Изкуственият интелект – поле за сблъсък между Мъск и Марк

Милиардерите от известно време си разменят реплики
26 юли 2017 12:07, Мартин Иванов
29
Изкуственият интелект – поле за сблъсък между Мъск и Марк
Източник: Reuters

Милиардерите Марк Зукърбърг и Илон Мъск от известно време си разменят реплики в публичното пространство по отношение бъдещето на изкуствения интелект.

В неделя следобед на фона барбекюто, което е приготвял, шефът на Facebook пуска видео, в което пита управляващия Tesla и SpaceX Мъск защо е толкова негативен към изкуствения интелект.

Мъск не остана длъжен и отговори в Twitter, че "разбирането на Зукърбърг на тази тема е ограничено", пише Business Insider.

Този задочен диалог се появи покрай твърдението на Мъск от този месец, че суперумните машини, работещи чрез изкуствен интелект, един ден могат да се превърнат в заплаха срещу човечеството. През 2014 г. дори каза, че AI може да се окаже по-опасен дори от ядрените оръжия.

По време на излъчване на живо чрез Facebook Live един от потребителите споделя, че наскоро е гледал интервю с Мъск, в което той казва, че най-големият му страх за бъдещето е изкуственият интелект и пита Зукърбърг какво мисли по въпроса. Ето и отговора му:

"Имам доста категорично мнение по въпроса. Настроен съм оптимистично. Мисля, че по този начин може да надграждаме много неща и светът да стане по-добър. Негативното мнение на хората за изкуствения интелект, които се опитат да чертаят черни сценарии... не ги разбирам. Това е доста отрицателен подход и в някои отношения - доста безотговорно".

Според него AI ще помогне по много начини, споменавайки някои конкретно - спасяването на животи чрез по-умни и по-безопасни коли, диагностициране на медицински състояния (нещо, което вече се случва) и назначаването на правилно лечение.

"Когато чуя хора да казват, че изкуственият интелект ще нарани хората в бъдещето, просто си мисля, че технологиите изначално могат да се използват за добри и лоши цели, но просто трябва да се внимателни какво и как създаваме и за какво ще се използва. Но хората, които искат процеса по изграждане на AI да бъде забавен - намирам това за доста съмнително и не мога да го разбера. Ако си срещу AI, то тогава сте срещу по-безопасни коли и по-малко катастрофи, както и срещу възможността за по-добро диагностициране на хората, когато са болни".

Отговорът на Мъск вчера бе този: "Говорил съм си с Марк за това. Разбирането му по този въпрос е доста ограничено."

Единственият консенсус, който до сега технологичните лидери в световен мащаб са успели да постигнат по отношение на изкуствения интелект е, че ще са нужни няколко десетилетия преди компютрите да се доближат на човешките нива на интелект, както и изразяването на съмнения дали изобщо ще стигнат там. Въпреки това различни експерти смятат, че ако компютрите станат умни като нас, много бързо ще надминат и нашето ниво.


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Вълчо преди 1 година
Няма такова нещо като изкуствен интелект и едва ли ще има скоро.
18
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
До Анонимен 20
Алонсо сигурно от прекомерно много собствен естествен интелект си пропуснал да прочетеш точно тази част от коментара ми в която казвам че НЯМА за сега създаден Изкуствен Интелект .
И не прави повече опити да МИСЛИШ какво аз МИСЛЯ . Не ти се получава . ЧЕТИ КАКВО ПИША .
Нека да ти го кажа в прав текст за да ти е по лесно да ме разбереш . ИИ НЯМА да бъде създаден . Не и в романтично-идиалистичния формат в който медии и разни форумни " мъдреци " си го представят .
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До естествен интелект

А дано, и ти да ползваш капацитета си ...
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - Ха ха
- Алонсо мислиш, че Сири и Кортана са пример за изкуствен интелект, то се съмнявам, са имаш и естествен талъв
.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
13 - 90% от хората, нямат представа, какво става в телефоните им. Не виждам, да са безпомощни или зависими.
14
2
 
0
 
! Отговори
естествен интелект преди 1 година
За мен, целта която трябва да се преследва със създаването на изкуствен интелект, по модела, по който работи човешкия мозък, е достигането до интелект(изкуствен) на ниво по-високо от това на средностатистическите хора. И не просто по-високо, а много над това, с което ние разполагаме. Това би разкрило пред нас безкрайни възможности за развите в най-различни направления, и би решило някои от големите проблеми на обществото ни днес. Представяте ли си изкуствен мозък, който полза 100% от капацитета.
13
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
ИИ ще се използва като чип- инплант в човешкия мозък, който ще ни дава допълнителни знания и способности -като например да говорим китайски или да виждаме в тъмното. В зависимост от възпитанието и характера на човека носещ ИИ, зависи и опасността. Например крадецът ще може да види отдалеч номера на кода или банковата ни сметка на банкомата и т.н. Тоест проблемът не е в технологиите а в контрола върху тях.
12
0
 
10
 
! Отговори
DreamTheater преди 1 година
Мъск е мащабмо мислещ човек.Дал е повече на света отколкото Зукърбърг.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но съществува и един още по-сериозен проблем и това е Big DAta. Има статии по темата, намираме се в епохата на големите масиви данни, обработвани от мъгляви алгоритми с някаква цел(неврални мрежи). Скоро (а дори и в момента) няма да знаем как точно даден алгоритъм работи. Стъпката до това да си нямаме идея как технологиите ни работят е много близка. А когато ползваш нещо, което не знаеш как работи, това се нарича магия. Демек връщаме се в епохата на безпомощност и зависимост.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкуствен интелект е супер-широко понятие. Ако бъде ограничен подобаващо, той може да помага, ако бъде оставен да прави каквото си иска - да вреди. Мъск зададе много добър въпрос - какво би станало ако самолета над Украйна беше свален от ИИ? Или по-просто, знае се, че Голдмън Сакс ползват вече ИИ за щяло и не щяло, какво би станало ако този ИИ срине борсите по някакви негови си причини? Колко държави, пенсионни фондове, банки и т.н. ще фалират, колко съдби ще се унищожат?
9
6
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
На тия двамата е време някой да разкаже приказката за "Нероден Петко".
ИИ все още НЯМА . А те взели да го оплакват.Имаме "Хелоу Гугъл" дето го питаме как е времето. Имаме Сири която е на същото дередже . Имаме Майкрософтския Тау който изключиха след 24 часа защото започна да се държи като расистка *** въпреки информационните филтри и куп модератори
Някой да се сеща за някакъв Изкуствено-Интелектуален напредък тия дни ?Надали.Само дрънканици как щял да оправи всички проблеми когато се появи.
8
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След няколко годинки този измамник ще е зад решетките. Няма вечно да му вървят номерата.
7
2
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Мъск за разлика от това пишламе е инжинер и в пъти по умен и плодотворен човек. Фейса е една *** говорилня клюкарник, генерираща фейкнюз на килограм. А Мъск създаде Тесла, скоро и Хиперлооп. Пей пак пак беше негов. И тн
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек ако седне да чете коментарите тук ще загуби поне половината си мозъчни гънки...
5
1
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Ами ако изк инт реши и създаде религия подобна на камиларската??! Тогава предвиждам такъв живот че само си викам а дано ама надали хахаха. Малкия Марк да си трае. Не е лъжица за неговата устица
4
1
 
20
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Аз лично споделям мнението на Илон. Изкуствения интелек лено може да бъде "изпуснат" от контрол. Разбирам го Марк какво си представя и си мечтае, но човека е безотговорен и ще надгражда докато не го изпусне.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1

Като нямаш какво смислено да кажеш защо изобщо се обаждаш?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скайнет.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия двамата са пример за изкуствен интелект.