Русия слага филтър в нета, пази децата от лошо съдържание

Впоследствие ще се филтрира и цялото рускоезично съдържание
2 авг 2017 08:30,
52
Русия слага филтър в нета, пази децата от лошо съдържание
Снимка: Reuters, архив

Русия ще задейства до 2020 г. Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ), която "да защитава децата от негативно и опасно съдържание", съобщава "Известия", като цитира шефа на прокремълската Лига за безопасен интернет (ЛБИ) Денис Давидов. Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове, включени в "бял списък".

Създаването на НаСФИТ е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския премиер Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на НаСФИТ и да се пресметнат необходимите ресурси. Година след това системата трябва да заработи.

За създаването на такава система от пет години насам са лобирали ЛБИ и сенаторката Елена Мизулина, съдействали за разработката на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие" (известен също като закон за черните списъци). От 2012 г. държавната агенция "Роскомнадзор" поддържа единен регистър на забранената информация в руския сегмент на интернет, напомня изданието.

Според Денис Давидов се обсъждат два варианта за въвеждане на НаСФИТ. Първият предполага да се филтрира само трафикът на образователните учреждения. Вторият - филтрация по презумпция за всички потребители на рускоезичния интернет. Гражданите ще могат свободно да посещават сайтовете от "белия списък", а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще трябва да пишат молби до своя интернет доставчик или да сменят настройките на компютъра.

ЛБИ очаква също да бъде внесен повторно в Думата оттеглен по-рано законопроект, според който администрацията на социалните мрежи ще отговаря за евентуален "отказ да премахне противоправно и недостоверно съдържание". Иначе възрастните потребители ще могат да изключат филтрите и децата няма да бъдат защитени от опасното съдържание, обяснява Давидов. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Русияинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте прави и двамата, чакайте сега те родните ни русофили ще ви обяснят истината и колко е велико това начинание!
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята звучи добре, но подобни начинания, са винаги с цел злоупотреба и цензура, в случай на нужда.
1
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една стъпка към собствената си изолация. Под предлог, че ще пазели децата... могат да въртят каквато си искат пропаганда без достъп до истинска информация. Жалка картинка.