Откриха условия за живот на спътника на Сатурн - Енцелад

Пробите са показали наличие на мулекулярен водород
14 апр 2017 08:17, Анисия Иванова
21
Откриха условия за живот на спътника на Сатурн - Енцелад
Архив: Reuters

Космическата сонда на НАСА Касини е открила нови доказателства за хидротермална активност на спътника на Сатурн Енцелад, които потвърждават, че в неговия океан, може да има условия, които да са подходящи за създаването на живот. Това се казва в публикация в научното списание "Сайънс", предадоха ТАСС и Ройтерс.

През октомври 2015 г. сондата Касини прелетя на около 50 километра от повърхността на южния полюс на Енцелад и взе проби за химически анализ на състава на "фонтаните" на спътника - струи от вода и лед, извиращи от пукнатини в ледената кора на луната на Сатурн, захранвани от намиращия се под повърхността й океан.

Пробите са показали наличие на мулекулярен водород, чийто най-вероятен източник е хидротермална реакция, предаде ТАСС. Тоест учените стигат до извода за наличието на среда, която според някои специалисти е довела до появата на живот на Земята, предаде Ройтерс.

Откритието прави Енцелад единственото място освен Земята, на което учените са намерили директно доказателство за евентуален енергиен източник на живот, отбелязва Ройтерс.

Подобни условия, в които горещи скали се "срещат" с океанска вода, може да са били люлката за появата на микробен живот на Земята преди 4 милиарда години.

"Ако е вярно, това наблюдение има фундаментални изводи за възможността за наличието на живота на Енцелад", казва геохимикът Джефри Сиуолд от океанографския институт Удс хол в Масачузетс.

Касини откри гейзерите или така наречените фонтани на Енцелад през 2005 г. Те изригват на стотици километри в пространството. Някои от материалите в тях падат обратно на повърхността под формата на нов слой лед, докато по-голямата част от материалите в тях оформят ореол от леден прах, който подхранва един от пръстените на Сатурн.

Десетилетие по-късно учените, анализиращи орбитата на Енцелад около Сатурн, са установили, че спътникът има голям океан, погребан под неговата ледена черупка. Смята се, че той е източник на гейзерите.

Вече е известно, че няколко луни, орбитиращи около Юпитер и Сатурн имат подземни океани, но Енцелад е единствената, която има такъв, в който учените са открили доказателство за енергиен източник на живот.

Енцелад има диаметър от 500 километра и една от най-вътрешните луни на Сатурн. Топлината, необходима, за да не замръзне океана, се предполага, че идва от "приливни сили", упражнявани от Сатурн и от съседната голяма луна Диона.

Касини приключва 13-годишната си мисия за изследване на Сатурн и "антуража му" от 62 известни луни през септември.

Същевременно НАСА съобщи на пресконференция, че, освен за Енцелад, и за луната на Юпитер - Европа, има данни за "съставки", необходими за поддържането на живот, предаде ДПА.

Откритието за спътника Европа е направено с телескопа Хъбъл. Миналата година Хъбъл съзрял там "вероятни изригващи гейзери", за които се предполага, че са формирани от химическа енергия, с която може да бъде захранен животът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не ни интересува!Пишете повече за Бойко, Тръмп и Ердоган!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Защо изобщо си направи труда да пускаш коментар в тема и сфера от която нямаш абсолютно никакво понятие :) нямаше търпение да си покажеш невежеството ли ?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката какво общо има с Енцелад нямам никаква идея... или не е минала през гогъл транслейта?
7
1
 
10
 
! Отговори
Аман от драскачи преди 7 години
При мУлекулярен водород може... Интересно обаче скоро дали ще се намерят грамотни драскачи и редактори тук... И не говоря само за посочената дума.
6
0
 
4
 
! Отговори
Ой преди 7 години
Ми той обичайно е такъв !На буци е калта в градина !А образованието на пишещия комай е за копане на буци.Чети само изказ"това наблюдение има фундаментални изводи за възможността за наличието"
5
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 7 години
Гейзерът изригвал на "стотици километри". Да разбираме, че едни 200км хвърля поне?
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не са ходили на луната па говорят за някакви измислени луни хахаха
3
0
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Поправете си заглавието
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно, прокариоти могат да бъдат намерени и извън Пентагона!
1
6
 
14
 
! Отговори
Призив преди 7 години
Освен това е червен!Прекрасно място да създадем нова държава, основана на национална идентичност и православни ценности!Да тръгваме!