Google била готова да брои $30 млрд. за Snap

Snap е пропуснала шанса да се продаде на добра цена
4 авг 2017 14:40, Бойчо Попов
13
Google била готова да брои $30 млрд. за Snap
снимка: Ройтерс

През пролетта на 2016 г. американският технологичен концерн Google е показал силен интерес да придобие Snap Inc., известна със своята чат услуга Snapchat, предава Business Insider, като се позовава на трима източници, близки до или част от компанията за чат.

Според тях концернът е бил готов да предложи на основателите и акционерите на стартъпа до 30 млрд. долара. Сделката така и не се е осъществила, но за сметка на това компанията майка на Google – Alphabet Inc., се включи във финансирането на Snap преди осъществяването на първичното публично предлагане през тази година, пише още Investor.bg!

Не е ясно колко официални са били тези дискусии, но Snap и Google са били близо до сделка. Неформалните дискусии между компаниите са често срещани в света на технологиите, особено в близост до големи събития, като първично публично предлагане или голям кръг от набиране на средства. 

Първоначалното предложение на Google е било обсъждано малко преди Snap да осъществи своя кръг на частно финансиране от серия F през май 2016 г., оценяващо компанията на 20 млрд. долара. CapitalG, капиталовият фонд за растеж, управляван от компанията майка на Google, също се включи в кръга на финансиране.

Единият от източниците твърди, че Google и Snap са обсъждали потенциално изкупуване точно преди IPO-то на Snap през март и че на масата е била оферта в размер на 30 млрд. долара.

 Спекулациите, че Snap е пропуснала шанса да се продаде на Google на най-малко два пъти по-голяма от сегашната ѝ стойност, може да бъдат особено болезнени за инвеститорите и служителите, които сега следят с притеснение потъващите акции на компанията. Книжата на Snap се търгуват на цена от около 12,50 долара за брой, оценявайки компанията на около 14 млрд. долара. Това е доста под оценката от 24 млрд. долара, при която се осъществи IPO-то.

Попитан за коментар, представител на Snap заявява пред Business Insider, че доколкото се водят официални дискусии, „тези слухове са неверни". Google отказва да коментира темата.

Двете компании вече са близки. Източници казват, че е налице взаимно уважение между мениджърите на всяка от страните и изпълнителният председател на Alphabet Ерик Шмит е бил ранен консултант на главния изпълнителен директор на Snap Eвън Шпигел. Snap е един от най-големите клиенти на Google Cloud и използва пакета от приложения на Google.

Google винаги е искал да притежава гореща социална мрежа и опита на няколко пъти да постигне това с продукти като Google Plus и Google Buzz. През 2013 г. имаше слухове, че Google се е опитал да придобие Snapchat за 4 млрд. долара, след като Шпигел е отхвърлил оферта от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

Обединяването на усилията с Google може да помогне на Snap да печели по-добре от своята платформа - Google обира по-голямата част от всички цифрови рекламни разходи, а това би бил добър начин за Шпигел да се реваншира на Зукърбърг, с когото има не толкова приятелски отношения.

27-годишният Шпигел в крайна сметка е бил този, който е имал решаващия глас дали да продаде Snap, а източници в близост до компанията твърдят, че той е силно независим и не е проявил сериозен интерес към продажбата. Той е смятан за визионер, противоречив главен изпълнителен директор, който предпочита да управлява своята компания в Южна Калифорния, извън балона на Силициевата долина, където се намира седалището на Alphabet.

Също така не е ясно как Шпигел и неговите около 2 500 служители биха се интегрирали в Google или в Alphabet. Шпигел не изглежда да бъде изпълнителен директор, който би трябвало да докладва на шеф.

Това не е първата спекулация за сериозен интерес към Snapchat. Твърди се, че в края на 2013 г. главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел е отказал оферта за придобиване за 3 млрд. долара, отправена от Марк Зукърбърг.  


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е за чудене. Потребителите му са 1/8 от тези на Facebook. Лошото е, че повечето от келешата в компанията си продадоха акциите, защото годишни заплати от по няколко милиона не са им достатъчни. И това се отрази веднага на цената.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да помолим Гугъл да даде 6,4 милиарда евро за приложението АЕЦ Белене?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9

Сега ако ми обясниши разликата между Приложение и Application евала ти правя :)
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не е сайт, а мобилна апликация"
---
Човек наричащ приложение "апликация" няма право да се обажда.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4

Хората струват скъпо. Хората ползващи го. Това, че всеки може да направи такава апликация не значи че всеки ще има милиони потребители ползващи я. Тези компании не купуват само приложението а и хората ползващи го реално.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка

На тях не им пука толкова за приложението колкото за хората ползващи го. Да имаш толкова огромна аудитория струва скъпо. Много скъпо.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3

Не е сайт, а мобилна апликация и понеже за първи път чуваш за нея по-добре не се обайдай:)
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4

Идеята, екипа, готовото и работещо приложение, опита, инфраструктурата....
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом като "В Гугъл има достатъчно добри програмисти които да напишат такова приложение, че дори и по-добро. Всеки втори индийски програмист може да напише по-добро", какъв е смисъла в "да си гарантират, че можещите хора няма да избягат и да направят конкурентно приложение"????? Щом като всеки може да им бъде конкурент - кое точно им струва толкова скъпо?
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой луд е оценил сайт, за който за пръв път чувам, за 30 милиарда долара?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка

Тези пари не са само за приложението.
В Гугъл има достатъчно добри програмисти които да напишат такова приложение, че дори и по-добро. Всеки втори индийски програмист може да напише по-добро приложение.
Голяма част от тази сума ще отиде, за да си гарантират, че можещите хора няма да избягат и да направят конкурентно приложение. Освен това, много е лесно да произведеш нещо, но много по-трудно е да го измислиш и да му намериш приложение.
1
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Тези пари за нищо ги нямат.$30млрд за едно приложение.В света няма реално съществуващ завод оценен на толкова.

Спонсорирани публикации