60 млн. вече си "кихат" на Spotify

Според FT компанията планира първично публично предлагане още през четвъртото тримесечие
Обновена: 4 авг 2017 12:27 | 1 авг 2017 12:52, Бойчо Попов
4
60 млн. вече си "кихат" на Spotify
снимка: Ройтерс

С повече от 60 млн. плащащи абонати операторът на услугата за музикален стрийминг Spotify продължава да надгражда позицията си на пазарен лидер.

Във вторник базираната в Стокхолм компания актуализира данните си за своите абонати в сайта си. През март Spotify се похвали с 50 млн. плащащи клиенти – ръст от 25% за по-малко от шест месеца. Така се оказва, че от началото на март Spotify е успяла да привлече нови 10 млн. плащащи клиенти.

Броят на регистрираните потребители, които могат да ползват услугата и без да плащат, не е актуализиран и остава 140 млн.

Конкурентът Apple Music остава доста назад, като според последните данни услугата на производителя на iPhone има 27 млн. абонати.

Spotify, която наскоро назначи финансови консулнтанти за проучване на възможността за директно листване на Нюйоркската фондова борса, заяви през юни, че оперативната загуба се е увеличила през 2016 г., но приходите са скочили значително.

През миналата седмица Ройтерс съобщи, че Spotify е близо до сключването на нов лицензионен договор с Warner Music Inc - последната голяма сделка с музикално студио, от която се нуждае, преди да продължи с усилията си да се листне на американската борса.

Междувременно говорител на компанията отказа да коментира материал на Financial Times, според който шведският концерн обмисля листване през четвъртото тримесечие. Финансовата медия се позовава на свои източници, запознати със случващото се в компанията.

През последните години музикалната индустрия премина към платен абонаментен модел, тъй като повече хора са склонни да плащат около 10 евро месечно за достъп до 30 млн. песни чрез услуги като Spotify. Нарастващата популярност на музикалния стрийминг задвижва този обрат в музикалните приходи, като продажбите на музика в световен мащаб през миналата година нарастват с най-бързото темпо от 1997 г. насам.

Oще технологични новини четете в Investor.bg


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък ползвам безплатния Spotify и съм доволна. Вярно, има досадни реклами, но и в youtube има реклами. Търпи се. Пък удобството е голямо.
3
6
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
на 45 години съм и с удоволствие ползвам spotify,всичката световна музика с високо качество..какво повече да иска човек. Много глезени станахме ,не беше много отдавна времето когато презаписвахме скапани записи на касета предадена от ръка на ръка с отвратително качество,пукот и съскане. Сега за 1 евро имам 3 месеца премиум
2
14
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Глупаво приложени ,много глупаво за фейсбукидиоти....
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото на Spotify e, че първо, имаш музика навсякъде и не се налага да я сваляш, второ, че предложенията често ми показват артисти, за който нямаше и да чуя, и трето, че някакви пари отиват и за тях.
Мога да си слушам музика на телефона, на компютъра, на таблета, ако искам, мога да я стрийнмна и на стериот у нас. 5 човека имам семеен акаунт и излиза много евтино.