България – сред страните с най-бърз интернет

Падаме малко, но продължаваме да сме в топ 10
Обновена: 13 юни 2017 09:16 | 12 юни 2017 15:55,
6
България – сред страните с най-бърз интернет

България отново влиза в топ 10 на страните, които имат най-високи LTE скорости към началото на 2017 г., сочи новият доклад на OpenSignal, цитиран от nixanbal.com. Това е компания, която събира данни от приложението си, което е свалено над 20 милиона пъти. Самото проучване е направено в периода януари-март тази година и се базира на малко над 19 млрд. измервания на 558 260 устройства в 75 държави.

Средната скорост, с която интернет потребителите в страната ни свалят се  запазва почти същата спрямо предното измерване преди 6 месеца - 34.07 Mbps в LTE мрежите, но в други страни тя е станала по-бързо и това избутва България надолу в класацията до девето място. Миналото лято бяхме на шесто място с 34.26 Mbps.

На първо място по скорост е Сингапур, следван от Южна Корея, Унгария, Норвегия, Холандия, Люксембург, Хърватия и Нова Зеландия. След нас Австралия допълва челната десетка.

OpenSignal отбелязват, че Източна Европа е регион, който си струва да се спомене по отношение на скоростта. Унгария, Румъния, Литва и Латвия отдавна се открояват в измерванията на скоростта благодарение на ранното им имплементиране на LTE-Advanced мрежи, но България, Хърватия и Сърбия вече се присъединяват към тях в най-силните държави с мощни собствени мрежи.

България – сред страните с най-бърз интернет

У нас основна пречка е липсата на търг за честотите в обхвата на 800 MHz, който би разширил спектъра, в който може да се говори за LTE изобщо (основата, позволяваща наличието на 4G мрежа), което е и една от причините, поради която операторите у нас се хвалят не с покритие на територия, а на население, отбелязва nixanbal.com.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами причината е елементарна. Когато в България навлиза интернет , това се е предлагало на пазара. Бавния просто сме го пропуснали.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България само интернет има ... всичко друго е леш и мизерия .
3
4
 
7
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Още инсталират фибра оптика, в 3000населени места изобщо няма покритие, а където има е олеле майко.В жилищните сгради няма покритие в цялото жилище
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИЗВЬНОсвен изброените, и в интернета сме сред лидерите! Две години съм живял в англия и определено техния дори не е близо до нашия, при положение, че рутера ми беше в стаята! В Италия съм бил на почивка и не мога да съм обективен заради фактора "хотел", но все пак беше ужасен! За Германия също съм чувал, че бавно теглят торенти! така, че дали вярваш или не... смисъл изобщо!
1
15
 
13
 
! Отговори
ИЗВЬН преди 6 години
Бих повярвал на подобно проучване... ако кракьт ми не бе прекрачвал дьржавната ни граница.В топ 10 на кражби, смьртност на пьтя, нахапани от безпризорни ***, корупция, безотчено пропиляни пари, чиновническо безхаберие, ниско заплащане, липса на адекватна сьдебна система... за подобни сьм сьгласен, даже и проучвания не са нужни :))