Иновативно: Безпилотно автобусче ще вози във Виена

През 2018 -а се очаква френското автобусче да пристигне в Австрия
10 май 2017 13:07, Боряна Павлова
11
Иновативно: Безпилотно автобусче ще вози във Виена
Снимка: Pierre Salome

В австрийската столица ще бъде пуснат автобус, който ще вози пътници без шофьор. Миналата седмица виенските власти публично обявиха тестването на първия роботизиран автобус.

Пилотният проект ще получи финансова подкрепа и от страна на федералното министерство на транспорта. Той се разработва съвместно от общинското предприятие за транспорт "Винер линиен" и редица научни институти и фирми.

Безпилотните автобуси са експериментална форма на транспорт, която може да промени изцяло движението в големите градове.

Модерното превозно средство може да превозва 11 пътници и е с електрическо задвижване. Автобусът не причинява замърсяване на въздуха, а освен това е бърз и много практичен. Теоретичната фаза на проекта стартира през лятото на 2017 година, а в началото на 2018 се очаква мини автобусът на френския производител NAVYA да пристигне във Виена.

От новия микробус гражданите ще могат да се възползват след тестови период от близо една година, през 2019, когато той ще започне редовен превоз на пътници по една от линиите в най-новия виенски квартал Зеещад Асперн. Дали новата транспортна система на Виена ще има успехи, предстои да видим. Със сигурност обаче тя ще промени много неща.

Властите в австрийската столица се надяват експерименталната кола да бъде в помощ на съществуващия в момента обществен транспорт.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те руснаците вече произвеждат серийно безпилотни камази за ограничена употреба в промишлени региони. За техните условия едно такова електрическо бусче е равносилно на загуба на пари - на - 40 градуса капацитета на батерията пада като рейтинг на Плювньо след интервю. При сняг над 30 сантиметра това едва ли ще може да мръдне. Та, малко съобразителност се иска за да коментираш разумно някои въпроси ;)
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката виждаме на какво ще се превозваме в България през 2060 година.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък у София -зелени, стари трамваи от световната война - Срам и Позор за нашите управници !
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френско автобусче? Представям си картинката: то автономно вози а след него катафалка събира прегазените и на всяка спирка нещо се чупи а мобилен екип го оправя. Механиците пауват кой по дяволите го е конструирал толкова неудачно и извозват разочарованите пътници с MAN. Ето това се получава като французи се опитат да направят кола.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе за момент ми се привидя "...във Варна", а то било във Виена. Те не били компютЪри, а компоти...!!!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То някои хора и под прогнозата за времето ще пишат за Русия. Дали пък не получават пари за това
1
12
 
11
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Ех как ми се иска и от Русия да има такива високотехнологични новини. А от там само бомби , бомби и нищо в палза на човечеството.