Кой губи от бума на смартфоните?

Популярни преди устройства стават излишни
23 юли 2017 12:04, Виктория Тошкова
22
Кой губи от бума на смартфоните?
Снимка: Reuters

Когато първият iPhone влезе в магазините в САЩ преди 10 години, никой не очакваше влиянието, което ще има през следващите години, коментира Statista. Уникалният тогава тъчскрийн скоро се превърна в стандарт за мобилните телефони и през годините, докато смартфоните ставаха все по-добри и по-добри, iPhone и подобните му заеха централно място в дигиталната част на живота ни.

Много компании спечелиха много от бума на смартфоните, който последва представянето на iPhone през 2007 г., но има и някои губещи.

Колкото по-умни и по-мощни стават смартфоните, толкова повече хората започват да ги ползват за все повече цели и други – преди популярни, устройства, стават излишни.

Продажбите на дигитални фотоапарати, МР3 плеъри, портативни навигационни системи и видеокамери са се сринали през последното десетилетие.

Най-сериозен в процентно изражение е сривът при видеокамерите – 93%, като стойността на пазара е спаднал доста под 500 млн. долара от малко повече от 2 млрд. долара. Когато говорим за цифровите фотоапарати, спадът там е най-малък в процентно изражение – 66%, но от пазар за 6,5 млрд. долара, стойността му вече е едва малко над 2 млрд. долара.

Имайки предвид как днешните смартфони могат всичко, което тези устройства правеха преди, не е изненадващо, че потребителският интерес към тях отслабва.

Още новини от технологии четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, а преди войната са снимали на твърди фотографски плаки и техните производители много се изнервили като открили фотографската лента. Технологиите се развиват бе, амсалаци! Нормално е.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То вече кои ли няма по два три на всеки договор нов спаднал бума дрън дрън
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14 ... Това е златно ! Купил си си стационарен компютър, за да слушаш MP3 формат на него или какво ?
18
11
 
7
 
! Отговори
kireza преди 6 години
МОДЕРНИ...ДА,ДАЖЕ И ДА ИЗВАДИШ БАТЕРИЯТА ПОДСЛУШВАНЕТО Е ОБЕЗПЕЧЕНО!РАЗГОВАРЯШ С ПРИЯТЕЛИ И НЕ ПОДОЗИРАШ ЧЕ ТЕ ПОДСЛУШВАТ,ДАЖЕ ПРИ ИЗКЛЮЧЕН ТЕЛЕФОН,СМАРТФОН И Т.Н.....ДАЖЕ ПРИ ИЗВАДЕНА БАТЕРИЯ!!!
17
1
 
33
 
! Отговори
dp преди 6 години
Фотоапаратите от нисък клас са безсмислица откак телефоните имат сносна камера, навярно те са правели бая оборот.Апаратите от средн клас и нагоре (zoom camera със сензор 2/3" и нагоре) не могат да бъдат заменени от телефон в близко - че и не толкова близко - бъдеще.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смарта не нито най добрия фотоапарат, нито най-добрата навигация, нито конзола, нито дисплей. Но той е всичко това в едно малко компактно устройство, което винаги е в джоба. Затова с него се снимат над 80% от всички снимки, а според някои статистики над 90%.
15
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със смартфона можеш да си снимаш муцуната в *** ,а с хубав фотоапарат можеш да снимаш много по-красиви и качествени неща.Простото, защото с фотоапарат се прави качествено.
14
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смартфоните не могат да себсравняват с pc. Потребителите им са по глупави от тези на pc.Музиката от един mp3 плейър е по качествена от смартфона. Но понеже са глупави, те не знаят.Най често лошите слушалки на нискокачествения им самсунг им стига.
13
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой мъкне в днешно време фотоапарат ей тъй за всеки случай, хайде малко по сериозно! Не говорим за качество, а за практичност, и това е доказано в статията с цифри. Телефоните ще снимат все по-добре и по-добре, а разликата с фотоапаратите все по-малка, до момента в който само любители и професионалисти единственно ще купуват подобна техника.
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майка ми си е още със стария телефон - учителка е.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами супер, така профилираните устройства ще се отсеят и ще останат само качествените фирми, които правят продукти за професионалисти. през 2007 имах два бюджетни дигитални апарата, сега като им погледна снимките не могат да се мерят с тези, правени мин.година на моторола екс-форс примерно. разбира се ако бях купил от скъпите, щяха да имат по-добро качество.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, смартовете още не правят снимки, сравними с хубав фотоапарат, но пък телефона винаги ти е под ръка и можеж да снимаш неочаквани ситуации, за които не си готов, защото не носиш навсякъде фотоапарата.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и книгопечатането е надолу, в следствие на бума на смарт устройствата. Особено вестниците. Мисля дори, че са на изчезване. Да не споменавам че и продажбите на лаптопи е в криза по инфо от нета.
8
4
 
22
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Наскоро преглеждах колекцията от снимки и тези преди 12 години,правени със съпонерка са много,много зле в сравнение с тези правени от iphone6/SE.Въпреки,че телефончето привидно прави хубави снимки(или поне така изглеждат на дисплея му) истината веднага лъсна след като ги отпечатах на хартия.Извадих около 600 снимки, голяма част от тях снимани с въпросните две ябълки, но и друга част снимани с entry level DSLR(canon),с бюджетни обективи (50мм/f1.8, 85mm/f1.8) и разликата е огромна в полза на DSLR
7
12
 
20
 
! Отговори
Георги Димитров преди 6 години
НОКИА имаше ВИБРАЦИЯ истинска здрава мощна а беше и МАЛКА и можеше да я ръгнеш без да боли и батериата държеше една неделя а сега тези плочка екрани едвам вибрират и са голями кат тухла та поне се е ВДИГНАЛО покупката на класическите вибратори
6
10
 
46
 
! Отговори
az преди 6 години
имам фотоапарат 4мп кодак ,купуван преди 15 години , като същия прави по-хубави снимки от 13мп ми смартфон . Само че , апарата си стои в шкафа (даже не знам дали и работи) а всички снимки се правят с телефоните в последните 10 години ( 5мп,8мп,13мп).При положение,че имам телефон в джоба и мога да заснема всичко когато си поискам, съвсем нормално е да забравя ,че въобще имам фотоапарат.Сигурен съм ,че същото важи за 99% от потребителите
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. цифровите фотоапарати си остава пазарна ниша единствено и само за професионалните фотографи, любителите се задоволяват и с качеството на смартфоните си .Но това е извън темата.Поради факта че огромни ресурси от бюджета на всеки се разпределят за подобни устройва, и то през една две години , губят останалите които продават различни неща от електроника , но за техните услуги оставан на заден план заради недостиг на бюджет за техните услуги.Просто ресурсите са ограничени.
4
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се занимава с фотография, ще потвърди, че сапунерките на Ейпъл или Самсунг, не могат да стъпят на малкото пръстче на фотоапарат с вариообектив, който може да ти снима обект на 2 километра далечина. Спунерките стВат само да си снимаш муцуната за селфи
3
5
 
57
 
! Отговори
BlackBone преди 6 години
Тук става въпрос за друго. Тия които са си купували някакъв апарат за да могат просто да правят снимки вече не го праявят, защото телефона им стига напълно. А това са по-голямата част от хората.
2
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зависи какъв ти е апарата и каква е камерата на телефона.аз имам фотоапарат никон и телефон самсунг с 16 мп.телефона прави много по-ярки и хбави снимки