Първи сме в ЕС по ползване на телефони за видеочат

76% от българите с интернет – и във Facebook
3 авг 2017 09:30,
14
Първи сме в ЕС по ползване на телефони за видеочат
Снимка: архив, Reuters

Българите са на челна позиция в ЕС по използването на интернет за телефонни разговори или видеоразговори чрез Viber, Skype или FaceTime, показват данни от анализ на Евростат за ползването на глобалната мрежа от европейците за лични цели през 2016 г.

Близо 80 процента от сънародниците ни са използвали телефоните си за разговори или видеочатове през интернет, докато следващите позиции са за кипърците и литовците - едва 70 на сто от тях са ползвали тези услуги през Интернет.

Българите са в челната петица и по използването на интернет за участие в социалните мрежи - 76 на сто от сънародниците ни са ползвали тази услуга, докато в Унгария, Малта, Белгия и Дания услугата се е ползвала от около 80 на сто от хората в тези страни.

Около 70 на сто от сънародниците ни са ползвали глобалната мрежа за изпращане или получаване на съобщения чрез електронна поща. Същият процент българи са търсили и намирали новини в интернет чрез онлайн новини във вестници и списания.

Една пета от сънародниците ни или около 20 процента, са се възползвали от глобалната мрежа при организиране на екскурзии, при настаняване в хотели или туристически пътувания, докато 75 на сто от жителите на Люксембург са ползвали мрежата при подобни услуги.

Доста резервирани са били българите при интернет-услугата "телефонно банкиране" - едва 7 на сто от сънародниците ни са се доверили на подобни услуги на глобалната мрежа, докато в Дания, Холандия, Финландия и Естония - над 90 на сто от потребителите са извършвали банкови разплащания чрез Интернет.

Българите са използвали още по-малко интернет и при формирането на платежни инструменти като ePay или PayPal за плащане на стоки или услуги, поръчани по Интернет - едва 4 процента.

Едва около 5 процента от сънародниците ни са ползвали интернет и при записване на час при практикуващ лекар, чрез уебсайт на болница, здравен център или друго медицинско заведение, както и при създаване на собствен уебсайт или блог в глобалната мрежа.

Нисък е и процентът на сънародниците ни при гледане на видео при поискване от платените услуги на оператор - например Voyo или HBO - едва 8 на сто от българите са си плащали, за да гледат филми през интернет.

По данни на родната статистика около 64 на сто от българските домакинства са имали достъп до глобалната мрежа, докато 60 процента от тях са ползвали редовно всеки ден услугите на интернет през 2016 г. Най-много и редовно са ползвали интернет висшистите у нас - 87 процента, както и лицата във възрастовата категория 16-24 г. - също 87 процента. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
близки ,деца в чужбина,разделени на хиляди километрипоради прекрасните условия за живот у нас.начина да се виждаш с тях са мрежите и скайп.
10
2
 
4
 
! Отговори
Батман преди 6 години
Ама как няма да сме!!!!!!! То срамота да пътуваш в автобуса 40 мин. и да не си вдигнеш главата от телефона да зяпат. Не мога да разбера какво толкова киризят е тоз телефон.....Или пък излезли някъде снимат си чашите и се ядосват че нямат нет да я качат и накрая групичката които са се събрали сами си коментират снимките хахахах
9
2
 
2
 
! Отговори
Хех преди 6 години
До До 5 " Браво наЗа съжаление мног сте прав! И аз така - Сл. месец изчезвам за Германистан и се надявам да не се върна повече тук. Много е тъжно но съм принуден. Имам 2 професии, и то хубави, но явно тук това не е достатъчно. Държава която сама си нарушава законите няма какво повече... Вчера двама полицаи от мен разбраха че вече 50м. след знак спирка се намира спирката, а не 30м. пред и 10м. след. Искаха да ме глобяват. Тъжна работа.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото, което значи статията е , че сме първи по миграция. Иначе с кой ще си чатим толкова усилено, пък и с видео. Тъжно. А колкото до наблюденията за метрото - ами какво според вас трябва да прави човек, когато пътува 30 минути в ужасно шумен влак, пълен с ужасно антипатични хора? Да се усмихва и да търси 4ти за белот? Напълно нормално е да си заровен в телефона, въпреки че аз лично предпочитам да чета е-книжка, отколкото да чета глупостите във ФБ.
7
1
 
5
 
! Отговори
До 5 " Браво на преди 6 години
Съжалявам, че ще съм хейтър ама малко пресилваш нещата. Далеч сме от челните места. На балканите дори само погледнато в Украйна и Румъния например са далеч по-напред в IT сектора и като фирми и като брой специалисти и като заплати и като всичко. Иначе няма лошо ама развитие не се вижда и проблема е, че почти няма бг продукти, а основно е поръчки отвън и ако много набъбнат заплатите, а и демогр. криза се разгърне ще се преместят другаде поръчителите. Това е днешната колонизация.
6
1
 
5
 
! Отговори
ХАХА! преди 6 години
Затова сме последни по всичко-възпитание, съпричастност, трудолюбие, отговорност, уважение, .....Ценностите на новите времена са-светът е МОЛ и купон -търкаляй се навсякъде, хоп и троп - на хляба мекото и на работата лекото.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво младите от 15 години на сам си извоюват използването на технологии и към днешна дата България взема челни места в ИТ сектора на Европа. Челно място в използването на Интернет, изкачването на ИТ фирми и големи заплати. Браво на младите хора , не се отказаха от мечтите си и успяха.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7.00. Тръгвам за работа. Гледам млади момичета 18-20 г. Говорят по телефона. Говорят,говорят 30-40-50 мин.Мисля си : трябва да са някои брокери и да правят сделка на борсата в Токио и Ню-Йорк,Какво друго би било толкова важно да говориш в 7.00,когато е нормално на човек да му се спи още и да не иска нито да му говорят нито да слуша.
3
4
 
9
 
! Отговори
жгтн преди 6 години
това не е изобщо смешно, демек сме първи по миграция-тъжна статистика
2
3
 
6
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 6 години
Това е благодарение на високият жизнен стандарт осигурен от ЦК на ГЕРП и лично да другарят Бойко Б.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първи сме в ЕС по ползване на телефони за видеочат.. българина отдавна се е вкарал във "филма" ...76% от българите с интернет и във Facebook...личната ми статистика от метрото - 65-70% "плюнчат пръста" и прелистват сураттефтера, докато пътуват ... зомбита от всякъде..