Мобилната свобода приключи, роумингът пада... Е и?

От таксите операторите в ЕС получаваха милиарди евро
15 юни 2017 10:15, Бойчо Попов
22
Мобилната свобода приключи, роумингът пада... Е и?

За всички потребители в Европейския съюз (ЕС) от днес настъпва нова ера в мобилните комуникации. Считано от днес всички любители на разговорите и чата по мобилните телефони ще се радват на тях без допълнителни разходи при използване на мобилните си устройства в други страни от ЕС. Облагането на клиентите с надути разходи за роуминг – тоест такси за транзита на телефонни обаждания, съобщения и данни извън родната страна, най-накрая приключи, предава Investor.bg.

Още по темата

От Финландия до Португалия, от Гърция до Ирландия – сега принципно всички потребители във всяка една страна на ЕС, както и в Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, ще могат да телефонират на цени, на които го правят в родината си. През последните няколко дни редица оператори вече информираха своите клиенти за предстоящото премахване на така наречените такси за роуминг.

Vodafone например изпрати текстово съобщение до своите клиенти, като посочи, че цените в родината на потребителя вече ще са валидни за целия ЕС. Някои оператори в България също изпратиха подобни съобщения.  

С премахването на изключително спорните такси се слага край на една дългогодишна борба заради прекомерните цени на мобилните услуги в ЕС. Досега се налагаха такси за роуминг в чужбина при всяко обаждане или всяко съобщение, което трябва да бъде поето от чужди мрежи и предизвиква разходи за тях.

За големите оператори в продължение на години това представляваше добър източник на доходи, от който се получаваха милиарди.  

Въпреки това има случаи, при които роумингът може да не отпадне. Това може да се случи, ако операторът установи, че потребителят му има по-голямо потребление в чужда държава, отколкото там, където е сключил договора. Тогава могат да бъдат наложени допълнителни такси за използваната услуга заради т. нар. "Политика на справедливо ползване", чиято цел е да предпази телекомите от злоупотреби на лица, постоянно живеещи в чужбина.

За България максималните такси в подобен случай са 0,08 лв. на минута, 0,02 лв. на sms и 18,11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пффф, какво значи по-голямо потребление в чужбина отколкото в страната на договора - за какъв период? Ден, месец, година? Защото ако отидеше за 3 седмици на почивка в Испания естествено, че потреблението ти там ще е по-голямо от това вкъщи. Или ако си в командировка 3 месеца. Трябва да е осреднено по-година, в противен случай, всичко това е измама.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май сте имали предвид, че мобилната СВОБОДИЯ E приключила :) Щот иначе така нелогично звучи. Освен това дяволът е в детайлите. Малко по-добре е от преди, но не е приключила :)
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората ви дадоха СКАЙП ВАЙБЕР а вие още на телефонисти си играете! С 10 лв. такса за интернет на месец си говоря с цял свят. Е защо ми е тогава телефон тази отживелица отдавна не я ползвам!
12
2
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Стига с тия шаблони бе, а промени нещо в сивото вещество.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Баце,точно това няма да можете да правите, в ЕС са се погрижили да не може! Запознайте се с еалните условия на "падналия" роуминг, защото по новините ви спестяват голяма част от истината.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз това се чудя, кой лъже, че пада роуминга, няма такова нещо!!! Освен това в ЕС вече приеха параметрите на Политиката за справедливо ползване, която казва, че ако постоянно ползваш телефона си в роуминг ще плащаш разговорите, СМС и МВ със задна дата и то немалко като таксуване!Освен това хората бъркат роуминг с международен разговор - ако си в България няма да можеш да говориш свободно с гръцки номер, например, защото това не е роуминг!
9
0
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Друго е наред да стане - всяко обаждане от една държава в ЕС до друга държава в ЕС да се счита за национално, а не за международно, както е сега ако се обадиш от България с български номер до някоя държава от ЕС.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мобилната свобода приключи!!!А аз си мислех, че е дошло времето на малко по-голяма мобилна свобода. Кка съм се заблуждавал. Добре, че е днес бг да ми отвори очите ....
7
2
 
6
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Сега е наред да можем да си местим мобилния номер в който и да е оператор на ЕС.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 това може да стане в държава като БГ, която е единствена в ЕС без пазарно стопанство, недеиства КЗК, ЗДД, ИМА САМО МОНОПОЛИ, нартиини фирми, земеделски кооперации.Корпоративни банки /без гръцките 6бр. и външните/
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мобилната свобода приключи ... много интересно заглавие
4
0
 
23
 
! Отговори
По български преди 6 години
В офисите на мобилните оператори продължават да ни убеждават, че ако искаме да ползваме новите цени, трябва да сключим нови договори. Каквито са изгодни само на тях!Явно така са инструктирани!
3
2
 
23
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Мобилната свобода за ограбване на потребителите от страна на либертарианците и почитателите на Свободния Пазар приключи. Свобода е, когато имаш право да ограбваш някого в името на Печалбата - най-висшето благо.
2
0
 
31
 
! Отговори
az преди 6 години
брех тия *** - роуминга паднал, и разбираш ли заради това "Мобилната свобода приключи" ? все си мисля че тепърва започва тая свобода
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат: "За България максималните такси в подобен случай са 0,08 лв. на минута, 0,02 лв. на sms и 18,11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг."Значи пак сме на аванта - сега ни друсат често и с над 30 ст. за минута разговор. Сключвам си договор с чужд оператор на нормални цени и нека ме наказват с 8 ст. на минута, вместо примерно 32 стотинки при българския оператор.