С колко MB разполагаме в ЕС? Калкулатор... made in BG

Роуминг разработката е дело на бургаски IT специалисти
18
С колко MB разполагаме в ЕС? Калкулатор... made in BG
Снимка: архив, Ройтерс

Бургаски разработчици създадоха онлайн роуминг калкулатор, който изчислява каква част от заложените в абонаментния ни план мегабайти ще можем да използваме в чужбина.

Още по темата

RoamingCalc.eu е напълно безплатен и може да се използва без ограничения от потребителите, съобщиха авторите на идеята - Захари Тенев и Николай Косев.

Роумингът в ЕС отпада от утре. С решение на Европейския парламент, разговорите, съобщенията и трафика на данни в държавите-членки няма да бъдат натоварвани с допълнителните такси, които до този момент потребителите заплащаха.

Отпадането на роуминга обаче не важи за мобилните оператори – те ще продължат да плащат на телекомите в останалите страни за използване на мрежата им, което означава, че отпадането на роуминга все пак ще се отрази на потребителите под формата на намаляване лимитите за мобилен интернет, заложени в абонаментния им план.

Мегабайтите, с които ще разполагате безплатно в чужбина, се изчисляват на базата на новите максимални цени на услугите, въведени с решение на Европейския парламент.

Как тези тарифи ще се отразят на количеството трафик на данни, което ще можете да използвате безплатно, отговаря електронният роуминг калкулатор.

Идеята хрумва на Захари Тенев и Николай Косев в края на миналата година, а калкулаторът им е отворен за всички европейци.

Формулата в основата на калкулатора е универсална и важи за всеки мобилен оператор, работещ на територията на Европейския съюз.

Системата е лесна за употреба и изисква въвеждането на месечна такса и заложените в нея лимити за трафик на данни. Калкулаторът сам пресмята какво ще бъде ограничението на мобилния ви интернет, щом напуснете обхвата на мрежата на мобилния си оператор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Това е приложение колкото и тия *** са разработчици
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това нещо не работи, толкова са и разработчици въпросните некадърници
15
0
 
2
 
! Отговори
забава преди 6 години
Пълни аматьори.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НиколаВсъщност, Никола, има смисъл, защото роуминга за интернет не е напълно отпаднал на практика. И ако не се поинтересуваш предварително, има шанс да се набуташ с доста добра сума пари. Затова и приложението е в помощ, за да предвидиш, изчислиш и да си добре подготвен.
13
0
 
0
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Смятам, че няма голяма необходимост от такова приложение, защото в крайна сметка това е смисълът на отпадането на Роуминга, за да можем при пътуването си в ЕС, всичко което ползваме тук да ползваме и навън. Другите неща ми звучат като някакъв вид проследявания и изготвяне на статистики...
12
0
 
0
 
! Отговори
калк преди 6 години
До АнонименАко ти е 30 лв таксата, толкова ще имаш в роуминг, дори и 20 гб да имаш в БГ.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МНЕНИЕОт къде реши, че данъците са "предостатъчно"?! Данъка за колата ли ти е висок или 10-те процента ДОД?
10
3
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Да допълня - Кандидата за Еврокомисар в тази област е наполовина Българка .
9
6
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Не е ли време да отпаднат въобще таксите и абонамента за телефон и интернет ?Плащаме предостатъчно Данъци за да ни го осигури Държавата ?
8
0
 
5
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Моят оператор предлага 25GB/месец в роуминг в Европа(предимно ЕС), Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.Неограничени разговори в страната в която съм + такива за цяла Европа.Неограничени SMS/MMS.А във Франция всичко ми е неограничено и разбира се 4G+ не е екстра, а си е стандартна услуга.И понеже съм на промоция заплащам 3?/месец първата година, а после по 19,99?/месец.Merci Free!mobile.free.fr ;)
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
калкулаторът не работи коректно -дава макс. 3.32 ГБ трафик при даден обем от местния план.
6
4
 
7
 
! Отговори
/./ преди 6 години
и къде е този калкулатор?Имам неограничен брой минути към всички и 10 000 МВ + 5000 МВ интернет. Как да ги сметна колко ще имам в друга държава?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що пък Ценьо да няма работа в ЕС!Те *** и пульо от цял свят се натъпкаха там, че наш Ценьо ли да не ходи!
4
1
 
29
 
! Отговори
Ценьо преди 6 години
Е как ще нямам, летото кога идем на гръцко, нали трябва да се чекираме у фейснята, да гледа Жоро комшията и да завижда.
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦеньоТи нямаш работа в ЕС, не се тревози за роуминга. Стой си на село и мирувай.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрах приложението как се казва . , а иначе то се знаеше че ако в страната имаш 10 Гб данни и 10000000 минути за 30 лв , няма как и в чужбина да са толкова , именно заради роуминга , който операторите продължават да плащат и не е нормално да ти подаряват каквото и да е ,накратко ако си в чужбина , абонаментния ти план от 30 лв се обръща в мин и МВ изчислен по максимално допустимите цени . което ще рече че както до сега , минута с прима в бг ще е двойно по-скъпа от мин разговор в чужбина
1
1
 
15
 
! Отговори
Ценьо преди 6 години
Язи имам 5гб, пък в роуминг са ми 3.5гб, как става тая работа??

Спонсорирани публикации