Китайската Wikipedia идва до година

Тя ще бъде съставена от учени, избрани от държавните университети
3 май 2017 10:23, Бойчо Попов
4
Китайската Wikipedia идва до година
снимка: Ройтерс

 До следващата година Китай планира да има своя собствена официална версия на огромната онлайн енциклопедия Wikipedia, предава Quartz. Тя, разбира се, ще бъде до известна степен адаптирана предвид тежката вътрешна цензура в страната и блокирането на информационни потоци от чужбина.

Освен това вместо да бъде вписвана доброволци и да може да бъде свободна редактирана, китайската енциклопедия ще представлява сътрудничество между учени, внимателно избрани от държавните университети и институции, например Китайската академия на науките.

Държавният съвет на Китай – кабинетът на страната – одобри онлайн проекта през 2011 г. Изданието, от което ще се тръгне, вече съществува извън интернет пространството, като то има две издания от 1993 г. и 2009 г. Не е ясно обаче колко широко разпространена е тази печатна енциклопедия.Hidden Field

Миналия месец, след среща по проекта, заместник-главният редактор на публикацията Лиу Гуохуей каза, че над 20 хил. учени участват в онлайн версията. Планът за 2018 г. е тя да включва над 300 хил. материала, всеки един от тях с дължина от около 1000 думи и в 103 дисциплини, като след това с времето ще бъдат публикувани и още.

Ограничени от т.нар. Велика защитна стена (Great Fire Wall), гражданите на Китай нямат много възможности за достъп до независими източници по най-разнообразни теми. Wikipedia е блокирана в Китай както на английски, така и на китайски език. Малко вероятно е правителствените усилия в новата енциклопедия да променят това положение.

Изданието ще се конкурира за вниманието на сърфиращите в интернет и с частни компании, които вече са създали онлайн енциклопедии в Китай. Двете най-големи са на онлайн търсачката Baidu и на Qihu360 – базирана в Пекин компания за антивирусни програми. Qihu360 има над 30 млн. статии, а енциклопедията на Baidu – Baidu Baike, има над 14 млн. статии. Като признак за уважение към Wikipedia и двете могат да бъдат редактирани от доброволци, но редакциите все пак подлежат на одобрение от компаниите.

На среща през миналия месец Ян Муджъ, главен изпълнителен редактор на третото издание на книжната енциклопедия, заяви, че онлайн енциклопедията ще бъде „Великата стена на културата“, която има за цел да води обществото. (107-те тома от по-ранните печатни версии вероятно не са били толкова успешни при достигането на младите хора, които често са онлайн.) Той каза още, че Китай усеща натиска да „настигне“ други национални енциклопедии.

През декември Ян заяви, че Wikipedia може да създава „впечатлението, че е авторитетна и точна“. Но, каза той, доброволците не могат да имат същия авторитет, като дузина учени.

„Коя енциклопедия в света има толкова голям екип от висококвалифицирани писатели?“, пише той. „Убедено можем да заяви, че съдържанието на Китайската енциклопедия е точно, авторитетно и гарантирано“. 

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: икономиката на Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
историк преди 6 години
До АнонименНе слушай великия акад. проф. Б. Димитров. Той страда от македонски комплекс, сигурно и "пирамидите" на Марс са построени от българи.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
--добро ли е новото китайско вики -- от де да знам пише на китайски
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите статии, които ще проверя, ще са "Далай Лама" и "Тибет". Там ще стане ясно колко "образовани и независими" са китайските учени.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си признаят ли там, че китайската стена са я построили българи, а китайците само са я облицовали?