Новата директива PSD2 дава възможност на банките за иновативни услуги

Над 100 представители на водещи банки у нас взеха участие в дискусия за ползите, които могат да бъдат извлечени от регулацията
Обновена: 28 юни 2017 17:34 | 21 юни 2017 16:40,
Новата директива PSD2 дава възможност на банките за иновативни услуги
Калин Радев, изпълнителен директор на Software Group, коментира промените

На 20 юни Софтуер Груп и eFellows бяха домакини на среща-дискусия, посветена на новите възможности, които ще възникнат в сферата на онлайн разплащанията след влизане в сила на директивата на Европейската комисия PSD2.

Секторът, който ще бъде най-силно повлиян от промените, е този на финансовите услуги. Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп, и Ростислав Русев, главен оперативен директор на eFellows, откриха събитието и представиха очакваните ключови промени. Над 100 участници от водещи банки у нас присъстваха на дискусията, свързана с новата регулация.

Потребителите стават все по-взискателни в очакванията си към финансовите институции. Организациите, които могат да предложат на клиентите си разнообразие от иновативни услуги, така че да отговорят в най-голяма степен на техните очаквания, ще са тези, които ще бъдат най-успешни”, коментира Калин Радев. Той добави, че новата регулация може да представлява възможност за банките да създадат гъвкава и адекватна на пазара инфраструктура, отговаряйки на нарастващите нужди на клиентите.

Ревизираната директива за платежни услуги, която влиза в сила в Европейския съюз на 13 януари 2018 г., ще улесни навлизането на нови играчи на пазара на банкови услуги, както и на компании, опериращи в сферата на финансовите технологии (FinTech). Регулацията цели либерализиране на модела за предлагане на подобни услуги, като се стимулират иновациите и се направи процесът по-сигурен и лесен за потребителите.

Промените, свързани с регулацията, ще окажат най-голямо влияние върху банките и други доставчици на финансови услуги. От една страна, банките ще трябва да отговорят на новите изисквания за сигурност на данните и да отворят достъпа до тях чрез приложно-програмните си интерфейси, а от друга - да се приспособят към новата конкурентна среда на отворено банкиране и да започнат да предоставят иновативни услуги. Пред останалите компании доставчици на финансови услуги ще се разкрият също така нови хоризонти на бизнес дейност и възможности за  развитие на иновации. 

Константин Стойчев, старши мениджър “Управленско консултиране” от Deloitte, говори за влиянието на новата директива върху бъдещето на банките.

„Банките могат да изберат три подхода – реактивен, според който те могат да преведат операциите си в съответствие с регулацията; кооперативен – да си партнират с новите играчи на пазара или прогресивен – да преосмислят изцяло модела си на банкиране, съобразно възможностите, които PSD2 предоставя", коментира той.

Г-н Стойчев добави, че банките не са ограничени само в предоставянето на традиционно банкиране и вече има примери на банкови институции, които създават FintTech компании, за да бъдат конкурентни на пазара.

Представители на търговските банки и на регулатора също участваха в дискусията. Те говориха за иновациите при разплащателните регулации и за технологичните предизвикателства пред традиционната банкова инфраструктура.

В допълнение от страна на доставчиците на технологични решения за финансовия сектор, представители на водещи софтуерни компании описаха визията си за PSD2 като катализатор за отвореното банкиране. Te представиха гледната точка на ИТ сектора относно сигурността на мобилните автентикации и управлението на приложно-програмните интерфейси (API).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание