Нов скандал с Uber: Мамени ли са полицаи?

Компанията отново се забърка в неприятности, този път за вграждане на нелегален софтуер
Обновена: 4 мар 2017 21:36 | 4 мар 2017 21:21, Бойчо Попов
10
Нов скандал с Uber: Мамени ли са полицаи?
Снимка: Reuters

Американският стартъп за споделени пътувания Uber навлиза от един скандал в следващия. След спекулациите за премълчаваните с години сексуални насилия в компанията, съдебен иск заради кражба на интелектуална собственост и видео запис, в който основателят Травис Каланик се нахвърля вербално над шофьор на компанията, в петък се появи нов проблем.

Според материал на New York Times  компанията използва специална софтуерна програма, което ѝ позволява да избягва заявки от чиновници, полицаи и други представители на властите в градовете, в които дейността ѝ е забранена или е в процес на разследване.

Самата компания потвърди за наличието на системата Greyball за натрупване и анализ на лични данни за клиентите. Според нея обаче софтуерът помага за справяне с недобросъвестни клиенти, които нарушават правилата ѝ за предоставяне и ползване на услуги. Програмата събира информация както от самото приложение Uber, така и от други източници - анализира адреси като проверява районите с административни сгради. Освен това се анализира и начинът, по който приложението се използва от потребителите, намиращи се в района. Ако човек често отваря приложението, той влиза в група като вероятно свързан с властите. Проверяват се и дали кредитната карта е издадена на държавен служител.

В резултат, ако потенциалният клиент е идентифициран като свързан с властите, приложението му казва, че в момента няма свободни коли или го прехвърля към фалшив екран.

Медията се позовава на четирима бивши и настоящи служители на компанията, пожелали анонимност. Според официалната позиция на Uber обаче системата засичала хора, които застрашават физически шофьорите.

Според информацията Greyballing се използва в американските градове Лас Вегас, Париж и Бостън, но също така и в Австралия, Китай, Италия и Южна Корея.

Според статията стратегията е част от по-голяма програма на име "VTOS" (Violations of Terms of Service). "VTOS" първоначално е била разработена, за да защитава шофьорите например от атаки от таксиметрови шофьори, които считат бизнеса си за застрашен от Uber.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: измамаполицаиUber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
12
 
! Отговори
селянин преди 7 години
Uber са ми любимци................много плюят против тях но не можеш да спреш гората да се разлиства.....................
8
3
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха споделено пътуване значи !!! Вместо табела "такси" да си сложат надписи "ортак превоз" и никой копче не може да им каже ортаци са си и си споделят превоза чиято посока незнайно как устройва всички возещи се. Въпроса е на кого пречи на такситата,на "ортаците" или на държавата???
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавния, частния транспорт и такситата и марширутките всички мразят юбер :DИНАЧЕ ТОВА СА ГЛУПОСТИ ПОРЕДНИ!! ЩОМ В ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПОЛЗВА ТАЗИ УСЛУГА ЗНАЧИ Е ПРАВИЛНО ДА СЕ ОТКАЗВАТ ЗАЯВКИ ОТ ТАМ!!----------ИМАЛО СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ ВЪВ КОМПАНИЯТА!! ИМАЛО ВИКАНЕ ПО ШОФЬОР ОТ ШЕФА ! ИМАЛО ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС!*** КВО НИ ИНТЕРЕСУВА НАС ТОВА НЕЩО!НИКОГА НЕ СЪМ ГО ПОЛЗВАЛ ЮБЕР НО МИ ЗВУЧИ КАТО НЕЩО ПОЛЕЗНО АКО СЕ ПОЛЗВА ПРАВИЛНО!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не харесвам UBER, но не виждам нищо лошо, да искат да си защитят хората? Какво лошо има да филтрираш всички гам.ени и престъпници? В днешно време превенция и защита на жертвите се счита за престъпление! Административните служители имат други канали по които могат да събират данни, не е начина да се регистрират с лични профили...
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Dolls ли беше заглавието, дали от сцената със светкавицата не е била завързана,с килната глава и различна позиция на краката? Значи светкавицата не е попречила на компютърната преработка. Заради статичните ивички кръв ли е било всичко?С един куршум колко заека.. Съсипали са умишлено филма,накарали са да повярват,че една от най-добрите сцени е с истинско нараняване,може би са го пуснали по нелегалните кина от свое име и откраднали технологиите.Така е за почти всички! На М 3 нямало светкавици
4
1
 
17
 
! Отговори
Отдалеч преди 7 години
Ами, вие как мислите нямат ли ресурс да го направят? Една от десетте най бързо развиващи се компании в света. Там играят милиарди. Безкомпромисни са където са стъпили. Общо взето разбиват почти навсякъде тромавия и отживал такси модел. Аз в свободното си време работя за тях, като втора работа. Именно на това разчитат хиляди шофьори не обвързани снищо и бърз сервиз. Убиват с по ниски цени бакшишити навсякъде. Там кедето живея такси лиценза струваще 200 000 долара!!!! Сега тази цена отиде на кино.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе най ужасната компания, няма що.
2
1
 
13
 
! Отговори
uber преди 7 години
още не сте дорасъл да знаете ! поздрави ! ;)
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Проверяват се и дали кредитната карта е издадена на държавен служител."Как?