Китай създава първия в света квантов компютър?

Китайската академия на науките оповести новината на сайта си
11 апр 2017 22:54, Анисия Иванова
110
Китай създава първия в света квантов компютър?
Архив: Reuters

Китайски учени в близките няколко години ще създадат първия в света квантов компютър, който по ключовите си характеристики ще превъзхожда всички авангардни съвременни суперкомпютри, предаде ТАСС. Това бе оповестено на сайта на Китайската академия на науките.

"Китайски специалисти вече са способни да контролират както едночастичното, така и квантовото състояние - заяви директорът на Китайската академия на науките Бай Чунлин. - Може да се каже, че преминаваме от етапа на наблюденията към този на модулациите. Квантовите телекомуникации и компютри ще ни позволят да направим революционен пробив."

По думите му, разликата в потенциала между най-новите китайски изчислителни апарати, подобни на "Тянхъ-2", и въпросната квантова разработка ще е огромна. До 2016 г. "Тянхъ-2" бе най-бързият компютър, разработен в Китай и способен да изпълнява 33,9 квадрилиона операции в секунда. Бай Чунли посочи, че ако на днешните суперкомпютри са нужни 100 години за решаването на свръхсложна задача, квантовият компютър ще може да се справи с нея за 0,01 секунди, пише БТА.

Квантовият компютър е сред най-обсъжданите теми в науката през последните няколко години. Това хипотетично устройство, което има допирни точки с компютърните науки и квантовата физика - най-сложния раздел от теоретичната физика, е сред най-перспективните направления в развитието на изчислителната техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Китайквантов компютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 20 скептикМи няма какво да ти показвам, бе, Охо, в гугъл има сателитни снимки на земята, сравни нощната осветеност на Европа, САЩ, Китай, Джибути, Антарктида или който искаш. Ей, ама много кух народ върви по тая земя, сори, ПЪЛЗИ!
11
3
 
2
 
! Отговори
Шоп X-drive преди 7 години
Не може да бъде, те такова животно нема.
10
14
 
18
 
! Отговори
скептик преди 7 години
САЩ - огромна империя с над 50 държави , всяка от нивото на средна европейска, а 7-8 щата - от ранга на Франция, Германия. Що е Китай - велика в историческо отношение държава, развита на около 1\10 от територията си (крайбрежието, благодарение на американски и ЕС инвестиции)',останалите 90% живеят с по шепа ориз на ден и незнаят що е ток. Разберете, ако западът реши може да прати Китай за половин ден в каменната ера - само от борсови сривове. Другото са мокри сънища на комунистически носталгици.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
D-Wave не е "истински" квантов компютър. Истински квантов компютър би разбил модерните методи за шифриране за отрицателно време, както пише в статията, не за 100 години :)
8
21
 
6
 
! Отговори
Фейк нюз преди 7 години
Китайците са врагове на логиката и разума. Няма нито един жълтур, който да е учен-изобретател или откривател. Те са добри имитатори и бачкатори. Нищо повече.
7
3
 
8
 
! Отговори
тути кванти преди 7 години
До 1488Карай, вероятно е препечатано от агенция Синхуа, в превод от руски.
6
3
 
22
 
! Отговори
Кусмунафт преди 7 години
Да не се окаже че не били компютри ами компоти ... и то квантови!
5
2
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Е ся си...
4
12
 
12
 
! Отговори
Тин Джин преди 7 години
Аз ви казах, че краварското столетие е история.
3
5
 
21
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Незнам кой е Бай Чунли и за какво се бори, ама аз си имам Цвък от помощното училище в Средец. В главата му има кубичен компютър, който работи с въздух. Принципът е *** - като се постави задача, молекулите на въздуха се блъскат в стените на главата и устата артикулира решение, което съдържа константа величина - "това, което имаме като..." и следва решението.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говорят си двама Кутевисти:-Чете ли статията?-Ъхъ.-Абе какво е "квантов"?-А какво е "Китай"?
1
28
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Скоро американската мощ ще бъде жалка история.Напред Червен Китай!!