Набират се средства за първата мрежа от споделени креативни центрове у нас

Пилотният проект в рамките на Innovator Creative Spaces ще бъде изграден във Варна
12 юли 2017 17:30,
12
Набират се средства за първата мрежа от споделени креативни центрове у нас

Български младежи поемат инициативата да създадат национална мрежа от споделени креативни центрове в цяла България, която ще носи името Innovator Creative spaces. От днес стартира самата кампания за набиране на средства, за да се случи това, в сайта за споделено финансиране Kickstarter.com. Със събраните средства ще се финансира първото споделено креативно пространство, което ще е във Варна.

В рамките на 30 дни кампанията ще има за цел да събере 20 000 паунда, за да се развие пилотния проект в морския град. След това организаторите се надяват да могат да изградят такъв тип иновационни и креативни центрове в цяла България.

Innovator Creative Spaces обединява модела на модерните напоследък споделени работни пространства с този на малките технологичните паркове, които продължават да изникват на какви ли не места в множество градове и у нас, и по света. Инициатор на първата по рода си у нас мрежа от подобни центрове е фондация „Иноватор“, която е създадена от Мартен Демирев и Боян Симеонов, заедно с група техни съмишленици.

„Мрежата от споделени пространства ще бъде насочена към стартиращи фирми, хора от креативните професии, от технологичния бранш и дори от сферата на изкуството – всички области, в които създаването, креативността и иновацията заемат важно място. Силен фокус ще бъде поставен върху иновативни сфери като 3D принтирането, виртуалната реалност, лазерното рязане, създаването на нови хардуерни продукти и прототипи," споделя Мартен Демирев. Според него основната цел на проекта е да стимулира креативността, позволявайки на повече български граждани да участват в развитието на тази нова екосистема, без значение дали живеят в София, или в други градове.

Младеците се надяват до 5 години Innovator Creative Spaces да стане национална верига от мини-тех паркове, която да включва модерни съоръжения за прототипиране и производствени лаборатории, фокусирани върху дигиталните технологии, електрониката, производствените сфери и други иновативни сфери.

"Желанието ни е да превърнем България в съвременен световен технологичен център и своеобразна Силициева долина на Източна Европа", добавя Мартен Демирев. В рамките на мрежата от креативни центрове ще се изградят и инкубатори за стартиращи фирми, споделени работни пространства, зали за обучение, както и редица технически лаборатории.

Пилотният проект във Варна ще включва модерно оборудване в сферата на 3D принтирането и прототипирането и ще стане дом на пет стартиращи фирми. Той ще бъде реализиран с подкрепата на Община Варна в рамките на „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

Повече информация за проекта и Kickstarter кампанията е достъпна на този адрес.

За незапознатите – Kickstarter.com е онлайн платформа за споделено финансиране (crowdfunding), в която всеки желаещ може да публикува своя кампания със социален или бизнес характер, а потребители от цял свят могат да я подкрепят, превеждайки малки суми по електронен път. Ако кампанията за споделено финансиране е успешна, тя може да привлече сума, многократно надвишаваща своята първоначална цел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джанка клубс
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е подобна на идеята на шефа ми - за да увеличи производителниостта сложи евтина кафемашина и евтино безплатно кафе с много кофеин. Каквато идеята, такъв и ефекта. Ако беше създал спокойна атмосфера, стимулираща желанието за постигане на цели и възможността да работиш спокойно, концентрирано и като се измориш да си почиваш, щеше да постигне това, което желае. Няма голям смисъл да се правят нискоефективни неща. Колкото да кажем, че правим нещо.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казваш, негативен съм. Ами не, рационален съм. Някой ще направи и оборудва тези помещения и ще получи печалба. Достъп до тях няма да имат всички желаещи. Както винаги е било. Технологии няма да се развиват. Единствено може да се развиват някакви форми на изкуство. Но за това не са необходими креативни центрове. Работата е такава, каквато пост 8 е описал - дай пари и ми гледай сеира. Пак повтарям - направете младежки домове и организирайте клубове. Кадри не се създават за един ден. Това ви трябва
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащо не ти харесва тази идея ? Къде виждаш грешките ѝ и какво би било твоето предложение ?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха, фънднете ме да си направя интернет кафене, друго не виждам... epic fail по български.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 - Мисля, че приемаш нещата негативно.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споделен креативен център с 3Д принтери, масички и столчета. И какво ще креатисват хората там? И с какво? Програми ли ще пишат? Двигатели ли ще създават? Мостове ли ще проектират или лекарства ще измислят? Да бяха направили нещо подобно на младежките домове по живково време, да организират кръжоци и клубове. Безплатни курсове да организират. Със спорт да занимават децата. Те от сега ги учат да гледат умно и да не могат нищо. Креаивни...
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво - една добра новина.
4
0
 
1
 
! Отговори
Kuv преди 6 години
Talashiteni i vazdushni eksperimenti...ne e novo...
3
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
добре, дай-българия не им дадохме, сега ще ни коуъркват естаблишмънта и креативно пак искат пари. е , докога?толко ли са опоскани сметките на комсомола, та требва да захраниме и тва поколение главанаци?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оптиспринт де ви цифровата бтв и планета това ли е благодарим
1
0
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Сиреч - хоремаг за айтита.