Amazon купува Whole Foods за $13.7 млрд.

Онлайн ритейлърът ще стане един от основните конкуренти при храните
Обновена: 16 юни 2017 16:55 | 16 юни 2017 16:26,
3
Amazon купува Whole Foods за $13.7 млрд.

Продължавайки страгетията си да се развива не само като онлайн магазин, Amazon купува веригата за здравословни храни Whole Foods, съобщава Business Insider. Цената на акция е 42 долара, което оценява компанията на 13.7 млрд. долара.

Преди обявяването на сделката акциите на Whole Foods бяха с цена от 33.06 долара, което означава, че покупката е с 27% по-висока цена за акция. Магазините на Whole Foods са рапростират в над 20 щата. Джон Макей, изпълнителен директор на компанията, ще остане на поста си.

Сделката ще бъде финансирани отчасти с дълг, финансиран от Goldman Sachs и Bank of America. Тепърва предстои одобрение от Комисията за ценни книжа и борси в САЩ.

Whole Foods ще трябва да плати 400 млн. долара на Amazon, ако междувременно получи по-добра оферта или Борда на директорите се откаже от сделката.

След новината за придобиването цената на акциите на Amazon веднага се покачи с 2% до 984.31 долара.

"Милиони хора обичат Whole Foods, защото те предлагат най-добрите биопродукти и правят здравословното хранене наистина забавно," казва Джеф Безос, изпълнителен директор на Amazon, в съобщението за сделката.

"Whole Foods удовлетворява и храни клиентите си почти четири десетилетия - вършат страхотна работа и и искаме това да продължи", допълва той.

С тази цена новата компания се превръща в най-амбициозната придобивка за Amazon - последната такава беше купуването на онлайн магазина за обувки Zappos през 2009 г. за около 1.2 млрд. долара.

Само за един ден тази сделка ще превърне онлайн ритейлъра в един от основните играчи при храните и може би ще бъде част от евентуалното отваряне на физически хранителни магазини, за коeто се появиха слухове още в края на миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или тия са се разпипали се едно нямат да тровят нервите на обикнивенните хора аман от държава нема такава
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко изчезнаха бро 3000 мб ония де спят бре емиле
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A в ловеч некои краде примите на мтел и ние плащаме ли плащаме а тои да е жив и здрав