Култовият Nokia 3310 възкръсна от мъртвите

Новата визия на телефона запазва класическия облик
27 фев 2017 10:37, Бойчо Попов
25
Култовият Nokia 3310 възкръсна от мъртвите
снимка: Ройтерс

Ако съществува такова нещо, като култ към мобилните телефони, то Nokia 3310 трябва да е на преден план.

Точно така смята и HMD Global, купувачът на мобилния бизнес на финландците, който ще се опита да предефинира успеха с мобилните телефони и връща на пазара легендарния модел 3310. Телефонът за 50 евро идва с преработен, но наподобяващ на оригинала дизайн, цветен дисплей и, разбира се, играта Snake, макар и в нов вариант.

Новата визия запазва класическия облик. Телефонът е с размери 115х51х12.8 мм и е изработен изцяло от пластмаса. Бутоните на ретро клавиатурата напомнят за оригинала, макар че 2,4-инчовият QVGA дисплей изглежда странно.

Устройството работи с операционната система Nokia’s Series 30+ и идва с основна камера с резолюция 2 мегапиксела и слот за microSD карти памет. Инсталиран е уеб браузърът Opera Mini, както и популярната игра Snake (Лакомата змия), която бе инсталирана и в предишната версия на фийчърфона. 

Апаратът идва още с FМ paдиo и MP3 плeйъp, 16 MB вгpaдeнa пaмeт и мяcтo зa МісrоЅD ĸapтa c дo 32GВ пaмeт.

Обновената Nokia 3310 е запазила най-силната черта на оригинала си – дългото време на автономна работа. С едно зареждане устройството може да работи 22 часа в режим на разговори, а в режим на готовност издържа около месец.

Продажбите на Nokia 3310 започват през тази пролет при цена от 49 евро, като устройствата идват с червен, жълт, тъмносин и сив цвят на корпуса.

HMD Global, финландската компания, която притежава правата да използва името на марката Nokia за производството на смартфони за следващите 10 години, представи и моделите Nokia 3 и Nokia 5. Nokia 3 идва с 5-инчов HD дисплей, 4-ядрен процесор MediaTek и 2 GB RAM памет, както и с 8 МР предна и задна камера и батерия от 2650 mAh. Nokia3 ще струва 139 евро.

Nokia 5 идва с по-широк 5,2-инчов екран, процесорът е Snapdragon 430 с 2 GB RAM памет,а цената е 189 евро. Подобрение има при камерата, която е 13 МР, а батерията е 3000 mAh. Вграденото място за съхранение пак е 16 GB с опция за допълнителна карта памет.

Nokia 3 и Nokia 5 щe работят с чист Android 7 и ще са налични през пролетта на тази година. 

Oчаквайте всичко по-важно от конгреса в Барселона от специалния пратеник на Investor.bg. Елена Кирилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
През 1993-та година Пабло Ескобар 3 минути е използвал мобилен телефон и затова е бил заловен.Преди това 3 години са го търсели,но не са успели да го намерят.Телефонът му го е предал-засекли са го веднага откъде се обажда.Всеки телефон излъчва и заради това може да се засече.Нокиа 3310 също.А мобифоните пък бяха пълен смях.90-те години имах фабричен антенен усилвател за телевизия.И на дециметровият обхват на определена честота хващах разговори по мобифони!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравос! Най-накрая!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най доброто ново е забравеното старо
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баахти отпадъка! Алкател за триисе лева изглежда по-сносно. Това е телефон за инфантилни меки китки.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16, нема такова нещо! Не знам дали си забелязал, но суетата движи света. Така нареченият "нормален човек" се къпе, бръсне, дава пари за дрехи и т.н., защото е важно как изглежда. Предполагам, че отдавна си сменил старата лада с нещо по-добре изглеждащо, въпреки, че ако я беше поддържал, пак щеше да ти върши работа.
16
2
 
6
 
! Отговори
xxll преди 7 години
Телефон за третия свят, лъжещ, че има нещо общо с оригиналната 3310. Китайска глупост.
15
9
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Нормалния човек не го е грижа как му изглежда телефона, а дали му върши работа! Стига с тая позьорщина...
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мноу грозно вееее.... Кой нормален човек ще извади тоя фън да говори по него? Има вид на бейбифон - да слушаш бебето дали не плаче в другата стая. Супер нелеп и евтинярски вид има. Жалко че отгоре се мъдри името NOKIA, което беше символ на солидност и здравина.
13
12
 
3
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
тъй шъ си прашасат по витрините... който би си купил и сега е с порн0 1208 с финерьчи... хахаха имам три топуза от стария модел, есен бруля орехите у двора с тях
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябваше да е 100 процента орогинал черно бял нещо много по различно във времето на високите технологии тогава щеше да има огромен успех какво стана с мини купър и фолцваген костенурка уж ги произвждат като едно време оригиналните а те нямат нищо общо с тях и веднага им паднаха печалбите и на двата модела с милиони
11
0
 
4
 
! Отговори
Ivo преди 7 години
Sakam 32kata ! Kult !
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, примерно за баба ми е идеален, даже няма да ползва повечето функции.
9
17
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
Трябва да знаете, че това е телефона който никога не могат да ви закачат на подслушване.
8
4
 
6
 
! Отговори
Св преди 7 години
ти или си бавно развиващ или си на 12
7
5
 
23
 
! Отговори
Св преди 7 години
И аз съм фен на НОКИА ама от най - ефтините - с фенерце. През 3 години ги сменям с нови модели, не си струва да се купува батерия иначе си работят.Но на една жена разглобявах една 3310 да сменя СИМ картата и да я сложа уж в по - модерен (иначе 3310-тката си работи), ползваше си я от 2000 год, до скоро, малко странен механизъм, не съм много в час. Е такъв зор видях докато я разглобя, такова напъване и натискане. Нито пукна нито нищо - такава сглобка не съм виждал, тежичка но много стабилна.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си купя един брой.За добрите стар времена.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше да е метален, а не пластмасов. Иначе дизайна са го напипали общо взето... има ниша телефона... Това ше е последният телефон чичо Бил, догодина истинската Нокия се завръщат, а дано с това се завърнат и хубавите телефони с бутони
4
4
 
5
 
! Отговори
Що радост беше преди 7 години
Когато тръгнаха първите мобирни телефони!!! Аз си взех Алкател във формата на джапанка. Беше много модерно по онова време. В групата всички разговаряхме безплатно. Сторно - телефоните и радиостанциите станаха излишни. Визирам старата ми работа.
3
2
 
27
 
! Отговори
фен преди 7 години
Поддържам си го още тоз телефон. Рекорда ми на змията е 3003 ! Само заради това си го пазя ...
2
10
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
ако беше чернобял веднага си купувам, това да натискам копче за да видя колко е часа не ме кефи хич