Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
13
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Пожарникаря ще забрани на всички да мислят! Той не може да мисли, значи и заложниците му, поданиците на България, не трябва да могат за мислят!
143
3
 
17
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
Власта на няколко крадливи мутри и бизнесмени Бойко Слави Марешки Доган Станишев се крепи на няколко фалирали телевизии в селска София и еврофондовете на Брюксел и той селски , селски , селски , селски и пак селски .....
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 177Тиквата просто си прави ПР.
141
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност, точно онзи от 81-ва е платен "с парите на българските данъкоплатци", защото е държавен. Този е частен и е платен с кредит от западни банки.A тиквата на какво се радва тогава? Какво общо има България с американски спътник платен с парите на западни банки?
140
1
 
3
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Почна се пропаганда в ефира , хибридни войни и избори , руски рубладжии *** , социологически агенции , мокритемсънища на пр на Бойко и нови мутри батки Слави Марешки , демократични медии , новини на майчин език , руски индийски и турски сериали и чалга още и още и още помия на хората им втръсна от *** и телевизионери ............
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видехте ли бе, Баце и ракети вече изстрелва, а вие го плювате, че бил елементарен, ***. Без негово съгласие сателита ще дреме на землята като стар автомобил. Велик е Баце и Шиши е неговият пророк.
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаранция е самата компания. А до онзи с "връщането на кредита" - връща се от таксите, не от данъците, както си мислиш. Като не искаш да изплащаш спътник - намери си оператор, който няма такъв и готово. Никой насила не те кара да плащаш нищо. Но това няма как да го схванеш, нали? :D
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До При бай Тоше ...Всъщност, точно онзи от 81-ва е платен "с парите на българските данъкоплатци", защото е държавен. Този е частен и е платен с кредит от западни банки. Нещо не са ти ясни нещата как се случват от финансова гледна точка.
136
4
 
1
 
! Отговори
Космонавт преди 6 години
Да ви таковам статистиката другаре! С таа летяща чиния на Бузлуджа трябва да сме първенци! Те такава нема никъде! Ме требе мотор да и измислят , че с катъро на таа Миналата нема а фрькньe! :-) :-)
135
4
 
7
 
! Отговори
do 150 преди 6 години
"Стига сте писали глупости - сателитът е ИЗЦЯЛО платен с кредити от чужди банки. И една стотинка не са ви пипнали от скъпоценните данъци."Манифестация на липсващо образование съчетано с уникална глупащина. От кога кредитите не се заплащата/връщат?
134
0
 
3
 
! Отговори
Божееее, преди 6 години
Най-значимото ти присъствие очевадно ще бъде в психиатричното.
133
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикво има още много да учиш от този на когото му бе бодигард. По негово време станахме 6-та страна в света изпратила човек в космоса, а ти сега се хвалиш с какво, че не разбрах!?
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАХАХАХАХАХАХААХХА ТОВА Е ВИЦА НА ДЕНЯ!!!!
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 156Къде го пише? Държавата няма никакво участие в проекта. Но има публична информация от банките, отпуснали кредита.
130
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНапротив, сателитът е платен изцяло с пари от българските данъкоплатци и нито една стотинка не от кредити от чуждди банки.
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте писали глупости - сателитът е ИЗЦЯЛО платен с кредити от чужди банки. И една стотинка не са ви пипнали от скъпоценните данъци. Спрете поне да се излагате, че е направо срамно, като ви чете човек.
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много трoлoвe се надяваха този сателит да не бъде изстрелян. По форуми и сайтове плъзнаха разни индивиди, обясняващи как бил продаден, как булсат били фалирали, как били продадени, как бил запориран сателита и банките си искали парите (веднага), как нямало дата за изстрелване и този сателит всъщност не съществувал, а бил измислица. После се появи дата за изстрелване и заради няколк дни отлагане, същите хора започнаха с "те така ще отлагат до безкрай, ще видите!". Жaлка работа...
127
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма нямахме тоалетна хартия и банани а днес в ЕС и НАТО сме космическа нация.
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американски сателит платен от българска фирма която е собственост на чужди инвеститори с парите изкарали като са одрали кожите на българските данъкоплатци и като плащат мизерните заплати в България.
125
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стиге бе! България внася от южните си съседки домати! Чесън не можем да произведем (внос от Китай) та космос! Блаженни са вярващите!