Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
5
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
BulgariaSat-1може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят. - НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ТИКВЕНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ ПОЛУ-ПРИ*****ТИ: МНОГО ОТДАВНА НЕ РАЗЧИТАМ НА ТУКАШНИ НАЗЕМНИ МРЕЖИ И ПОЛЗВАМ КОМУНИКАЦИИ КОИТО НЕ СЕ СРИВАТ ПРИ ФОРСМАЖОРНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА(НЕ СЪМ ГО ИЗМИСЛИЛ АЗ, ОТДАВНА ИМА ТАКИВА КОМУНИКАЦИИ И ВЪПРОСА ТУК Е : АКО НАШЕНСКИТЕ МРЕЖИ НЕ БАЧКАТ ПРИ ФОРСМАЖОРНИ ОБСТОЯЛСТВА СЛЕДВА ДА ОПРЕДЕЛИМ КАТО РИБАРСКИ МРЕЖИ,А..)
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 20 години като се стъпи на Марс ще се казва че началото е поставено чрез намаляване на разходите посредством многократно използване на носители и първия такъв носител е изстрелял успешно спътника BULGARIAsat. Това влиза в историята.
182
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
завист яко :Д
181
2
 
8
 
! Отговори
е преди 6 години
До булСАТЧастна Българска компания още по-добре че не е държавно. Това освен че е първия Български спътник е и първия носител успешно приземен след такъв полет В СВЕТА.
180
5
 
9
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса - ЗА ЕДНА ПОЖАРНИКАРСКА ТИКВА И ХВЪРЧАЩО МАКЕТЧЕ НА РАКЕТКА Е ЗНАЧИМО ПРИСЪСТВИЕ В КОСМОСА. ВСЕ ПАК ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ РАПОНИТЕ ВИРЕЯТ ПО ЗЕМЯТА И ЗА ТЯХ Е ЛОГИЧНО 2 МЕТРА НАГОРЕ ДА СЕ НАРИЧА "КОСМОС"
179
3
 
6
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги- ТИКВА ГЛЕЙ СЯ: 1)БЪЛГАРИЯ НЯМА ИКОНОМИКА , ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ИКОНОМИКА "БАЗИРАНА НА ЗНАНИЕ" ; 2) БЪЛГАРИЯ НЯМА ФИРМИ В СФЕРАТА НА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ПРОДУКТИ(ИМА ДРЕБНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛАШИЛКИ ЗА ПИЛЕТА) ; 3) БЪЛГАРИЯ ПРЕДОСТАВЯ ЕДНА ШИРОКО ДОСТЪПНА ИНОВАТИВНА УСЛУГА: ЧАЛГА ГЪБЕЦИ&БУТАЙ В ДУПА*РАТА
178
5
 
3
 
! Отговори
Заключение преди 6 години
Значи саааамо мрънкачи и тесни специалисти са се изказали отдолу. Титани на историческата, политическата и, най-вече, на астронавтската и сателитната мисъл. После не се чудете защо сме на тоя хал. Макар и "частен", сателитът е и български. Ама в помията, дето изливате, не остана място да го обсъдите. Гледайте си назад в идеализираното минало и вярвайте, че тогава е било по-добре. Чакайте "куманизма" да се върне и да има всеобщо скътаване и някакви пари срещу това...
177
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 217 преди 6 години
При бай Тоше държавата беше фалит, баче. Но партията все намираше начин за година-две да избута ръба на пропастта с маааалко по-нататък. А и като си в полуизолация и ячка пропаганда, няма как да сравниш къде реално си, аджеба. Замисли се колко добре ще е било щом като от Москва са се светнали, че нещата не са надобре и са започнали т.нар. перестройка, срещу която м/у другото бай Тоше е ритал. От средата на 80-те години на 20-ти век нататък лъсва неудобната истина.
176
0
 
7
 
! Отговори
аз кретенът преди 6 години
Пожарникар - КЪДЕ - в космоса нареден!!! Браво! Остава му само да загаси светлика на сллънцето и блещукането на звездите! Колко му е! Наближава!!! С нетърпение!
175
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай Тоше когато 81 година България изпрати първия сателит имаше пари и за космичска програма, и за армия, и за пенсионерите и за здравеопазване и образование на световно ниво достъпно за всеки. А днес пенсионерите ровят в кофите за ,бок...., българите са първи в света по смъртност, а частни фирми имат печалби да купуват сателити за стотици милиони.
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еднокнижният вожд отново симулира някаква дейност. Възможностите му стигат за оператор на кофпомпа. За едно е прав, щом ни управлява 3-ти път.... мат'ряла е крив.
173
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ми звучи като България на три морета.
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 213.Това ще стане есента.Повече няма да може да изкара.
171
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де да можеше да те качим на некоя ракета за Космоса и там да останеш во веки веков.
170
0
 
8
 
! Отговори
inter преди 6 години
Образованието е сринато до основи , здравеопазването също. Това е най-големия бич в над 1300 годишната ни история . Боко тиквата вреди с малоумието си повече на България отколкото 700 години общо турско и византииско робство. Държава без качествено образование и здравеопазване е обречена на гибел . Системата в близките макс. 10 години ще изгърми много звучно . И тогава ще дойдат разни спасители от Брюксел с милиарди заем та да може още около 40-50 години да робуваме послушно ...
169
0
 
11
 
! Отговори
мразичервенотиквеник преди 6 години
Вожда *** герберугите отново счупи ***, дъщерна компания на американюгите какво общо може да има с Българската икономика , тоя съвсем ни взе за такива като него и контингента му , май е забравила празната му глава че сме били в топ 10 на най развитите космически технологии страни , ам какъв е смисъла да коментираме човек прочел единствената книга през живота си до половината "Винету" .
168
0
 
7
 
! Отговори
Лойко Банкя преди 6 години
Айде стига сте ревали! Сега най-важното е да се помогне на тия хора в Сирия, защото ги гонат да ги заколят като агнета! Ние сме поели ангажименти към нашите партньори от Брюксел и немое да не помогнеме! Ше ги земеме тука, ше им дадеме по един парцел (ние от ГЕП ше го урЕдиме) да си отворат по една дюнерджийница и оп-готово, ше се интегрират!
167
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че,ние сме се наредили с най-значимо присъствие още от 80-те години на миналият век,бре!!!Държава с 2 космонавта,с произведена изцяло в България космическа апаратура за излязлият вече от употреба спътник "1300 години България" и изцяло наше производство на храна за космонавти със собствен институт!!!Къде останаха институтите и работещите в тази сфера,Бокоооооооо???На какво дойде ред да се радваме сега??На трохи!!
166
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И праща висшисти да стават овчари.
165
0
 
9
 
! Отговори
ЗНАЧИ преди 6 години
АКО БЯХ ПРЕМИЕР НЯМАШЕ ДА МИ Е КЕФ ДА УПРАВЛЯВАМ СТАДО И.ДИОТИ.А ТОЙ ХЕМ НИ НАРИЧА АГНЕШКИ ГЛАВИ, ХЕМ МАТ'РЯЛ, ХЕМ ДА СЕ СЕТИМ, ЧЕ СМЕ ПЛЕМЕТО НА ВИНЕТУ,ХЕМ..........АМА СЕ КЕФИ...............