Забраняват на Пентагона да ползва продуктите на "Лаборатория Касперски"

Има опасения за влияние от руското правителство
29 юни 2017 12:50, Елка Василева
33
Забраняват на Пентагона да ползва продуктите на "Лаборатория Касперски"
Снимка: архив, Reuters

Американски сенатори искат да бъде забранено използването на продукти на руската фирма за киберсигурност "Лаборатория Касперски" от армията на САЩ поради опасения, че компанията е уязвима за "влияние от руското правителство", предаде Ройтерс.

Тази седмица ФБР разпита служители на фирмата в САЩ във връзка с разследване на нейната дейност. Агенти на ФБР посетиха домовете на служители на "Лаборатория Касперски" в американски градове, но не бяха извършени обиски, заявиха източници, пожелали анонимност.

Фирмата потвърди, че агенти на ФБР са имали "кратки взаимодействия" с някои от служителите й в САЩ.

Сенатската комисия за въоръжените сили прие законопроект за политиката за разходите за отбрана, който предвижда да се забрани използването на софтуерни продукти на "Лаборатория Касперски" от американското министерство на отбраната, тъй като компанията "може да бъде уязвима за влияние от руското правителство".

Сенаторът от Демократическата партия Джийн Шахин каза, че "връзките между "Лаборатория Касперски" и Кремъл са доста тревожни". Тя заяви, че в Конгреса и сред служителите от правителството на американския президент Доналд Тръмп има общо мнение, че на компанията "не може да се има доверие за защита на решаваща инфраструктура, особено компютърни системи от жизнено важно значение за националната сигурност" на САЩ.

За да влезе в сила, предложеното законодателство трябва да бъде одобрено от Сената и Камарата на представителите и да бъде подписано от Тръмп.

Миналия месец служители на американското разузнаване казаха в показания пред сенатската комисия по разузнаване, че правят преглед на използването на софтуер на "Лаборатория Касперски" от правителството на САЩ.

Конгресмени изразиха тревога, че Москва може да използва продуктите на фирмата, за да атакува американски компютърни мрежи. Това е особено деликатен въпрос предвид твърденията на американските разузнавателни служби, че Русия е извършила хакерски атаки с цел да окаже влияние върху президентските избори в САЩ миналата година. Москва отрича твърденията.

Антивирусните програми на "Лаборатория Касперски" са популярни в САЩ и по света. Американски служители обаче отдавна подозират, че тя може да има връзки с руските разузнавателни служби.

Компанията настоява, че няма връзки с никое правителство и определя като безпочвени твърденията, че нейни продукти се използват в подкрепа на руски шпионаж.

Американските разузнавателни служби смятат, че "Лаборатория Касперски" и нейният президент имат близки връзки с руски служители от областта на политиката и разузнаването поне от 2012 г., когато при голяма промяна в ръководството на фирмата са влезли нови членове, имащи връзки с руското разузнаване, каза американски служител, запознат с разследването.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
19
 
! Отговори
bg__ преди 6 години
До АнонименПо-скоро, обратното лека по-лека затварят вратите на самозабравилите се американци. Взе да дотяга тяхна "демокрация"
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много силно се съмнявам Пентагона да използва касперски...
6
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лека полека американците затварят вратата пред самозабравилите се руснаци. Пентагонът включи на вълна превъоръжаване. Бойните лазери които по план трябваше да бъдат въведени на въоръжение през 2024-2025 година се въвеждат през 2018-2020 година. Преди 2 дни беше направена демонстрация за сваляне на дрон с лазерно оръдие на хеликоптер Апачи. През 2018 ще се въоръжат с лазерни оръдия кораби имащи високо енергийни мощности. През 2020 се очаква да влезе в действие и Fusion Reactor на Лакхийд Мартин.
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искаш да ползват компютъра ти за ботнет работа за блокиране на сайтове от руското разузнаване просто инсталирай Кашперски.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сетили да се. Аз отдавна не ползвам Касперски.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
правилно, нормално е за такава инфраструктура да се използва национално програмно обезпечаване и договори с национални доставчици. американците откриха топлата вода, но това не важи само за антивирусния софтуер, а за всеки един софтуер.
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евгени Кашперски, бивш офицер от КГБ днес генерал от ФСБ и американски милиардер. Всички ползващи продуктите му са подложени на тотален шпионаж от страна на Русия.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не ползват американската Аваст? Защото тя пуска всички вируси, а не позволява на потребителя да сърфира свободно.