"Space X" изстреля ракета втора ръка!?

Рециклираният спътник съкращава значително разходите
31 мар 2017 08:37, Петя Славова
49
"Space X" изстреля ракета втора ръка!?
Снимка: БТА

Американската компания "Space X" за първи път изстреля спътник с ракета-носител "Фалкон 9" с вече използвана и рециклирана първа степен, което открива възможности за значително съкращаване на разходите, предаде Франс прес.

Ракетата, която извежда люксембургски телекомуникационен спътник, беше изстреляна от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, по план - в 18,27 часа местно време (22,27 часа по Гринуич).

Първата степен на ракетата успешно се приземи върху предвидената за целта платформа в океана, съобщи компанията, цитирана от ТАСС.

Високата 41 метра първа степен се отдели от ракетата носител 2 минути и 41 секунди след изстрелването и се очакваше да кацне меко на плаваща платформа в Тихия океан 8 мин. и 32 сек. след изстрелването.

Първата степен на ракетата беше използвана за първи път през април 2016 г. при изстрелването на капсулата "Дракон" към Международната космическа станция с мисия за снабдяване на станцията с провизии, съгласно договор с НАСА, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: ракета - носител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пестенето е майка на мизерията.И колко пъти ще го рециклират тоя двигател първа степен - не стана ясно. Потенциалните рискове колко нарастват с рециклажа - пак не е ясно?Дайте едни графики - за да спестим ХХХ милиона долара, рискуваме с ХХ процента провал. Да видим, да разберем и ние простичките хора.Щото и ние за да спестим някой лев караме "рециклирани" автомобили втора ръка, ама сме на първите места по смъртност на пътя...
34
1
 
2
 
! Отговори
Невежа преди 7 години
Петя надали има идея, защо е сложила удивителен и въпросителен знак в този случай ?!Така може би е по-шокиращо ?!Нищо, че тези ракети са стздадени точно за рециклиране и това се знае от години ?!Изобщо, на кой би му било чудно, че от такива неща се пести, при положение, че спряха совалките ?!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Викате капитализма е добре, а? А в Куба БВП е 2.5 ПЪТИ по - голям от българския ;)Не, че комунизма е добре, ама на Кастро катафалката се повреди, защото беше стара, а наще хубавци джиткат с мерджани, аудита и тем подобни, купени с парите за лечение на вашите деца... А иначе във фейса споделяте постове за събиране на лечението на това или онова дете... Евроатлантици, какво да ги праиш. Никой не иска от тях да бъдат и умни. Стига да са русофоби...
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Космическия, ти обаче си рядко заблудено парче. Две свръхсили едвам кретат нагоре към Космоса, а ти дрънкаш, че частната инициатива била бъдещето?След 200-300 години може би, но за непосредственото бъдеще това е пълен абсурд.
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спейс X e по-скоро X-space. Смешници не могат да изстрелят нищо в космоса, само симулират дейност като Nasa. Не разбрахте ли, че това са най-големите измамници, които прибират луди пари, за да покажат някаква драсканица на Photoshop. Поздрав за всички любители на НАСА И Спа-сек* - youtube - /watch?v=Qqoqkg241EM
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЗОП-овете всичко е перфектна конкуренция по Адам Смит"Не, и точно там е проблема. В техните зопове дали е друго? Лобита и ОГРОМНИ рушвети. Същата работа, но на по-високо ниво. Полученият резултат е в най-добрия случай компромисен, но много далеч от най доброто, което човек може да направи.
29
2
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
На "Божеството" магистралите са такива точно поради липсата на конкуренция, защото се дават поръчките на "наши" фирми, а не на конкурентен принцип или смяташ, че в ЗОП-овете всичко е перфектна конкуренция по Адам Смит?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да де, виждаме от конкуренция супер качество, като на Божеството магистралите. Или си мислите, че Оттатък е друго?
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това дето пък ти си го написал, може да го произведе само мозък тотално изгърмял в либерално-капиталистическата лъжа.Къде съм коментирал комунизма въобще? Казал ли съм, че е по-добра система? Не е, уродлива си е, само че по друг начин.Ама ти е по добре да си чукча, писател, не читател.
26
8
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
А ти колко рЕдко *** си, не е истина ... Точно капитализЪма е единственият гарант за качествено изпълнение, защото ако качеството ти е ниско конкуренцията те изритва от пазара. Аман от тоя пролетарият ей ...
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТова дето си го написал може да произведе само една жестоко увредена глава от социалистически и комунистически безсмислици.
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислете малко.Капитализмът като система не може по подразбиране да произведе нещо наистина качествено. Защо? Защото белег за успеха е печалбата, което значи минимум време, минимум материали, минимум труд. За космоса е необходим МАКСИМУМ от всичко.Всички ръчкат там колкото да им излезе сметката, и хвърлят боб все пак да излети кърпената щайга. Провалите ги обират с рушвети и лобиране.Докато не се измисли друга система, не съм особен оптимист за частните начинания.
23
8
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Не знам защо се КЕФИТЕ толкова ? В руските и русофилските медии писаха, че до 2034 година се очаква Русия да удари САЩ в земята, като разаботи новата дръжка на лада нива, която вече няма да се троши от желязната ръка на Путин. Треперете соrосоиди !!!!! Русофилите сме номер едно !
22
1
 
3
 
! Отговори
Rastafar преди 7 години
До АнонименНе са кът - продават се свободно, все пак живеем в 21 век и всичко в бизнес. Е, струват скъпичко а всеки бизнес си прави сметката ... иначе ще трябва да уволняват такива като теб и мен ... :-)
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дръндю"Защо така, нали сме умни, демократични, цивилизовани и т. н. Разделяй и владей-на това ли се радвате? Браво, браво."Защото така ни научи товариш Путин с неговите вманиачени хибридни и реални войни. Нали знаеш поговорката "Каквото повикало, такова се обадило"
20
1
 
11
 
! Отговори
Дръндю преди 7 години
Принципно всички би трябвало да се радваме на всеки успех, свързан с човешката цивилизация. Но ми се струва, че много хора силно желаят другите да се провалят. Защо така, нали сме умни, демократични, цивилизовани и т. н. Разделяй и владей-на това ли се радвате? Браво, браво.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да си поръчам каска отнякъде втора ръка.Като вървя по улицата да не ми падне някоя ракета на главата :)Първо дадоха на HP да правят компютрите за НАСА, сега това......
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много по изгодно, и сигурно е да използваш нова степен в ракетата, отколкото използвана. Защото контролът при производството е много по-сигурен, отколкото да диагностицираш летяла степен. Подложена на претоврване вибрации и термично натоварване. И не всичко мож да се открие. Американците по нищо не се различават от търговците в Горубляне.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНомер едно по провалени стартове и катастрофи със загуба на товар. За това и губат клиенти. Не ги бива много на свободен пазар в пряка конкуренция.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето българомразеца славянофил Иван Аксаков беше казал че "Всяко тържество на България е смърт за Русия" сега ако беше жива тая руска гнида щеше да каже че "Всяко тържество на САЩ е смърт за Русия".