Пътуване към бъдещето: Hyperloop One – стъпка по-близо!

Компанията успешно тества прототип на транспортната капсула
4 авг 2017 19:18, Боряна Павлова
31

Снимка: Hyperloop One

Преди няколко седмици, Hyperloop One разкри прототип на капсулата, която компанията се надява, че ще превозва пътници в почти вакуумни тръби със скорост близка до тази на звука. Компанията обяви първите успешни тестове на тази капсула, която летейки над тестовото трасе ускори до над 300 км/ч.

Hyperloop One е една от развиващите се компании, които се стремят да направят концепцията за транспорт на Илон Мъск реалност. Тази система използва мрежа от тръби с ниско налягане, които превозват хора и товари в магнитно левиращи капсули с около 1200 км / ч, пътуващи от Лос Анджелис до Сан Франциско само за 30 минути.

Преди месец компанията започна първите изпитания - Фаза 1, където за прърви път се тестваха всичките системни компоненти на специално създадена шейна. Това включваше двигателя, окачването на превозното средство, технологията за магнитно издигане и вакуумната помпена система, както и представянето на прототипа XP-1.

Капсулата е дълга 8.7 м, широка 2.7 м и висока 2.4 м и има корпус от въглеродни влакна. Шасито е направено от конструктивен алуминий и съдържа задвижваща система и магнити за издигане и управление. Hyperloop One казва, че капсулата е проектирана като кола от Формула 1 - да бъде лека, но здрава.

Сега във Фаза 2 от изпитанията XP-1 бе поставен в 500-метровата тръба на Hyperloop One в пустинята Невада. Това включваше понижаване на налягането в тръбата до еквивалента на въздуха на около 60 000 метра над морското равнище, позволявайки на капсулата да използва магнитно издигане, за да се носи над трасето и да измине чрез електрическо задвижване разстоянието от 300 метра.

"Постигнахме историческата скорост от 310 км/ч и сме развълнувани, че най-накрая ще покажем на света, как XP-1 минава през тръбата на Hyperloop One", казва Шервин Пишевар, съосновател на Hyperloop One.

"Когато чуете звука на Hyperloop, чувате звука на бъдещето", настоява той.

Екипът съобщава, че отново всички компоненти на системата са преминали изпитанията. Въпреки че, все още е далеч от скоростта на реалния Hyperloop, това е още една обещаваща стъпка напред за компания, която вече провежда проучвания за приложимост на системата в различни страни по света.

"Доказахме, че технологията ни работи и сме готови да започнем дискусии с партньори, клиенти и правителства по целия свят за въвеждането на нашата Hyperloop технология", казва изпълнителният директор на Hyperloop One Роб Лойд.

"Развълнувани сме от перспективите и от приемането, което получихме от правителствата по света, за да помогнем за решаването на предизвикателствата с обществения транспорт и инфраструктура".


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
8
 
! Отговори
разликата преди 1 година
Преди 35г учителя ми по биология който беше много начетен говорише за бъдещете и казаше за проекти като този,вакуумна тръба и чрез електро магнит за да се избегне триенето направата на бързи влакове но той говорише за теоретична възмножност от 4500 км,в час. Лека му пръст ако е починал господин Гагашев.Но преди 35 г. беше към 60г. Много умен човек.Раликата между Американци и Руснаци е че Американците експериментират интересни теории а богатите Руснаци гонят мадамите и си купуват скъпи имоти.
26
4
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Херман Кемпер през 1934г. в Германия, получава лиценз за изобретеният от него влак на въздушна възглавница. През 1971г. край Мюнхен е пусната първата линия Маглев (магнитна левитация). В Германия, Китай, Япония - технологията маглев достигна 600 км/ч. Ако линията се вкара в тръба и се намали съпротивлението, се достига скорост до 1200км/ч. Не знам в случая Мъск какво иска да ''открие''. Всичко е ясно още през 60-те години на миналия век.
25
3
 
1
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Каква ще бъде практическо-икономическата полза от това, колко души ще могат да се възползват от него!?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24, Ти не можеш да смяташ дори с калкулатор в ръка.
23
4
 
0
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Анонимен 20

Бе ***, 380 м/с са 6308 км/ч - идиотска работа ...
22
0
 
1
 
! Отговори
Вуйчо преди 1 година
Бдж фурйева
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми цъкай минуси ами спри да се излагаш като кифладжия. Разбирам, че нямаш идея какво прави Мъск ама поне не се прави на интересен. Смешен си.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До14

Ти имаш ли идея какво означава думата "обещание" ? Така като гледам не. И между другото въпросната батерия е готова и се казва Powerwall... моля те вземи си тръси по-достоверна информация.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слабо. 300км/ч са 83 м/сек. Като стигнат 380м/сек да ми званнат да ги похваля.
18
4
 
3
 
! Отговори
До14 преди 1 година
Според шефа на Tesla Motors, компанията е готова с дизайна на потребителска акумулаторна батерия за домакинска употреба, която ще може да влезе в производство още през следващите шест месеца.

11:22, 13 февруари 2015
Ето ти едно неизпълнено обещание на Мъск! През пет минути ще ти пускам по едно
17
0
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
ако ще се строи върху разлома Сан Андреас, конструкцията трябва да издържи на земетресения от 9 по Рихтер... 
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това балканската простотия не познава граници. Нищо чудно, че си седим в калта.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажи нещо друго за Мъск? Знаеш ли изобщо нещо за него или с какво се занимава или само четеш жълтите сайтчета и от там се информираш за света около теб?
14
6
 
8
 
! Отговори
88 преди 1 година
Забелязам, че има някои индивди, които явно имат руски kyр в задника си. Не мога иначе да си обясня писанията им за Русия и Путин под статия, в която няма и намек за тази държава. Нещо им пречи. Не са спокойни. Нeщacтници!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13

Обещанията на Мъск :) я дай да видя къде е обещавал защото знам за какво става дума и това не са обещания а просто визия за неща от бъдещето. Тук май не правите много разлика. То да не е партията да ви обещава.
12
3
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Първо се запознай с обещанията на Мъск и тогава ме назидавай. Явно си бил партиен секретар при комунизма. Това е за цял живот увреждане
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За постиженията на Тесла няма какво да говорим особено след Модел 3 с който постави началото на масовия електромобил. Сори не вЪри с газУвУ. Седнали да ми плюят по човек който прави революция с всичко с което се захване от ПейПал до Спейс Екс. Смешници.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като гледам нямате много идеа какво реално прави Мъск... или кой е и как е стигнал до тук и какви са плановете му. За разлика от Бойнг и Локхед Мартин, Спейс Екс не получава никакви държавни субсидии и се до сега се справя много добре. В момента се работи по изтрелването на Драгон Хеви като всички степени са предвидени да се върнат и приземят обратно на Земята нещо което никой друг до сега не е правил, а той вече успя няколко пъти дори на платформа в морето.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6

Като нямаш никаква идея какви глупости говориш защо изобщо си правиш труда да пишеш? Това не мога да разбера...
8
0
 
3
 
! Отговори
Ураа преди 1 година
Айде и утре Карнобат-Бургас за 45 секунди.