Европейският технологичен бизнес скочи на американски гиганти

Компании зоват ЕК за мерки срещу "тревожните практики" на Apple и Google
Обновена: 6 май 2017 16:28 | 6 май 2017 16:21, Миглена Иванова
8
Европейският технологичен бизнес скочи на американски гиганти
Снимка: Reuters

Spotify и множество европейски интернет компании призовават Брюксел да предприеме мерки срещу "тревожните практики" на Apple и Google, пише Financial Times.

Големите интернет платформи могат и злоупотребяват с привилегированото си положение, казва се в писмо, подписано от главните изпълнителни директори на Spotify, конкурентът й в музикалния стрийминг Deeze и германският инвеститор в стартиращи компании Rocket Internet.

Въпреки че в писмото до Европейската комисия (ЕК) не се споменават имената на гигантите от Силициевата долина, в него се посочва, че някои мобилни операционни системи, магазини за приложения и търсачки, вече ефективно възпрепятстват конкурентите им да предоставят собствените си услуги.

Apple и Google съвместно контролират над 90% от мобилните операционни системи, което означава, че компаниите, които предлагат продукти за смартфони, трябва да спазват условията, определени от групите в Силициевата долина. В противен случай те рискуват да не могат да достигнат до клиентите си.

Писмото идва в момент, в който Комисията води дебат за ревизия на цифровата политика. Нови предложения ще бъдат внесени по-късно тази година. Те ще са насочени към решаване на предполагаемите несправедливи договорни клаузи, прилагани от големите платформи.

Възможностите, които се разглеждат от изпълнителната власт на ЕС, варират от специфични за сектора кодекси за поведение до конституирането на независим орган за уреждане на спорове между големите платформи и техните често по-малки бизнес клиенти. 

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: applegoogleекSpotify
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА бе, сладур, ARM какво е, ако не е европейско? Продават лицензи за производство на процесори по цял свят а е английска разработка (а те все още са в ЕС).Raspberry PI какво е, ако не европейско (вярно, пак английско)?Arduino какво е ако не европейско (италианско)?LEGO със серията Mindstoroms какво е, ако не европейско (датско)?Случайно да знаеш, че миналия месец броят на телефоните с Андроид надмина за пръв път броят на компютрите с Windows. А в почти всеки Андроид цъка ARM.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересйо мие доде ще я докара ако го прави нали знае *** има институции утре ко видя прокурора на града ще му дам точно това да проверо щото гледам едно като дистанционно се мотае за период да не се окаже това което си мисля а тия нап спят ли спят
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да интересен ми бе един срив тази вечер да не се окаже некои да минава да си играе на хакер тия системи де нета ги разреши с егн да не изгорим еи гледаите ги
4
5
 
1
 
! Отговори
ьааьаььа преди 6 години
От мен пари не могат да вземат. дреме ми. Но ако дават съм първи да взема. Пред почитам да взимам и да ми давят . Не обичам да връщам и да имат да ми дават. Тоест, аз съм черна дупка и ми е добре :)
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС и в това ли зависи от краварите. Ами усещайте се вече, че във всичко ви манипулират и забогатяват на ваш гръб. Това, че прецаквате Русия по нареждане отвъд океана, вече носи последствия. Лошото е , че ще пострадаме първо ние, по бедната част от съюза. И пръста си няма да мръднете за нас, нито вие, нито НАТО
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На европейците им е забранено като колонии да имат търсачки и да произвеждат компютърни процесори.. Германците имат най-добрата литография за печатене на процесори .. но те са под окупация от САЩ и компютърни процесори не могат да произвеждат.. Имат един американски завод на AMD в Дрезден като утехаПътин каза на шефа на Yandex за да имаш търсачка трябва да имаш независима държава..
1
9
 
12
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Платени лапачи пискат срещу по големи лапачи