Какво всъщност се случва с криптовалутите?

Биткойните не спират да изненадват с цената си и все повече хора гледат към тях
8 юни 2017 19:48,
25
Какво всъщност се случва с криптовалутите?
Източник: Reuters

Общата стойност на криптовалутите вече задмина 100 млрд. долара. Голяма част от този ръст дойде през последните няколко месеца - на 1 април пазарната капитализация бе 25 млрд. долара, което означава, че за 2 месеца е постигнато 300% увеличение.

Въпреки че голяма част от това се дължи на самата биткойн валута, която за този период постига 160% ръст на стойността си, други дигитални валути като Ehereum също допринасят - последната вдига цената си с 439% за последните 60 дни.

Едва ли има по-добър начин да се покаже разнообразието в ръста от това да се погледне какъв процент от всички криптовалути заемат биткойните. Години наред той се движеше около 80%, но вече е паднал до 50%, като останалото пространство се заема от други като Ethereum и Ripple, пише TechCrunch.

Може ли да се говори за балон?

Ако си опитен инвеститор или дори такъв, който си докарва допълнително доходи като трейдър вкъщи, едва ли е лесно да не си помислиш за огромен балон, виждайки как цената на един актив расте с над 400% за 2-3 месеца. В историята има достатъчно примери какво става в такива случаи - при толкова скоростно вдигане на цената, почти е сигурно, че ще падне надолу. Но от друга страна, пазарите не са толкова рационални, колкото са били преди години.

Корекция имаше - преди няколко седмици биткойнът беше с цена от 2700 долара, след това падна до 2000, но днес е с още по-висока - около 2750 долара. Връщайки се година назад, този ръст изглежда огромен и може би не може да се говори толкова за балон, колкото за прераждането на криптовалутите като цяло.

Друг положителен знак е, че биткойните не носят на гърба си целия ръст - това ще рече, че на този етап определено има интерес към различни криптовалути. Ethereum печели все по-голяма популярност най-вече заради технологичните си подобрения спрямо биткойните, включително възможността да се кодират договори директно в блокчейна (технологията зад криптовалутите), което един ден може да доведе до организирането на публични предлагания на монети (Initial Coin Offering). Те към днешна дата най-често се използват от стартъпи, за да заобиколят конкретна регулация (криптовалутите все още не подлежат на регулации).

Другата криптирана валута - Ripple, също се базира на междубанкови разплащания и работи с над 100 банки по целия свят. Знаем, че ще отнеме доста време, за да се имплементира в още и още банки, но и тази информация е достатъчна причина хората да се вълнуват какво се случва с Ripple.

Интересното в случая е, че до сега хората не са имали възможност директно да инвестират парите си в технология, която има огромен потенциал, но все още е в развитие. През 90-те някой може и да е предвидил каква част от живота ни ще заема интернетът, но е нямало как директно да инвестира в него. Аналогично, прилагането на криптиране и в съхраняването, и в преноса на данни е сравнително ново, затова и инвестирането в такава защитена валута може да се сравни с инвестиция в интернет преди почти 30 години. Дали сравнението е правилно, само времето ще покаже.

Колко всъщност струват криптовалутите?

Единственото рационално обяснение за цените на тези валути е, че може би те наистина струват толкова, имайки предвид защитата, която предлагат, а може би и много повече. Но проблемът е, че това са само теории и няма възможност реално да се оцени стойността. Криптовалутите не са публични компании, нямат доклади за разходи и приходи, прогнози за ръст или спад, от които да се направи оценка на развитието им, както можем да направим с отчетите на Apple например.

Бъди информиран "инвеститор"

Фитц Тепър от TechCrunch винаги е предупреждавал читателите и приятелите си да внимават, когато закупуват криптовалути, защото там се случват твърде бързи ръстове и спадове. Последните два месеца предизвикаха огромен обществен интерес и се стигна дори до "публични уроци" от телевизии като CNBC и CNN за това как да се "инвестира" в биткойни.

Просто хората трябва да са сигурни, че купуват каквато и да е криптовалута заради правилните причини - да се научат какво е това и как да извършват транзакции чрез нея. Или пък, защото са убедени, че това е нова технология, която тепърва ще променя финансовия свят.

*Авторът е притежател на биткойни, Ethereum и други по-малки криптовалути. Тази статия не е препоръка за инвестиционна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най високи резултати постигам с убунту сървър 14 без графичен режим и без дисплей с SSH контрол. Най ниски с уиндос 8 и 2 дисплея и, естествено, с графичен режим ;). Разликата не е свръхголяма, но я има.При модването на биоса на картата не печелиш много. Рискуваш да прецакаш картата, а под линукс софтуера за копане има опции за изключва ненужните функционалности и няма нужда да модваш биоса. Стига да знаеш какво да изключиш де ;)
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ползваш 3 карти с 1000 вата захранване вече надвишаваш нуждите. Картите свалят честотите и напреженията автоматично за да запазят стабилността. Тоест, купил си си карта за 600 кинта, а я използваш като за карта от 300 кинта. Съвет от мен, тествай си общата производителност с 5 карти и след това с 3 карти и се обади ;)))А ако си взел карти с 8 гигабайта рам за копане, продай ги ... ;)
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приблизителни данни за калкулация(зависи от модела):ЦПУ 60 - 120 вата.Дъно - 45 - 120 вата.Памет 3 - 10 вата на модул.Хард диск - 7 - 15 вата на диск(или ССД).Видео карта 150 - 600 вата.ДВД 5 - 20 вата и т.н.Но и това не е твърде коректно. Всеки компонент има няколко напрежения. Трябва да сумираш амперажите на всички компоненти за всяко напрежение и да провериш дали захранването ти осигурява такъв ампераж за съответния волтаж + 25%.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ги ползваш на една система и петте вероятно имаш или висока температура, или ти падат напреженията, поради което картата забавя честотата и намаля температурата. Ще си прецакаш дъното така. 5 карти по 150вата =750+80ЦПУ+100ДъноПаметХардМрежа и си на прага. Вероятно ще ти замине нещо скоро. Вероятно ССД, хард или дъно. Сменяй захранването с по -мощно. Професионалисте ;))))). Залагай резерв от 25% поне. Иначе пиковете в консумацията прецакват чарковете.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без овърклок и без употребата на няколко монитора в геймърски режим RX 580 харчи към 380 вата. Зависи от играта и настройките де. Ако софтуера за копане ти е добър и натоварва картата както трябва и в същото време охлаждането ти е добро за да нямаш тротлинг, харчи над 400 вата ;)При 2 монитора и браузване и гледане на филм едновременно може и да прави 150 вата. А такъв режим не натвоварва видеото ;)Мерих го с видеокарта и без. Това съм мерил. Моето захранване е също 1000 вата.
15
0
 
4
 
! Отговори
Северозападнал преди 6 години
До 15Нещо не си в час май, една RX 580 харчи към 100-150W максимум, разбира се мойте карти са с моднат BIOS и намалено напрежение. Петте карти ги захранвам със 1000W Seasonic захранване. Тия 400W може да ги направи старо поколение двуядрена карта от типа на R9 295x2. Така, че преди да пишете глупости се образовайте малко относно, новите поколения карти и тех процеси.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще пропадне всичко някой ден, защото е на нерентабилна основа.Системата не е затворен цикъл:1. разход - ТОК - огромни разходи. Ако се сметне колко пари дават за ток всичко копаещи цифрата ще е огромна2. реално самото "добиване" няма никакъв икономически характер освен дялово разпределение на новите монети => няма реална полза в парична стойнсот.=> инвестициите в този кръг трябва да са по-големи отколкото разходите за да се държи цената.=> няма как да се държи голяма цената дълго време.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за първи път го чувам, каква скорст вади 460-ката, колкото до тока, всяка карта може да се настрои, иначе 580 са като 480, но по скъпи.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От големите карти най - изгодна за копане е RX 460. 3 пъти по - изгодно идва да копаш с такава, освен това и е енергийно по ефективна. Явно си любител за да копаш с RX 580. Ама е по - вероятно да раздуваш локуми. Сигурно имаш една система с една RX 580 и преувеличаваш за да компенсираш къса и тънка пишka. Можеш да се обявиш за гей, пак ще привличаш внимание. Много хора го правят напоследък ;)
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съотношението цена/производителност на RX 580 никак не е добро. Има поне 2 - 3 пъти по - изгодни решения. Това говори, че не копаш, ми се струва. Или че не разбирташ от копане ;)Ама ако вадиш по 1200 на месец си добре. Зимата е по - добре, щото икономисваш от сметките за отопление ;)5 карти по 400 вата си е 2 киловата. Можеш 150 квадрата апартамент с добра термоизолация да отопляваш ;)Малко ще е шумно обаче. Като излитащ хеликоптер ;) Освен ако не си с централна система за водно охлаждане ;)
10
1
 
19
 
! Отговори
Северозападнал преди 6 години
Живея в къща, най-много да пропадна в мазето при ракията ;)
9
0
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До 9Гледай от толкова копаене да не прокопаеш пода и да паднеш при съседа ти отдолу, че съм чул че панелите са тънки
8
0
 
10
 
! Отговори
Северозападнал преди 6 години
Само да добавя, че не е споменато в статията, в Ethereum в момента има инвестиции от компании като JPMorgan, Microsoft, Intel и т.н. Затова цената му се качи значително.
7
1
 
10
 
! Отговори
Северозападнал преди 6 години
В момента копая етер с 5 видео карти RX 580 (150MH/s), към 1400лв. се изкарват на месец, при сегашната цена на етера - 230 евро. Лошото е, че свършиха картите и AMD, не могат да смогнат да ги произвеждат.
6
1
 
16
 
! Отговори
maxobg преди 6 години
яж,пий и си носи новите дрехи !!!
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доларът е тоалетна хартия, а рублата - евтина тоалетна хартия.Не ни остава нищо друго, освен да инвестираме в биткойни :)
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признавам само Бойкокойните!!!
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е проект на ЦРУ, поредния начин да се напечатат пари зад които не стои реален продукт. Тъй САЩ си изнасят инфлацията към света със измислени неща и фючързи и петродолари. Докато има кой да купува цената ще расте в един момент пазара ще се наводни с биткойни щото някой вече ги има напечатани някъде и хоп ще станат стотинки.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 6мес. изхвърчаха в космоса! Дали е пирамида? $ , ето това е пирамида в най чист вид.
1
6
 
23
 
! Отговори
чичо Цецо преди 6 години
Пирамидите на 21 век. Точка.