Самолетоносачите на големите сили – за сдържане или експанзия?

Те струват милиарди, затова и само няколко страни в света имат
7 авг 2017 16:30, Златко Желев
205

"Джералд Форд" е последният, единадесети самолетоносач на САЩ. Той бе приет на въоръжение едва в края на миналия месец от американския президент Доналд Тръмп. Но след като е приет на въоръжение, това не означава, че веднага ще може да започне да действа. Технологията и процедурата в това отношение са много сложни. Той ще е в оперативна готовност, тоест във възможност да изпълнява бойни задачи, през 2020 г., като първото му разгръщане е планирано за 2022 г. "Джералд Форд" е дълъг 350 м и се обслужва от екипаж от 4 500 души. Самолетоносачът се задвижва от два ядрени реактора и може да носи 75 самолета и вертолета. Оборудване е с нов тип катапулт за изстрелване на самолетите- електронен, а не парен. Това осигурява почти 25% повече излитания на машините. Цената на това стоманено чудовище е $13 млрд. при планирани 11 млрд.

Самолетоносачът е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само броени страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 – 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ "град", натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална - милиарди в долара.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия – зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара, пресмята "Труд".

Например последният американски самолетоносач "Джералд Форд" струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България (средствата отделени от държавата за МО през 2017-а са 1,106 млрд. лв.).


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ISKAME I BALGARIA DA POSTROI MOSHTEN SAMOLETONOSAC.

HLYAB I SOL SHTE YADEM,NO SHTE GO POSTROIM.
166
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И русия мечтае за самолетоносач
:D
165
20
 
18
 
! Отговори
111 преди 1 година
До 179
Реално русия изостава с десетилетия военно и технологично от САЩ.Ако не бяха ядрените оръжия на руските пияници ,американците можеха да ги изтрият от лицето на земята за по-малко от две седмици.Просто си нямате и на представа какво означава американската армия в изцяло бойна готовност.От друга страна за какво им е да нападат Русия ,при положение ,че те ще се унищожат сами в собствената си мизерия и беднотия ?
164
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска данапада Русия, щото после трябва да храни и отглежда 130 млн алкохолици, а това е пълна катастрофа.
Русия сама се унищова. От собствената си глуппост и алкохолизъм
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека "колегата" Златно *** поне да цитира откъде е преписал текста за самолетоносачите. Източникът е вестник "Труд".
162
9
 
11
 
! Отговори
Фронто преди 1 година
До Анонимен
Имат 3 пръстена на защита.Вкл.палубна авиация(диагоналната,къса писта е за тези самолети,мисля обозначението е А4).Но до тях едва ли ще се стига,засичат всичко достатъчно рано.То и затова палубата на новите е по-тънка-не се предвиждат преки попадения. На война ,разбира се има и загуби,но да се твърди че една високотехнологична страна хвърля милиарди за да строи мишени е несериоозно.
161
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изобщо сравнявате военно Русия и САЩ ?
САЩ имат 9 пъти по-голям бюджет за война.
Това значи безумно превъзходство.
Русия е едно дребосъче от Сибир.
Индия и Китай са по-могъщи от Русия от поне 25 години...
160
17
 
15
 
! Отговори
КРАЙ преди 1 година
Относно споровете на тема военна техника само ще отбележа,че ф22 и ф35 могат да унищожат до 10 цели ЕДНОВРЕМЕННО! Точка по въпроса!
159
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последният абзац отговаря най-точно на въпроса - приходи за ВПК. Както и F-35, разработването на който е най-скъпата оръжейна програма 1.3 трилиона долара.
Каквото и да говорят, иде реч за пари, много пари!
158
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците и те имат самолетоносач който е без аналог в света. Гори кюмур.
157
7
 
19
 
! Отговори
Тъпак преди 1 година
Американските със сигурност са за експанзия. Ще изсипя милиарди в това корито и ще го пусна в морето само да прави разходи ли? Ами! Ще си го използвам и ще ограбя някоя страна като Ирак например, да си избия разходите
156
11
 
19
 
! Отговори
ASD преди 1 година
Самолетоносачите са оръжие за сплашване на малки и бедни държавици. При бойни действия, самолетоносачите са една хубава цел за противокорабните ракети.. Обхватът на палубната авиация е 1200-1400км /отиване и връщане/. Обхвата на противокорабните ракети е 3 000.
Повечето самолетоносачи НЯМАТ защита против ракети и самолети, но дори и съпътстващите ги кораби не могат да ги предпазят от масиран ракетен удар. ТОВА е и причината САЩ да не смеят да нападнат Северна Корея или Иран.
155
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия = Бангладеш
154
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори Индия и Китай имат самолетоносачи, а Русия има само онзи шлеп Кузя, дето го дърпаха на буксир през половината свят .
Русия е бедна и озлобена, пиенето на Боярищник не води до нищо добро.
153
17
 
11
 
! Отговори
Електорат на БКП преди 1 година
Да живее българосъветската дружба! Да живее армията на Съветска Русия - наш двоен освободител!
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен1488 преди 1 година
Незнам дали пича е дете или жена ,но ти със сигурност пишеш големи глупости.Това което си написал е или руска пропаганда или просто не си добре осведомен.Не се излагай.
151
12
 
15
 
! Отговори
111 преди 1 година
До 164;
Като ще умреш от смях ,отвори ни очите бе руски помяр? EMP-то е абсолютна разработка на американските физици,още много преди руските пияници да се научат да надигат шишето.Су-24 е бил предупреден няколко пъти да промени курса си и е бил в абсолютен обхват да бъде свален,още преди да влезе в радиус да пусне електронната бомба.А това за ф117 и цената на самолетоносача ,просто показва колко си прост.Русия изостава технологично от САЩ и света.Русия е просто една Сирия ,но с ядрен арсенал.
150
5
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
каскети, донал кок не си пусна системите за насочване за да не ги снимат. 2 иджиса и от черно море до урал ще лети само селскостопанска авиация. ако убедят алина рин да се качи на по 2, може и да ги бомбардират, ако на борда са нейни фенове. и точка. момента на грубата сила свърши с фиаското на другарете в афганистан
149
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са головодници. Стигне ли се до сериозен сблъсък американците ще ги попилеят. НАТО е малко тромава що се отнася за мигновен отговор, но задейства ли се машината от Русия ще остане само дим и малко пепел.
148
7
 
10
 
! Отговори
ссдд преди 1 година
До 155;
Ти как разбра че са стояли и гледали бе трол ? Американците са прихванали руския изтребител много преди той да влезе в обхват, за да може да пусне електронната бомба.Можели са да го свалят по-всяко едно време,но не са го направили ,за да не се влошат международните отношения между САЩ и Русия,въпреки че се видя как Турците свалиха руски изтребител и руснаците тотално се посраха.