Изкуственият интелект идва: Треперете, доктори и вие, адвокати!

Компютърът по-лесно ще смени високообразованите кадри, смята програмист
131

Всички браншове ще извлекат икономическа полза от бурното развитие на изкуствения интелект, но по отношение на изместването на хората от пазара на труда ситуацията е различна, защото изкуственият интелект има способността да автоматизира професии, които са високоинтелектуални. Това заяви програмистът и предприемач с изявен интерес в сферата на изкуствения интелект Константин Василев пред Bloomberg TV.

Той припомни, че досега индустриалната революция изместваше хората по-скоро от физическия труд, като тежкият физически труд се изземваше от машините, а хората поемаха по-интелектуалните задачи. Сега обаче, по думите му, изкуственият интелект има способността и тенденцията да замества интелектуален труд, при това строго специализиран интелектуален труд.

"Един подобен пример е борсовата търговия. В момента вече 80% от нея се извършват от изкуствен интелект. В някои специализирани медицински области, като например диагностика на база данни, изкуственият интелект се справя по-добре от специалистите, които се учат на това 10 години. Това ще е по-различното от предния път, когато технологията е променяла пазара на труда. Сега тя ще започне да измества високоинтелектуален труд. По-лесно е да се направи изкуствен интелект, който да замести адвокат, отколкото изкуствен интелект, който замества плочкаджия", заяви Василев.

Според него обаче хората винаги ще намерят нещо различно, с което ще се занимават, защото това показва досегашната практика. Появяват се професии, които преди не са съществували, например life couching, припомни Василев.

Повече по темата можете да чуете във видеото на Bloomberg TV.


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На изкуствен лекар не знам дали ще се доверя, но на изкуствен чиновник или учител, може и кмет ще е добре!
119
0
 
0
 
! Отговори
НеИ преди 3 години
115
- И под какво мото, ще сложиш под подобен патриотизъм - "Гладувайте за майка България" ?
А и 90% от РОДНИТЕ компании, са просот аутсорс, който така или иначе изнася труда навън. Нашите хора взимат по 8 пъти по-никси заплати, отколкото в чужбина.
118
1
 
12
 
! Отговори
Истински ИТ преди 3 години
Пичове, спокойно. Изкуствен интелект няма и скоро няма да има. Ще има разни автономни системи, машини, които на база на околните изменения ще правят определени неща, но нищо от това не е ИИ, а просто много "умни и бързи" машини. Професии наистина ще изчезнат и ще се заменят от машини. Това е добре. Професии, в които се изисква мислене, креативност и лична преценка ще си има. ИИ-то ще се появи, когато го напавим да има себепознание, а има ли себепознание, може и да не иска да бачка за нас ;)
117
7
 
3
 
! Отговори
И какво от това преди 3 години
До IT
Какво сте тръгнали да се хвалите? 500 или 5000 лева, има ли значение? А и вече всеки втори разбира от работа с компютри.. айде моля ви се. Занижете малко самочувствието и се приземете на земята.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юристите се занимават с писането на закони, което на практика изглежда фасулска
работа. Обаче ако погледнем в теоретичен аспект, създаването на закони е
многократно по-сложно от декларативното програмиране.

само че всеки *** може да напише що годе някакъв си закон, но за да програмираш машина да се учи и да мисля съвсем не е фасулска работа драги ми невиждал код през живота си калитко.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юристите се занимават с писането на закони, което на практика изглежда фасулска работа. Обаче ако погледнем в теоретичен аспект, създаването на закони е многократно по-сложно от декларативното програмиране.

Погледнете и от друга страна, юристите ще трябва да вкарат в законова рамка съществуването и използването на роботите. Изглежда безотговорно да се оставя на самите роботи да си създават само законите за самите тях. Така че мисля, че правистите не са заменими с AI
114
2
 
17
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 3 години
За лекарите не знам,но ако се направи изкуствен интелект който да замества адвокатския труд ,бъдете сигурни ,че лобито им ще го забрани със закон още на другия месец...
113
1
 
21
 
! Отговори
зевзек преди 3 години
на тоз му пожелавам, да се разболее от бронхо пневмония съчетана със сезонен вирус, и да се лекува от "голяма база данни" - настроена според изискванията на НЗОК ... :)
112
0
 
5
 
! Отговори
Ala_Bala преди 3 години
Какъв изкуствен интелект? Ако е програма - някой трябва да я напише? Може да се касае за самообучаващ се и възпроизвеждащ самия себе си? Ако е второто тогава ще може ли да се ограничи алчността и агресията на този изкуствен интелект? Ако последните качества на човека се пренесат в изкуствения интелект ще стане още по-лошо от сега. Бог да ни пази от алчни машини!
111
1
 
6
 
! Отговори
Доктори и адвокати преди 3 години
Голямо треперене ни чака.
"Треперехме", като ни заплашиха със сирийските доктори, които презглава бягали от големите си заплати, да идват у нас да лекуват за без пари и са ги ругаят по новините.
Сега пък безплатен изкуствен интелект щяли да въвеждат.
Далаверки , като с пръстовите отпечатъци
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този е про_ст, то ако има алгоритъм за лечение, ще викат болните в даден час и ще им казат какво да пия, а лекарите няма да си играят по отделно да преглеждат всеки. Утре някой като хакне система и вместо едно хапче му каже 10. Товачка 10 хапа ли ще изпие. AI има смисъл да подпомага дейността на професионалист, но не и да я отнема. Самозабравил се леймър.
109
4
 
3
 
! Отговори
пазете се преди 3 години
Аман от наркомани.Електронното ограбване у нас беше въведено с създаването на доказано престъпна агенция по геодезия.Ограбени са милиони декари земи и ценни градски имоти.
Наглите престъпници от агенцията и техните съучастници ползваха програмисти на които име платено разработка на електроните приложения и защити. Всеки дръзнал да спори се включва на специално следене .убити са от имотната мафия десетки хиляди вкл геодезисти и ограбени..адвокати и прокури се ползват з а грабежите
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средства за излитане и кацане, автоматични има много преди "програмистите" да си въобразите, че сте маята на света. А реалността е, че сред програмистите посредствеността е горе долу като при другите. 1-2% от т.н. основни професии създават около 40-50% от продукта и услугите. Другите са последователи :-). Така, че вероятно ИИ-те заплашва долните 20-на процента на всяка професия, което се описва от "нормалния" закон на Гаус :-). Хайде да видим знаете ли кой е тоя :-)? Как ще копирате Шумахер ;-)?
107
0
 
2
 
! Отговори
Меня преди 3 години
Най-накрая добра новина!
106
0
 
5
 
! Отговори
лекар преди 3 години
До Анонимен 93
---------------------------
Аз за 35 г стаж пък съм видял много бабаити като теб и гъзари, дето се преселиха във вечните ловни полета,разчитайки на безплатното здравеопазване! И на теб-успех!
105
2
 
2
 
! Отговори
Java man преди 3 години

System.out.println("Тов са глупости!");
}
104
5
 
2
 
! Отговори
ИНТЕЛЕКТ преди 3 години
Да идват по-бързо изкуствените интелекти, че на земята да е по-хубаво място за живеене. Поне роботите няма да се избиват като ди,ваци, като хората.....
103
1
 
1
 
! Отговори
адвокат преди 3 години
има да чакате ...а до тогава
ще ви дерем кожитеее /адвоката/....., между другото и програмистите комай са застрашени
102
2
 
3
 
! Отговори
/ преди 3 години
засега изкуствения интелект може да върши дребни неща в кухнята като сервиране на кафе, както и да бърше прах от пода, а , и да събира и краде на хората данните в интернет като чичо гугъл например
101
2
 
8
 
! Отговори
24 годишен преди 3 години
Трябва да направят и изкуствени моми, ох котьо...