Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоа е луд.Наредил се е на първо место по простотия.С 2 на 100 вдига пенсийте от 1ви юли.Ако взимаш 300 вече отиваш на цели 306лв.Това е жива подигравка.Това не го е имало и през комунизма и през фашизма.
163
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса"??? ЕДИНСТВЕНО СМЕ СЕ НАРЕДИЛИ ПОСЛЕДНИ НА ОПАШКАТА В ЕС ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ.А ОТНОСНО САТЕЛИТА - ТОЙ СИ Е ЧИСТА РОЖБА НА ОКУПАТОРА..........
162
1
 
19
 
! Отговори
Бивш за ГЕРБ преди 6 години
"Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, ..."Бойко Методиев Борисов е продажник, който с цел да си затвърди личния рахатлък продаде България, българите и българските интереси на Световния Джихад и неговите върховни функционери Меркел и Юнкер! Бойко, плюя на теб и твоята герберска клика, продала Майка България (барабар с Македония)! Дано Бог и на нас някой ден ни даде лидери като Орбан и Шилдо, вместо продажници като тебе, ББ!
161
1
 
12
 
! Отговори
АМАН, БЕ БОКО преди 6 години
НЯМА НАЧИН БОКО ТИКВАТА ДА НЕ СЕ НАТРЕСЕ НА ЧУЖДИЯ УСПЕХ. АКО НЕ СЕ НАМЕСИ СДЕБЕЛОТО СИ ТУЛОВИЩЕ В ОПИТ ДА ЗАСЕНЧИ УСПЕХА НА КОМПАНИЯТА, В КОЯТО СКАПАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА НИКАКВО УЧАСТИЕ, ДЕНЯТ МУ НЯМА ДА Е СМИСЛЕН. ТОЯ НИЩО НЕ ПРАВИ, НИЩИЧКО. САМО *** ПИ АР И ЛЕНДЗАНЕ ПО ВСИЧКИ ТВ И НАЙ ВЕЧЕ В КОМПАНИЯТА НА *** НИКОЛАЕВ И АНЧЕТО ЦОЛОВА. СЕГА ПЪК СЕ ПРАВИ НА ЕКСПЕРТ ПО МЕЖДУНАРОДНА ПОЛИТИКА. СТАНАХМЕ ЗА СМЯХ С ТЪПОТИЯТ АБОКОВА.
160
1
 
3
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
кат не ви харесва не гледайте, какви ми спамите тук, какъв бил кой бил дсл парите. Носи името нс България. тва е, не е Маке сат ком...
159
3
 
17
 
! Отговори
Made in GERB преди 6 години
БОКИЧА ЛИЧНО ГО Е ПРАВИЛ ,А ЦВЪКИ ГО Е ИЗСТРЕЛЯЛ .
158
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо има България с американски спътник купен с пари от кредити дадени от западни банки на фирма регистрирана в България собственост на западни инвеститори?
157
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Какво стана с феодалните старци от БАН?Те имат ли пръст в разработката,а може би Дянков е участвал?
156
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булсатком са спечелили тези 250 милиона които са платили за американския сателит със честен труд и с честен бизнес в България. Успех на Булсатком, Булсатком са честни, печелят милионите си с честен бизнес.
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тайконавткосмодрума ще се каза бългЪр-сърУм-Екс :)
154
0
 
3
 
! Отговори
Тайконавт преди 6 години
А дали е дошло времето балканските 4 държави(РумСърБълГър) да имат космодрум примерно в Гърция и да изстрелват поне КУБ-сателити в космоса щото яко изоставаме,само Румънците правят някакви опити!?
153
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Смях успех че имаме сателит а навремето имахме космонавти и тихнологии на мир. Това не е успех а ръчна спирачка на щосмическото ни падение успех на дали пак някога ще имаме. Та дори и на футбол 94 няма да се върне и космонавти пак няма да имаме
152
11
 
12
 
! Отговори
ПРАСЕТО ГОШО преди 6 години
Злоба , завист и арогантна глупост. Свинете си заслужават ***.Успех на Буклсатком!
151
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бибо лично изстреля сателита след обилна вечеря от боб с кисело зеле.Сега 2-3 дена не включвайте Булсата докато се разнесат парите от газовия хъб
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФЛАГА!140 На 39 000 км височина и кой ще му види флага питам те!
149
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
И Виваком е на Спас Русев не е на КГБ нали?
148
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Знаеш га булсатком имат пари за спътник?Те немогат вече няколко години да си развият GSM мрежата щот немат кинти!Ама щом сте казали че е на Бусатком верваме ви!
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен179 TURKSAT Нямат бг тв канали
146
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bullshitcom перат пари, боко тиквата се държи все едно историята на България започва с него ...През 1981г в България е проектиран и направен изкуствен спътник, макар и базиран на платформа, не изцяло наша разработка. През 2017г не можем. Не знам какви трябва да сте, за да си мислите, че България се развива.Учените са прави, че сме родственици с маймуните, само са объркали някои детайли. По всичко личи, че маймуните са произлезли от *** и назадничави псевдо-хора.
145
3
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
През далечната 1981 имахме българин в Космоса, после още един. Сега се радваме на сателит. Развиваме се - спор няма. А Тиквата е просто нагъл защото няма нищо общо с този сателит. Цялата заслуга е на частната фирма Булсатком и собствениците и. Те трябва да се хвалят, не Тиквун Великолепния.