощта на убийството или преди това. Затова прокуратурата настоява Amazon да предостави евентуално съществуващите данни. Един вид, да пита гласовия помощник на Alexa кой е убиецът.

Не е ясно дали в действителност по време на извършването на престъплението е имало въобще запитване до сървърите на Amazon и дали концернът може да предостави на прокуратурата това, което се иска от него. Въпреки това компанията очевидно не иска да създаде прецедент и възнамерява на всяка цена да запази личния живот на потребителите си.

Затова от базирания в Сиатъл концерн молят съда да отклони молбата на обвинението, пише икономическото издание Forbes. В обосновката пише, че Amazon се позовава на т. нар.  "първа поправка" на американската конституция, която гарантира на всеки гражданин на страната правото на свободно слово. Според адвокатите на Amazon към това право спадат и гаранциите, че запитванията за търсене към гласовия асистент ще останат анонимни и няма да могат да бъдат контролирани от държавата.

В допълнение, според адвокатите е нужно да е налице абсолютна необходимост и специален обществен интерес, за да може тези гарантирани конституционни права да бъдат отменени. Според Amazon един процес по убийство не представлява подобен обществен интерес. Освен това Amazon не само вярва, че дадените от потребител на  Echo гласови команди трябва да се разглеждат под призмата на свободата на словото, но също така, че това важи и за отговорите на Alexa.

Според AP Amazon няма да предостави допълнителни потребителски данни, без да е налице валидно и правно обвързващо изискване, като например съдебно решение.

 Случаят е подобен на битката на Apple срещу ФБР отпреди година. Става въпрос за апарат iPhone 5C, съдържанието на който ФБР искаше да изследва. Апаратът принадлежеше на Рижван Фарук, който уби 14 души през декември 2015 г., преди да бъде застрелян от полицията. 

През февруари 2016 г. прокурорът поиска съдебна заповед срещу Apple, позовавайки се на закона All Writs Act от 1789 г. Той дава на съдиите основното право да нареждат всички необходими мерки. Компанията трябваше да деактивира функцията за автоматично изтриване, да създаде интерфейс за електронно вкарване на парола вместо ръчното ѝ въвеждане и да деактивира времевото закъснение между вписванията на грешна парола. В допълнение, Apple трябваше изрично да напише новия софтуер по криптографски начин, така че телефонът да не го отхвърля.  Но концернът се възпротиви, след като преди това според журналистически материали е приел и изпълнил най-малко 70 подобни споразумения без съпротива. Според Apple искането е право- и противоконституционно. 

По-късно стана ясно, че властите сами са разкодирали апарата, а според Apple новите модели на смартфона ѝ са непробиваеми.  Усилията на правителството да принуди Apple да отключи телефона на стрелеца от Сан Бернардино обаче разпалиха национален дебат за криптирането, сигурността и неприкосновеността на личния живот, който продължи да бушува цели месеци, след като Министерството на правосъдието заяви, че е проникнало в телефона без помощта на Apple. Сега дебатът може да се разпали отново. 


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми като хората сами купуват и поставят СРС-та по домовете си не може ФБР да не се изкуши...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами продължавайте да си купувате устройства записащи гласа ви и изпращащи го до сървъри. След това всичко което някога сте казали ще може да бъде използвано срещу вас. Никаква свобода на словото, никакво лично пространство, никога и никъде. Кога ще си купя Алекса - точно никога. Не че андроидите слухтят по-малко, но поне не е официално. Т.е. могат да го използват в разследване, но не и като доказателство в съда. Не и без съдебно решение преди това. Малка защита, но е някаква защита.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак цирк дьо Епъл. Първо публично се оповестява как защитата на личните данни едва ли не се защитава със зъби и нокти от дадената компания, а после зад кулисите се сключва сделка- да предостави на ФБР пълен достъп до всички данни, в замяна на което от ФБР да баламосват обществото как са хакнали системата, за да не загуби клиенти компанията. Случката с Епъл- защо ФБР ще иска съдействие от компанията, след като може да я "хаква" без да подлежи на съдебно преследване за действията си?