Предимства и недостатъци на виртуална Естония

За разлика от нея България е слабо подготвена за дигитализация
20 юли 2017 20:37, Екип на Bloomberg
1
Предимства и недостатъци на виртуална Естония
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виртуализацията на Естония я прави възможно най-близката държава до дигиталното общество. А свойството на киберпространството е, че няма граници. Това сподели националният координатор по киберсигурност Георги Шарков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Естония най-болезнено осъзна дигиталната зависимост на ниво държава, на ниво нация – през 2007 над 55 държавни сайтове бяха свалени, но страната успя да си извлече поуки от това", коментира Шарков.

По думите му що се отнася до България и бизнесът, и държавата са малко подготвени за новите условия и новите изисквания.

"Затова ние изпреварващо искахме да предприемем правила. В стратегията е предвидено да се посрещнат не само хипотетичните или теоретичните предизвикателства, а съвсем реални, които произтичат и от европейски документи за регулация", каза още той.

Националният координатор по киберсигурност допълни, че GDPR (General Data Protection Regulation) е закон, влизащ в сила през май догодина, който ще хармонизира законодателната база на всички страни-членки. А по време на председателството ще трябва да отчетем резултати.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Жана Китина преди 6 години
А съм спокойна за дигитализацията! Мария Габриел е опитен, надежден и високообразован кадър на ГЕРБ и знае какво прави!