Катерим класацията за иновации, вече сме 36-и в света

Първа е Швейцария, следвана от Швеция и Холандия
16 юни 2017 12:37, Бойчо Попов
13
Катерим класацията за иновации, вече сме 36-и в света
Снимка: архив, Reuters

България се придвижи с две места напред до 36-то място по иновации в света според класацията Global Innovation Index на Cornell University, Европейския институт по бизнес администрация INSEAD и агенцията за авторски права към ООН (WIPO). Година по-рано страната ни заемаше 38-мо място в ранглистата, включваща 127 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. През 2015 г. пък страната ни беше на 39-то място в ранглистата.

Като цяло България събира 42,8 пункта и е причислена към групата на държавите с високи средни приходи и е изпреварена от Естония, Словакия, Словения, Чехия, но отново е пред други държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – Полша, Хърватия, Литва, Унгария и Румъния.

Подробната разбивка на отделните индикатори показва разнородна картина за представянето на страната ни.

Така например тя заема 29-та позиция в света в категорията "Креативност", но едва 48-мо място по отношение на инфраструктурата и 56-то място, що се отнася до човешкия капитал. В това отношение има голям напредък, защото преди година заемаше 65-то място.

Глобалният индекс на иновациите се пресмята по методиката на международната бизнес школа INSEAD и е съставен от 80 различни параметъра относно учебния потенциал, човешкия фактор, инфраструктурата, вътрешния пазар, развитието на бизнеса, развитието на нови технологии, творческата дейност и други. Индексът отразява съотношението на разходите и ефекта от тях и дава възможност за оценка на ефективността на усилията по развитието на иновациите.

Класацията през тази година разкрива възхода на Индия като нов иновационен център в Азия, едно високо в сравнение с цялостното развитие иновационно постижение в Африка южно от Сахара и шанса за подобряване на иновационната дейност в Латинска Америка и Карибския регион.

На първо място и тази година, както и през миналата, е Швейцария, следвана от Швеция и Холандия, докато САЩ са на четвърто място. Великобритания изпада от Топ 3 и вече е на пето място, докато Китай е на 22-ро място и за втора поредна година е сред първите 25 държави.

Последните три места в международния иновационен индекс са за Того (18,4 точки), Гвинея (17,4 точки) и Йемен (15,6 точки).

В десетото си издание GII 2017 показва постоянната разлика в способността за иновации между развитите и развиващите се страни и слаб растеж в развойната дейност, както на правителствено, така и на корпоративно ниво.

Освен иновативните шампиони в Азия, като Китай, Япония и Корея, друга група азиатски страни, сред които Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Филипините и Виетнам, работят активно над подобряване на иновационните си екосистеми и заемат предни места по редица компоненти, като образование, развойна дейност, продуктивен ръст и високотехнологичен износ.

Още новини за технологии четете в Investor.bg


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перфоратъорите в градския транспорт са си тикет система ;)
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По внедравяне на иновации може. Което си е купуване на салам от магазина. А някога произвеждахме процесори и бяхме едни от малкото...
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Катерете я класацията, няма лошо. Ще вземете и да я изкатерите. И минималната заплата пак няма да ви стига да си платите тока...

Едно време летяхме в космоса, сега имаме "рехабилитиран асфалт" и "добро място в класацията за иновации". Колкото можеш да рехабилитираш асфалта, толкова можеш и да иновираш в науката...(две думи, които въобще не притежават смисъла, с който ги товарят... освен в разговорната реч на чалгаристан).

Щеше ли да е по-трудно да се каже 'открития' и 'възстановяване'?
7
0
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
най- големата иновация са перфораторите в гр.транспорт
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги гледам тия на снимката, къде се опитват на дълбоко "да бърникат" ... оня горе гледа - не му се месете в работа, ще родите чудовища!

Както е казал поета: "Красотата ще спаси "света..." ", а аз ще добавя - "... но ще погуби човечеството!"
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иновация - течен интелект! Трансплантирана мъдост! Хапчета - морал и състрадание!
4
1
 
6
 
! Отговори
Гърчав пенсионер преди 1 година
Най - голямата иновация дето ще пръкне тук е модифициран пенсионер който живее с 80 евро на месец вместо на ден.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма я защото икономически не е мръднала от 30 години, а цивилизационно от поне 100. Всичките и каъдрни кадри избягаха в лошия запад където могат да се развиват в нормални условия за реални пари.
2
5
 
16
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Защо във всички класации отсъства Русия? Защо пазим мизерните им резултати?
1
2
 
16
 
! Отговори
РАЯ преди 1 година
Първи са все държави които не участват в международни конфликти и войни защото докато др.воюват и се карат останалите се развиват икономически ,е това е разумни политици ,а не интриганти и кухи лейки.