WannaCry спечелил само $65 000 на авторите си

Вирусът атакува само компютри с операционна система Windows XP
Обновена: 17 май 2017 16:15 | 17 май 2017 14:22,
21
WannaCry спечелил само $65 000 на авторите си
Снимка: visualhunt.com

Хакерите, които започнаха глобалната кибератака миналата седмица, са получили едва 65 000 щатски долара откуп, съобщава белгийската обществена телевизия.

Още по темата
Това става ясно, тъй като те бяха посочили 3 сметки във виртуалната валута биткойн, а сделките с нея са публични. Сумата беше потвърдена и от члена на борда на белгийската Асоциация "Биткойн" Томас Спас. Все още обаче не е ясно кой е собственик на сметките.

Фламандският етичен хакер Inti De Ceukelaire коментира пред телевизия VRT, че това е "изненадващо малко в сравнение с причинените от тях щети". Той припомни, че през 2013 г. създателите на Cryptolocker са направили няколко милиона долара само за дни.

"Много хора не са платили. Мисля, че хакерите не са преценили правилно. Щетите биха могли да бъдат по-големи", смята De Ceukelaire.

Една от причините WannaCry да спечели толкова малко на авторите си е, че "Майкрософт" бързо публикува пач, който обезсилва вируса и така разпространението му беше ограничено.

Освен това други хакери успяха да копират вируса и да започнат да печелят от него, за сметка на постъпленията на авторите на WannaCry.

Според Inti De Ceukelaire на авторите на WannaCry явно им липсва опит, тъй като са допуснали твърде много грешки и едва ли работят за севернокорейците, както се твърди. Започването на атаката през уикенда показва, че тя е работа на аматьори.

"Ако бяха пуснали вируса през седмицата, това би причинило много повече щети", казва етичният хакер.

Оставянето на ключ за изключване също е слабост на вируса, през която той беше първоначално, макар и за кратко, блокиран.

Остава неясен и мотивът за кибератаката. Ако е финансов, то тя не е особено успешна. Ако обаче е целяла нанасяне на щети в глобален мащаб, то тя е постигнала целта си, смята белгийският етичен хакер.

Вирусът WannaCry причини много щети в световен мащаб. Повече от 250 компании и физически лица в 150 държави бяха засегнати, причинявайки милиони евро финансови загуби.

WannaCry засяга основно стари операционни системи като Windows XP, като по-новите Windows 8.1 и Windows 10 не са уязвими. Въпреки, че Windows XP не се поддържа от "Майкрософт" от 2014 г., все още всеки пети компютър в света използва системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 6 години
И не са го спряли майкрософт, майкрософт са публикували *** 1 месец преди това. спря го момче на 22 години ВИЕ ГЛЕДАТЕ ЛИ КВО ПИШЕТЕ :D:D:D
18
0
 
1
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Проверявайте си статийте моля ви. 98% от заразените компютри за на 7....................... хп не са афектирани до момента щом експертите на са чули да са заразени такива....
17
0
 
1
 
! Отговори
Човек преди 6 години
и за всички, които казват, че Уиндоус не са направили нищо, направили са дори са пуснали инструкции. Ъпдейтите излязоха веднага след лийка с експлойтите на НСА. Просто следващия път като се заразите да се сещате, че е трябвало да си инсталирате обновленията (ъпдейтите). Файловете си ги дръжте на диск, понеже и на флашка може да закодира. за нищо!
16
0
 
1
 
! Отговори
Човек преди 6 години
100 хиляди станаха. много ме дразнят тия статии, не следите нищо. и не атакува хп, защото атакува само с чевей и този червей не е програмиран за хп. и между другото ако случайно по някаква нелепа случайност някой го е активирал на хп, ето начин как да си възстановите файловете:
15
0
 
0
 
! Отговори
xp преди 6 години
xp голям проблем за шпионажа
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само 65к $ ? аматьори .
13
1
 
3
 
! Отговори
TheVirus преди 6 години
ИскаПлаче?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки, че Windows XP не се поддържа от "Майкрософт" от 2014 г., все още всеки пети компютър в света използва системата.=ами ще го ползват ами, що да не го ползват - качествен продукт, при това на ретро-платформа, която е по трудна за шпионаж от страна на чичо бил.голям рев, че никой не им ще 10-ката! ами не я щат хората, шпионира тотално, нямаш контрол над обновяванията, а и "екстрите" които предлага са практически ненужни на масовият потребител, а на всичко отгоре и те подпомагат шпионажа
11
1
 
7
 
! Отговори
Извода е : преди 6 години
Цялата работа все повече запричва на 11/09...
10
0
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Няма ОС без дупки. Всички ОС-и се кърпят постоянно, излизат проблеми, хората, които пишат ОС-а пускат пачове. Така е било и така ще бъде и занапред, не се вижда да има промяна скоро. Това е спецификата на материята. Писането на софтуер се различава от правенето на коли. Да не говорим колко серии автомобили бяха изтегляни за дефекти, запалваха се и т.н. Всичко направено от човек се чупи, има дефекти и т.н.*** като теб, сигурно нищо не са създали през живота си, но на критики са първи...
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А потребителите дали не могат да осъдят Майкрософт, че прави такива операционни системи, които хаква всеки хакер.Все едно да си купиш кола без спирачки, и фирмата да ти каже, да почакаш, докато открият къде е проблема.
8
1
 
18
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Майкрософт са готови на всичко, ако трябва ще взривяват компютрите с XP.Колко време мина, а администрациите не им купуват шпионската десятка.
7
8
 
18
 
! Отговори
били преди 6 години
65 хил ама само като преводи и то към бушоните, 100% зад вирусът са Микрософт, просто старите компютри си работят достатъчно добре за административна работам никой не иска да харчи за нова операционна система ... е това е причина да купят нови лицензи от администрациите по света
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Абсолютише и веднага обвиниха властите!
5
0
 
11
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
Ехо, редакторите...Казва се операционна система, а не оперативна. Като видя такива нескопосани заглавия и моментално статията олеква...дори и съдържанието да е смислено.
4
0
 
18
 
! Отговори
Гочо от Стара Загора преди 6 години
Етичен хакер ми звучи като онзи виц за любезния лос дето ти го натакова изодзад ама казва "извинете".
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, вируса излезе и M$ напълно случайно имаха готов пач, който да принуди клиентите им да се ъпдейтнат. и така да ги шпионират по-добре Cъщо M$ сучайно премахнаха старите версии на скайп за да подслушват и там, хахаха.
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вирусът атакува само компютри с оперативна система Windows XP"===А може и да е трик на Майкрософт да накара притежателите на машини с ХР (включително и компании, там е големият брой копия) да закупят Уиндоус 10.
1
1
 
12
 
! Отговори
аа преди 6 години
абе, не разбрахте ли, че дори да платиш никой няма да ти възстанови файловете. губиш всичко безвъзвратно.