За сигурността на данните ни: Външен хард, постоянни ъпдейти

Компютърни специалисти съветват да не плащаме за източени данни
16 май 2017 09:15,
15

 

Обновявайте операционните си системи, не плащайте за източени от компютъра ви данни и прехвърляйте информацията си на външен хард диск. За тези мерки посъветваха компютърни специалисти в студиото на Bulgaria ON AIR в контекста на безпрецедентната кибератака в цял свят.
Още по темата

Специалист по информационна сигурност Стефан Ламбрев посочи в "България сутрин", че основният проблем е с по-старите операционни системи на Windows, които вече не се поддържат от Microsoft, но все още се използват много.

"Криптовирусът е създаден, за да разрушава. Не плащайте за източените данни, няма информация за нито един възстановен компютър", предупреди той.

Стефан Ламбрев обясни още, че са използвани инструменти за пробиване на системата на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която също е била хакната преди време. По думите му вирусът е деактивиран от неделя и в момента не работи.

"Затова се говори, че е много вероятно да има втора версия. Ще се използва същата уязвимост и най-вероятно ще се появят и други вируси. Не мисля, че има сериозна заплаха за нашите институции. Имаме генерален проблем и трябва да се мисли дали е правилно службите да пазят десетилетия такива дупки", посочи още експертът по информационна сигурност.

IT специалистът Иво Мирчев е категоричен, че в случая става дума за престъпен бизнес модел, от който се изкарват пари - незащитилите се навреме стават жертва на атаката.
 
"Причината да се използва Windows XP e, че има определени приложения, които работят само с тази операционна система. В България голяма част от Windows-ите са кракнати и ъпдейтите им са спрени", отбеляза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Иво Мирчев назова и начините да се предпазим от глобалната хакерска атака: операционната ни система трябва да бъде с последните обновления, трябва да използваме сигурна антивирусна система и да сме внимателни в отварянето на имейли. Но най-вече трябва да имаме важната информация от компютъра си на външен хард диск.

"Американската разузнавателна агенция и всяка друга се опитва да придобие информация. Докато пробивите не стигнат до хакерски групи те се ползват само от разузнавателната агенция. В момента, в който изтече, хакерите правят криптовирус, пускат го в информационната системата и тези, които не са я ъпдейтнали стават жертва", обясни механизма Иво Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
2
 
! Отговори
Мнение - продължение преди 6 години
Идеята на снапшота е, че можеш да си върнеш файла към предходен момент - например един час/ден назад във времето - вярно е, че няма да е много актуален, но в крайна сметка имаш информацията. При бекъп със снапшоти пак ще ти архивира криптираните файлове, но можеш да си върнеш информацията от момент преди криптиране, и тя ще бъде като цяло актуална. Това за мен е най-добрия въриант. Проблемът е, че е по-скъп вариант, но инвестицията се връща във времето.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Криптовирусът е създаден, за да разрушава. Не плащайте за източените данни, няма информация за нито един възстановен компютър"Поредният "специалист", осведомяващ се от новините. Има достатъчно информация, даже хакерите били учудващо бързи и изпълнителни в декриптирането на засегнатите компютри, след като жертвата си плати. За $300 струва ли си да загубиш цялата информация, щото некъф там експерт смятал плащанията за неморални? Плащаш, ъпдейтваш и си знаеш урока за следващия път.
10
1
 
4
 
! Отговори
афс преди 6 години
Водещата е много сочна.
9
2
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Външния диск или USB памет в момента, в който се пусне на заразен компютър вируса започва да криптира и тях. Вируса криптира всички дискове, мрежови устройства и пътища, изобщо навсякъде докъдето има достъп. А който ползва облак - нали в облака файловете се синхронизират с компютъра - т.е. в момнат в който ти се криптират на компа, автоматично се синхронизират и в облака. Спасението е файлов или бекъп сървър, който прави снапшоти (например нещо на базата на OpenIndiana или друго).
8
0
 
5
 
! Отговори
дада преди 6 години
До Анонимен 8Точно в облака ми се заразиха файловете.Няма никаква полза от тях, ако сте дали автоматично синхронизиране - заразява се както компа, така и облака.Добре, че беше период в който тествах как работи и нямах много файлове.
7
3
 
0
 
! Отговори
футуролог преди 6 години
Стига бе, кой е виновен, че айсберг е потопил Титаник?Въпрос с повишена трудност. Пита се айсбергът криптовирус ли е?D
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или пишеща машина от преди средата на миналия век - по-добра и от С2 протокол!
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно с такива външни хардове и разни флашки стават заразяванията. Има си облаци там няма вируси
4
0
 
3
 
! Отговори
маке преди 6 години
кой има интерес от тия работи тръгнете след парите и ще разберете думат северна кореятаратанци на тръкалета в Германия и Чехия във всичките заводи дет съм бил си карат на win98 и не я обичат модернизацията влезте в нашта полиция община и секви други институций и вижте великата им техника
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. Обновявайте операционните си системи (елате при нас за "спай win 10", за да не дойдем при вас)2. "Не плащайте за източените данни, няма информация за нито един възстановен компютър" (купувйте нови машини, кво стоите на 10 и кусур годишни щайги , трябва да има "ръст на икономиката", на 3 години ново трябва да вземате. купувайте, че ... виждате ли какво ви навестява)
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви зловещи термини- атака , жертва, загуби, глобална, застрашен,...като че Гьобелс ви е менторХаха.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, всички имат проблеми с "ваксините"В друг сайт пишат, че атаката била севернокорейска))D Ако не мине вече, ще са извънземните