Роумингът не отпада, таксуват го в наша полза

Отворените планове ще бъдат лимитирани, за да няма злоупотреби
7 юни 2017 11:23, Екип на Investor.bg
16
Роумингът не отпада, таксуват го в наша полза
Снимка: архив, Ройтерс

От 15 юни роумингът няма да отпадне, нито ще бъде по-скъп. Просто ще бъде таксуван по друг начин и ще бъде таксуван в полза на българския потребител.

Още по темата

Това каза Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, пред БНТ.

Той обясни, че като европейски граждани във всяка точка на ЕС, включително Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, хората ще могат да говорят на този тарифен план и да ползват същите гласови услуги, SMS-и и пренос на данни, както в България.

Отворените планове ще бъдат лимитирани, за да не се получават злоупотреби, добави още той.

"В рамките на лимитите на вашия тарифен план - ако се надхвърлят, тогава ще бъдете таксувани в рамките на цените на едро, установени от еврорегламента. Гласова услуга - 6,5 ст., SMS - 2 ст., пренос на данни 15 лева, но става дума за гигабайт.  Ако имате 30 лв. тарифен план с неограничен достъп, се умножава по 2 - стават 60 лв. и се делят на 15, т.е. ще имате право да ползвате 4 гигабайта. Ако надвишите, плащате допълнително, но не повече от цената на едро", обясни Божков.

Предвижда се да бъде спазвана политиката на справедливото ползване - нямаш право да купуваш карта в други страни, ако имаш от страната, където живееш. Нямаш право да използваш карта само за роуминг или няколко последователни и да ги използваш само в роуминг, добави още председателят на Комисията за регулиране на съобщенията.

"Действително в някои области винаги пропада сигналът. Да обикаляш в 21-и век да търсиш сигнал в едно село е смешно", каза Божков по отношение на нестабилния обхват на мрежите на места в страната, но успокои гражданите, че по въпроса се работи.

Още новини от света на мобилните технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
чели Недочели... преди 6 години
Никой тук май не е прочел новите условия но Пи'е глупости... и задъжително се ОПЛАКВА... типично... хаха... звънни си на Оператор и ще ти обяснят... когато те МЪРЗИ да чете' поне се обади!!! Обадете се и юе ви направят Справка .. с какво юе разполгате когато отидете в Друга държава... явно много хора и това ги Мързи да направят ... ОДАДЕТЕ СЕ
13
4
 
3
 
! Отговори
Eddie преди 6 години
Ами нашите се правят на луди.....Аз съм абанат на Оранж Фр и за 25? имам неограничени обаждания+смс и 40gb интернет.Сега съм в Бг и ми е все едно във Франция.Никакво таксуване допълнително.
12
1
 
21
 
! Отговори
От мен преди 6 години
Да го духат бг операторите сега-ще си взема на всички близки чужди карти и ме боли хура за мтел,виваком и теленор...нека подадем жалба в европа срещу техния рекет
11
0
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
От опит знам.Когато някой започне много да овърта и шикалкави работата е клесаваПреди 30 мин ми се обадиха от Теленор да отида да си подновя договора.Тоя път ще го взема да си го прочета у дома и тогаваще подписвам
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"From 11 June we're introducing Roam-free which means you can use your data, minutes and texts abroad in 40 destinations at no extra cost."Абонат съм на Водафон UK, това е съобщението което получихИмам неограничени минути и СМС + 12ГБ нет....Имам и Бг карта на Мтел Като си дойда в Бг ше им я фърля, мошеници с мошеници
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вчера ми пращата СМС ,че ако не си подновя плана ще стане от 19,90 на 45 лв."Мен пък не ме уведомиха по никакъв начин, че е изтекъл договора, а направо получих двойна сметка. Разчитат на това че след 2 години вече никой няма да помни кога точно е подписал с тях.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роуминга отпадна обаче операторите си начислсяват допълнителна такса за минута разговор извън България. Прочетете например условията на Виваком. Подпишеш ли договора - си се съгласил на допълнителната такса. Не подпишеш ли- си прецакан с високи тарифи без промоции.
7
2
 
21
 
! Отговори
Нагла лъжа. преди 6 години
Нищо няма да таксуват в наша полза. Българинът винаги е прецакан,но продължава да бъде наивен и в това е трагедията му.
6
2
 
18
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа катоцяло се искаше малко от малко да се намалят печалбите от роумин на мобилните оператори! И може би докато измислят нови начини да ни КРАДЪТ това може и да стане! Но инак аз си спомням при едно пътуване до гърция където главно ми звъняха и сметката ми беше след това 180лв. при положение, че тогава имах и ограничение до 75лв. сметка! Така, че ако си мислите, че мобилните оператори НЯМА ДА ВИ КРАДЪТ то много се лъжете! Само малко време да се ориентират в обстановката им требе!
5
1
 
24
 
! Отговори
човека с бича преди 6 години
Заради идиотската и неясна методика свързана с роуминга заслужават 50 волски бича и хвърляне в яма с говежди тор извратените брюкселски европсихопати!
4
1
 
28
 
! Отговори
Т преди 6 години
Та аз за 30 лева си купувам карта и имам неограничен интернет на максимална скорост за цяла седмица, а СМСите и минутите въобще не съм ги и поглеждал колко са, а тия умници сега ми вкарват забрана да купувам подобна карта и ще ми искат по 15 лева на гигабайт. Чудно "отпадане на роуминга". Благодарим ви брюкселски бюрократи безполезни.
3
3
 
26
 
! Отговори
T преди 6 години
На практика забраниха на хората да купуват карти от местните оператори, когато са в чужбина. Голям напредък, голямо добро ни сториха тези бюрократи от ЕС. Облякоха го в лъскав целофан все едно е в наша полза нещо, а направо си ни прецакаха. Всички знаем, че има доста по-изгодни предплатени карти за разговори и най-вече за интернет, които са супер удобни, ако си на по-дълга екскурзия и ти трябват много мегабайти/гигабайти. Хайде честито! С тези промени нямаме право да ги купим.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kakvi gluposti po mnogo slojen nachin ste izmislili i obiasnili.
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умножаваш по две,делиш на пи,събираш с натурален логаритъм от годините на потребителя в месеци,полученото го делим на сумата от сбора на цифрите на телефонния номер. И накрая корен квадратен от числото дава мегабайтите които могат да се ползват в роуминг. При ясни правила лъжат и мамят, сега ще са във вихърът си.А в статията е пропуснато да се спомене че тези мошеници ще правят профил на всеки потребител, къде и как ползва телефона. Много много да не се щъка напред назад.