Русия слага филтър в нета, пази децата от лошо съдържание

Впоследствие ще се филтрира и цялото рускоезично съдържание
2 авг 2017 08:30,
52
Русия слага филтър в нета, пази децата от лошо съдържание
Снимка: Reuters, архив

Русия ще задейства до 2020 г. Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ), която "да защитава децата от негативно и опасно съдържание", съобщава "Известия", като цитира шефа на прокремълската Лига за безопасен интернет (ЛБИ) Денис Давидов. Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове, включени в "бял списък".

Създаването на НаСФИТ е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския премиер Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на НаСФИТ и да се пресметнат необходимите ресурси. Година след това системата трябва да заработи.

За създаването на такава система от пет години насам са лобирали ЛБИ и сенаторката Елена Мизулина, съдействали за разработката на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие" (известен също като закон за черните списъци). От 2012 г. държавната агенция "Роскомнадзор" поддържа единен регистър на забранената информация в руския сегмент на интернет, напомня изданието.

Според Денис Давидов се обсъждат два варианта за въвеждане на НаСФИТ. Първият предполага да се филтрира само трафикът на образователните учреждения. Вторият - филтрация по презумпция за всички потребители на рускоезичния интернет. Гражданите ще могат свободно да посещават сайтовете от "белия списък", а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще трябва да пишат молби до своя интернет доставчик или да сменят настройките на компютъра.

ЛБИ очаква също да бъде внесен повторно в Думата оттеглен по-рано законопроект, според който администрацията на социалните мрежи ще отговаря за евентуален "отказ да премахне противоправно и недостоверно съдържание". Иначе възрастните потребители ще могат да изключат филтрите и децата няма да бъдат защитени от опасното съдържание, обяснява Давидов. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: русияинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
в руснята още пушат цигари без филтър, ама имат филтри на интернета. крепостния си е крепостен, ако ще и фолклендските острови да вземат от ингилизите.
42
0
 
6
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
Руснаците произвеждали пластмасови чашки :D Веригата магазини WallMart в САЩ имат по-голям БВП от цяла Русия ,но нищо ,нали руснаците произвеждат чашки :D
41
3
 
4
 
! Отговори
1111 преди 6 години
Русия е всичко друго ,но не е велика.Това е просто държава от третия свят ,която е едно икономическо джудже,път вие русофилите си я величайте колкото искате.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдее....ще спрат и последните свободни сайтове.
39
1
 
3
 
! Отговори
Олег преди 6 години
ЗНачи тука е пълно с платени ***! Не виждам как иначе всички комунистически глупости дето повечето родени след 89-та година, че и птрди това няма как да са чували, виждали и да си ги представят да ги пишат тука.Например това кой каква музика трябва да слуша! Тоя рефрен сме го чували.После кой какво да чете, кой как да мисли, кой какво да говори...Всеки си носи отговорност за поведението! Важното е да не се пречи на другите и да не се вреди на себе си. Забраните са последното нещо
38
5
 
6
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
В тая западнала държава и интернет ли имали ?
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук трябва, че вече всяко второ лапе е лигава кифла или наркомански татуиран протомутрак и циганеят с кича и простотията която която бълва отвсякъде
36
4
 
4
 
! Отговори
олег преди 6 години
Освобождава ни Александър II - суперАлександър III против Съединението - суперНападат ни през ПСВ - пак суперУбиват царя дето е внук на Освободителя - за нашите пак е супер!Окупират България през 44-та - пак е яко!Някакъв принцип в русофилството има ли или сте по-руснаци от руснаците? Ленин мразил царска Русия, а вие обичате и царска Русия и СССР и Сталин, и Брежнев и Путин!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма новина от Русия, която роднитв русофиши да не обявят за гениална. Ако ще от утре в Русия официално да обявят джуджето за цар...те пак ще кажат- крайно време беше...той е най великия :)) Смешна картинка.
34
2
 
6
 
! Отговори
олег преди 6 години
Нещата са ясни за всички, които помнят СССР. За децата трябва да могат да мислят, но понеже носи странични проблеми се избягва над определен минимум.Само се чудя като е толкова яко там, защо са плъзнали руснаци в гадната ни изостанала западноевропейска страна с нефилтриран нет.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалната мрежа се превърна в джунгла, където всеки може да попадне на съдържание, което трайно да афектира психиката и мирогледа му. Особено за децата това е с много опасни последици. Аз съм минала тази възраст, но когато чета дори само коментари с нецензурно съдържание, и то в широкодостъпни сайтове, (включително и от руснаци) се чувствам отвратена. И българите и руснанците явно разбират под свобода на словото да бъдат вулгарни колкото си искат, без цензура . свободата не означава свободия. Създаде се една масова "култура" с много ниско, улично ниво и това вече има фатални последици
32
2
 
7
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До Анонимен"има опасност да се стигне до първобитното ниво на американския примитивизъм, тоест до регрес и изоставане в еволюцията!"Има опасност да ти спрат нета, щото е американско творени и да не можеш да тролиш повече...
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AzЧестито по-голяма глупост не бях чел днес ама е още рано да видим :)
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Китай цензурата е много по-жестока.Колеги от Китай побързаха да си купят 2 лаптопа от България за да могат да ровят навсякъде в Нета.На служебните им компове беше инсталирана ограничаваща програма!И в Русия вървят по тоя път.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците винаги са били ограничавани, през цялата история на Русия.И през комунизма така ни "пазеха" от лошия Запад ;)А запада си живееше весело и изобщо не мислеше кво става зад Желязната завеса.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали Бъгс Бъни е обявен извън закона?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм много доволен от закона защото единственият руски сайт който посещавам "дойки. com" точно така се изписва на кирило-латински без пропуска след точката е във Белият списък.
26
0
 
5
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Прекрасна идея, но как ли ще бъде осъществена и дали няма да се използва за цензура от тяхната си пропаганда? От една страна погледнато и у нас непрекъснато бива насаждано мнението че да си 3,14дераздт е нормално и едва ли не - Модерно. от друга страна, ако някое дете реши да гледа сайтове от черният списък - Ми те още от пети клас знаят сносен английски, знаят какво е прокси, как да си сменят IP- то, че дори и MAC- a. Немисля че има начин тази идея да се осъществи (поне не на 100%).
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деградацията на Русия не идва от вън а от вътре. Така че това са напълно безполезни ходове. В действителност закона предвижда да се забранят всички сайтове извън Рунета и да останат само тези с .ruАко на един учен или специалист му трябва да чете някакъв специализиран западен сайт ще трябва да напише писмо до властите да му разрешат това. Страхът на властта е огромен и това личи от този драконовски закон.
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра идея - трябва в зародиш да се пресече всичко, водещо до дегенарция.Ако нещата се оставят така, както са си, има опасност да се стигне до първобитното ниво на американския примитивизъм, тоест до регрес и изоставане в еволюцията!