Yahoo позлати Мариса, тръгва си с едни $260 млн.

Може ли Yahoo да си върне славата от средата на 90-те?
14 юни 2017 15:37, Бойчо Попов
18
Yahoo позлати Мариса, тръгва си с едни $260 млн.
снимка: Ройтерс

Всички уебсайтове, които са собственост на американската интернет компания Yahoo, вече официално преминаха в ръцете на Verizon. А бившият главен изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер, която навремето напусна Google, за да заеме този пост, сега си тръгва с доста солидна сума – близо 260 млн. долара, пише CNN.

Според последни данни, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси, Майер е притежавала около 4,5 млн. акции в Yahoo, включително опции и ограничени фондови единици, предава Investor.bg.

Акциите на Yahoo се търгуваха за около 52,50 долара за брой в средата на деня във вторник. Това прави участието на Майер равносилно на повече от 236 млн. долара спрямо тази цена.

Майер, която няма да остане във Verizon, ще получи и 23 млн. долара обезщетение за тръгването си от Yahoo. 

Altaba, новата компания, която включва дялове от гиганта в сферата на електронната търговия Alibaba, Yahoo Japan и други активи на Yahoo, които не са продадени на Verizon, не е открита веднага за коментар.

Мандатът на Майер в Yahoo беше доста бурен, а някои биха казали, че тя никога не достигна върха, който се очакваше след вълнението, което предизвика с напускането на Google и успешния ѝ престой там. Решението да придобие социалната мрежа Tumblr за 1 млрд. долара например не се отплати никак на Майер и Yahoo. Нито пък опитите на Майер да фокусира Yahoo повече върху мобилните услуги и социалните мрежи. Освен това Yahoo се бори и с опасенията, че е понесла големи щети от огромни пробиви в сигурността на системите ѝ. 

Да бъдем честни, Майер не получи най-доброто, когато се присъедини към Yahoo. От години компанията се бореше със сериозни проблеми заради грешките, направени от предишните главни изпълнителни директор Тери Симъл и Карол Барц. Ако сте пропуснали, в началото на 2012 г. бившият директор на PayPal Скот Томпсън застана начело на Yahoo, но напуска съвсем скоро, след като се оказа, че в биографията му има доста несъответствия.

И все пак Майер успя да продаде основния бизнес на Yahoo на Verizon за 4,5 млрд. долара въпреки продължаващите притеснения за интернет компанията и изоставането ѝ зад Google и Facebook в надпреварата в дигиталната реклама.

Може ли Yahoo да си върне славата от средата и края на 90-те години? Това вече няма да бъде отговорност на Майер. Тази трудна задача пада на плещите на Тим Армстронг, шефът на AOL, който сега е главен изпълнителен директор на Oath.

 

 


18
Още по темата: YahooМариса Майер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
абсолютно си прав преди 1 година
До Анонимен 15
,Но в крайна с/ка това искаха акционерите, Жена да ги ръководи и оправя. Било демократично, модерно и тн. Съвсем заслужено акциите им са паднали.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди време Нокиа беше съсипана по същия начин - човек на Майкрософт беше назначен за изпълнителен директор, смаза Нокиа и си тръгна с едни 25-30 милиона. Сега Майерс свърши същото, но за повече пари. Жалко за Яху.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за свят-едни умират от глад щото нямат 260 цента, а за тази-260 милиона. Бог дето е любов е мъртъв. Съвсем жив обаче е оня дето е да мислиш само за своя си гз.
9
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Тежко е

Току-що изпълних инструкциите в поста ти. Чувствам се по-добре, леко вони наоколо...
Аз, когато съм ползвал услугите на Yahoo!, ти си бил под масата и си пръцкал на воля.
8
0
 
12
 
! Отговори
Snorky преди 1 година
Какво по-напред ще си купи с тия пари?! По един меншън в Бел Еър, NY и Маями - $80 млн., тихоокеански остров още $50 млн., един презокеански самолет и един малък още $80 млн. и като почерпи приятелите и парите ще свършат. С основание трябва д ги осъди вместо да се съгласи на тия жълти центове...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До форумния гении пък Тръмп ще се пенсионира с 2,5 млрда.$ изграждайки firewall с Мексико ,ма кой за какво е учил ...........
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да се оженя за нея! И обещавам, че ще я права щастлива поне по 2 пъти на ден!
5
10
 
19
 
! Отговори
Тежко е преди 1 година
Българският форумен гений се изказа тежко и авторитетно, пръдна, почеса потния си врат и тръгна да търси пари за наема на коптора в Люлин.
Оплютата от него Мариса прибра 260 милки и продължи да живее като царица.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Yahoo и смотаният им сайт Flickr са на бунището. На фликр за да качиш снимки трябва да станеш Pro насила. И ако си сложил дебитна/кредитна си карта та връзват в някой случай без да разбереш. И ако решиш да си изтриеш акаунта там пише и да го изтриете ще продължавате да сте абонати за Pro и автоматично се подновявал там абонамента за Pro акаунт забележете само срещу 35 $ на година.
3
4
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Yahoo са бита карта вече
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами отиде си едно десетилетие в основата на Интернет. За жалост ...нямаха креаривни кадри и Google ги отвя . После и ФБ ги посече. И така до разумния край. Което доказва още веднъж, че най-скъпото нещо на света е Иде ята.
1
3
 
8
 
! Отговори
opa преди 1 година
Бях от първите още през 90 те и основно влизах да си употребя началния английски със себеподобни в игрите в мрежа(табла,домино,шах)...сега това липсва!Вярно пораснах и има много други неща за четене там, но те омръзват!