Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов ще го запомнят като основател на корупционните практики в българското общество. Тоя ще го запомнят като човека спрял икономическото и социално развитие на България за десетилетия напред. Ще го запомнят и като строител на бъразорушащи се некачествени магистрали.
203
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече ми писна от това безгръбначно. Обеща да се справи с корупцията в прокуратурата и съдебната система, но се огъна. Обеща да осъди политиците, разрушили България, но се огъна. Огъна се пред Меркел за Южен Поток, Бургас - Александропулис и Белене, докато германия няма проблем съсъ северен поток 2. Много е гъвкав тоя. Твърд е като на стар дядо пищова без виагра... Касто дъждовен червей е твърд...
202
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Нищо не каза че лично той ни нареди сред най бързо изчезващата нация в света само само за 2.5 мандата!!! Невероятно постижение което ще остане записано вероятно в гръцката история, защото няма да е останал един българин, който да пише нашата.
201
2
 
9
 
! Отговори
За ИСТОРИЯТА преди 6 години
УТРЕ НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ В ДЕТСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ако ПИШЕ ,че ДОН ТИКВУН е ОСНОВОПОЛОЖНИК на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ САТЕЛИТ В КОСМОСА.......!!!!!!!!И ,че е ИЗПРАТИЛ Георги Иванов и Алерксандър Александров в КОСМОСА!!!!!Хора СЪБУДЕТЕ СЕ!!!!!Не ВСИЧКО е започнало с ГРОБАДЖИЙТЕ!!!!
200
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще изпратиме и ***.
199
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа ...от 6-то в света да се наредиш на 12-то по неизвестни критерии в ЕС е наистина голямо постижение. Тиквено.
198
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 222 преди 6 години
Напротив, но явно трябва да се каже максимално просто, за да го разбереш:1. Българите сме специалисти с меродавно по АБСОЛЮТНО всичко;2. Дори и на добра новина, ние сме скептици и мрънкячи3. Гледаме винаги назад
197
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен223 преди 6 години
Мда, да, а един мармот завиваше шоколада в станиол...
196
2
 
10
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Абе ... ще поспоря дали е България защото това е частна фирма. Нищо общо с държавата.Пък и булсата са на крачка пред фалит
195
6
 
14
 
! Отговори
из Будна ера преди 6 години
Американски спътник,изстрелян с руска ракета ще стои бостоянно над бг.Шпионират ни добре,ЦРУ изстреля свой сателит над България,наричайки го "български".
194
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 239,Само забрави да кажеш какви бяха заплатите в Русия през 2000-та (пък и сега). И колко пъти по-големи са заплатите на тия бедни западняци спрямо руските. О, забрави и да обясниш как половината свят не са на себе си да искат да живеят на запад, а не в този земен рай наречен Русия.Сега ще те оставям да си мечтаеш за пролетарски революции.
193
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 100г. руснаците да вървят напред а американците назад пак няма да се срещнат защото изоставането на Русия спрямо САЩ е КОЛОСАЛНО!!!!
192
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФутурологОт 2000 г насам заплатите в Русия се увеличиха реално 14 пъти а пенсиите 12 пъти. В същото време благоденстващата някога средна класа в САЩ и ЕС все повече се стопява и вече падна под 50%.
191
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Булсатком. С честен бизнес и с честен труд плащайки високи заплати на служителите си, са успяли в България да направят няколкостотин милиона печалба и да купят американски сателит. Успех на честните бизнесмени от Булсатком, все така да се развиват и да плащат високи заплати на служителите за да можем ние да гледаме Азис и американски филми!
190
5
 
11
 
! Отговори
ЗА ПОВЕЧЕ СПРАВКА преди 6 години
До ЗА СПРАВКАСтава въпрос за "първия български комуникационен геостационарен сателит" а не като цяло. Четете преди да пишете глупости!!! Спътника "Интеркосмос-България-1300" е апарат който предава информация за частиците около полярните региони. Има разлика с геостационарния сателит.
189
5
 
27
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Боко, не се слагай на всяка манджа Методия, защото: Цяло чудо е, че има компания в България, която въпреки безподобната, безобразна, некадърна, администрация на всички нива, ръководена от теб, кратуно, успява да се пребори и да извърши такова колосално начинание без държавна помощ. Това означава, че не всичко е загубено. Дай Боже повече такива хора в родината ни.
188
6
 
28
 
! Отговори
ЗА СПРАВКА преди 6 години
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ СПЪТНИК се КАЗВА "1300 г. БЪЛГАРИЯ " ИЗСТРЕЛЯН 1981г. по ПРОГРАМАТА "ИНТЕРКОСМОС" по случай 1300-тата годишнина!!!!!! ИЗРАБОТЕН Е ИЗЦЯЛО В БЪЛГАРИЯ В БАН и само с български уреди лети още !!!!! ИНФО има много създаден е на базата на руски сателит МЕТЕОР и т. н. ТЕЗИ СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ВСИЧКО ЗАПОЧВА от ТЯХ !!!!!! Е ИМА ХОРА ,КОИТО ПОМНИМ и ЗНАЕМ!ПОМНЕТЕ и НАУЧЕТЕ и ВИЕ не си ЗАБРАВЯЙТЕ ИСТОРИЯТА!!!
187
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво прави изказване на Борисов в отдел Технологии? Тоя до оня ден агитираше програмистите да стават овчари. Сега ще му трябват специалисти по сателитни мрежи. От къде ще ги вземе? От балкана всред овчарите ли ще ги набира?
186
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До extremistяко завист подчовеко а българите такива българите онакива ама вие сте изтривалките на българите такива и онакива
185
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв бай тошо каква москва бе вие нормални ли сте за последните 5 години хората започнаха да се мръщят на 1000 лева чиста заплата. В момента подема е страшен. Ушанките да си стоят в раша и да не се опитват да пречат тука е Европа. В България се живее по-добре от в 2/3 от държавите по света това е реалността.