Колко пенсии плаща един IT специалист в България?

Средната годишна заплата в ИКТ бранша е 35,6 хил. лв.
19 юли 2017 18:23, Екип на Bloomberg
47
Колко пенсии плаща един IT специалист в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бавната дигитализация на България поставя под риск конкурентоспособността на българската икономика, въпреки че ИКТ индустрията се развива чудесно като цяло. Има отделни сегменти, които стагнират, и такива, които се развиват много бързо. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По оборот ИКТ индустрията в България сумарно надхвърля 10 млрд. лв. за 2016, сочат предварителни данни от проучването на индустрията, проведено от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, каза гостът.

Компаниите, занимаващи се с информационните и комуникационните технологии в България вече са над 14 000, като всяка година стартъпите са няколко стотин, а смъртността е много ниска, добави Стойчев. Те работят в шест отделни, независими сегмента по европейския класификатор за бизнес индустрии и присъстват в 23 сектора.

"За това информацията не може лесно да се извлече от Eurostat или от националните статистики. Трябва да се познават имената на компаниите, бизнесите", посочи той.

"В индустрията са заети 70 хил. души, а ако към тях се добавят и специалистите на свободна практика, то общият брой ще достигне 100 хил. души", пресметна Стойчев.

"По наши данни средното брутно заплащане за 2015 в ИКТ индустрията е 35,6 хил. лв. годишно, като са изследвани 60 000 работни места места в 900 компании. Тази цифра ни гарантира 15-то място в ЕС", каза той.

Какъв е броят на завършващите специалисти годишно? Какъв е ръстът, който индустрията отбелязва по отношение на оперативни приходи в сравнение с останалата част на бизнеса в България? Какво сочат данните за обема осигуровки, които се плащат от бранша и колко пенсии плаща един ИТ специалист?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
25
 
! Отговори
Е, видяхте ли някъде преди 6 години
да е конкретно казано "колко пенсии плаща един Т специалист в България"?Не, не ни посочиха конкретна цифра, но затова пък още преди 3 години някой изчисли, че със сумата, която се дава ежегодно за соц. помощи на ромите, би могла да се увеличи с по 180-200 лв месечно пенсията на всеки трудов пенсионер. Не знам какво е това съотношение сега, защото помощите за ромите се увеличават постоянно, съобразно с повишаването на минималната заплата, а трудовите пенсии се "увеличават" с по 2-3 лв годишно!
13
1
 
18
 
! Отговори
до байхейс преди 6 години
Те го смятат средно, но цифрата е надута. Обикновенно хората с по-ниски заплати са много повече и има определени с нереално високи заплати, които са значително по-малко. Като във всеки един бранш.
12
3
 
9
 
! Отговори
бе момче ... преди 6 години
До АнонименКакви би приказваш, бе момче! Безработните са все информатици, минали по милост с 3 на две ресли, останалите са имали работа от по година-две, под формата на стаж" преди да завършат. Новите излизат между 3 до 5 години и за добрия специалист, отнемат по 3-4 седмици да бъдат научени. И коя агенция рекламира ИТ специалностите, че съм ѝ пропунал рекламите.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно е с безработни ИТ специалисти. Не стига, че трябва да се учи като побъркан непрекъснато защото постоянно излизат нови неща, ами и изкуствено създават излишък от кадри за да свалят заплатите. Да си учат децата за ИТ и да ги държат безработни като толкова много рекламират ИТ специалностите.
10
6
 
34
 
! Отговори
Ранди преди 6 години
Работата е, че аз се осигурявам на 2500 лева. Давам по 300 лева на месец. Ще работя, поне още 40 години. Да речем, че няма инфлация. За тези години, ще съм дал почти 145 000 лева на пенсионните. Че, ако аз сам си инвестирам парите, при нормална възвращаемост, ще ги събера за 20 години, а за 40 години ще имам почти 720 000 лева. Защо да плащам осигуровки, при положение, че ще ме зачукат на 600 лева пенсия. Представятели си ? ОТ 2600 на 600! Е как да им го плащам това пенсионно и защо ?
9
1
 
3
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Е, колко пък пенсии за плаща... има няма - 3-4 минимални пенсии..
8
2
 
17
 
! Отговори
до Zeus преди 6 години
Работили са за пенсионерите по времето на мадините си. Сега ние работим за тях. Като бонус сега има повече пенсионери и по-малко млади хора. Това е реалността.
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То тука специалист до специалиста...мила моя майно льо!Особено пък IT специалисти!Хаха!Всеки дето може чат пат да щрака на клавиатурата..да следи гаджето из нета и да си праска снимки на оная работа на служебния комп със стар някакъв уиндоус-голям специалист!***
6
4
 
12
 
! Отговори
zeus11345 преди 6 години
До Анонимен 7Да си дойдем на думата, ама никой не дава отговор. Въпросът обаче е друг, защо ги търпим на власт? Както е казал Оруел народ, който си избира продажни управници не е жертва, а съучастник!
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusАми питай комунистите - вече управляват вече повече от 70 години!
4
7
 
17
 
! Отговори
Странно!!!! преди 6 години
Знаете ли, че според ЕС в България има най-много IT специалисти на глава от населението.....Който и да посочиш на улицата е ай ти и специалиста да му е... май ка та смот ана...
3
4
 
33
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Цялата система ни е сбъркана. Пенсионерите са работили и са внасяли пари за пенсия, къде са тези пари, защо трябва да казваме, че някой работи за тях, те сами са работили за себе си на старини!
2
1
 
8
 
! Отговори
qq преди 6 години
# 35х. ? да ама неА за пенсиите по 200лв 5бр. пенсионери
1
2
 
30
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А колко от кастата на неприкосновените изхранва?