Къде може да се кацне на Марс?

SpaceX и НАСА търсят отговора по критерии
21 мар 2017 14:50, Бойчо Попов
21
Къде може да се кацне на Марс?
Снимка: архив, Ройтерс

Ръководената от Илон Мъск SpaceX заяви, че e идентифицирала няколко места на Марс, които един ден биха могли да подкрепят заселването на хора.

Компанията си сътрудничи с НАСА, за да установи възможните места за разтоварване за своя космически кораб Red Dragon - предшественик на предложената "междупланетна транспортна система" и на бъдещите пилотирани мисии.

По време на презентация в Тексас през този уикенд Пол Устър от SpaceX разкри място, което изглежда е „обещаващ" кандидат - с равен терен и достъп до лед, пише Investor.bg.

Програмата Red Dragon се очаква да стартира през 2020 г. и в края на краищата да бъде последвана от "междупланетна транспортна система" на Илон Мъск, която ще може да доведе хора до Марс само в рамките на 80 дни. 

Учените в SpaceX и Jet Propulsion Laboratory (JPL) на НАСА търсят региони с големи количества лед близо до повърхността с надеждата тези места един ден да подкрепят човешкото колонизиране, пише SpaceNews.

Тези места трябва да са разположени на по-ниска надморска височина и да са близо до eкватора, за да разполагат с оптимизирана слънчевата енергия и топлинни условия.

Това свива търсенето до едва четири места в северното полукълбо, които са най-много на около 40 градуса от Екватора - Deuteronilus Mensae, Phlegra Montes, Utopia Planitia и Arcadia Planita.

От четирите именно Arcadia Planita се смята за най-обещаващото място, след като изображения, заснети с устройството HiRISE, което се намира на борда на сондата MRO, показват, че трите останали места са по-скалисти, отколкото се смяташе досега.

„Екипът на JPL е приел, че докато областите изглеждат много равни и гладки, при много висока резолюция те са доста скалисти", казва Устър в презентацията, цитиран от SpaceNews.

В края на миналата година Мъск разкри плановете на компанията да колонизира Марс, което включва създаването на постоянен, самоподдържащ се град на Червената планета с помощта на  предложената система за междупланетен транспорт (ITS). ITS, известен преди като на Mars Colonial Transporter (МСТ), е частно финансиран проект на SpaceX за изграждане на система за космически полети и заселване на Марс.

Но първо компанията ще постави в орбитата на Марс Red Dragon, модифициран космически кораб Dragon 2. Неговият старт е планиран за 2018 г., но бе отложен до 2020 г., поради което целият план за Марс бе върнат назад. Според новата времева линия, ако всичко върви успешно, първото пътуване на човешки екипаж до Марс ще се проведе през 2027 г. вместо през 2025 г., както се планираше по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: насаSpaceX
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
сложна работа е марс аз понякога се замислям дали да не излетя и да ида там и да се не върна защо защото там е красота а тук нее
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ теб да пратят съседа ти няма да вярва. Смисъл никакъв. Такива като теб безкрай. То не е и до доказателства. Просто мразите Америка и в червата си и затова идеята те да постигнат каквото и да ви пари отзад. Ама желания, псувни, изпити ракийки и т.н не променят реалността. Кацнаха 60-те и 70-те, и май пак са намислили да го правят в близките години. А защо Мъск си е харесал Марс, това си е негова работа. Ти няма и да разбереш аргументите.
14
1
 
3
 
! Отговори
300 преди 7 години
с триста зора и милярди долари едвам сложиха огледалото на луната. сега марс? това е еднопосочен билет за света на мъртвите. на всичко отгоро допреди няколко месеца търсеха хора да направят космическа колония на марс. естествено мисията се провали.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КополаНе, не е филмова компания. Филмите са в малките ви мозъци.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13Съмненията ги има само простолюдието и любителите на конспирациите. В научния свят никой не го успорва защото просто има прекалено много доказателства от огледалата поставени от Аполо на Луната, видео експериментите които просто по него време не е имало как да бъдат фалшифицирани до снимките на Аполо от LRO спътниците. Това, че хората въртят едни и същи глупости вече колко години си е личен техен проблем и никой който поне малко се интересува от материята не им обръща внимание.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам защо се пънат за Марс, а подминават Луната?Предишното не се знае кацане ли беше, какво беше. Да кацнат сега и да опровергаят всякакви съмнения.
10
0
 
14
 
! Отговори
космонавт преди 7 години
е как къде? на македонското летище
9
1
 
1
 
! Отговори
До ердоган преди 7 години
Ти кацаш редовно, и к'во?
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че който кацне на Мрас ще има средно 6 месеца да си поживее. Дотам радиацията е безпощадна. One way ticket.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питайте комшиите. Ово е стара македонска земля!
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка напредва в космоса, а тук някои само си джафкат. не били ходили, хм. Е пийте си водката тогава.
5
6
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Копола-Точно така-филмова компания е .И понеже има финансови проблеми за ефектите ще ползва пушека от димящата гемия Кузя...
4
7
 
18
 
! Отговори
Копола преди 7 години
Това SpaceX филмова компания ли беше ?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да резервирам билет за полета , по възможност в първа класа до Тръмп.
2
7
 
18
 
! Отговори
до № 1 преди 7 години
Ами не им трябват нови просто ще изтупат тези за Луната и с малко профилактика току кацнали.
1
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците от Space X, още не са пратили човек в околоземното пространство, а ще ходят на Марс, след 7 години. Явно дотогава ще са готови декорите в Холивуд.