Самолетоносачите на големите сили – за сдържане или експанзия?

Те струват милиарди, затова и само няколко страни в света имат
7 авг 2017 16:30,
205

"Джералд Форд" е последният, единадесети самолетоносач на САЩ. Той бе приет на въоръжение едва в края на миналия месец от американския президент Доналд Тръмп. Но след като е приет на въоръжение, това не означава, че веднага ще може да започне да действа. Технологията и процедурата в това отношение са много сложни. Той ще е в оперативна готовност, тоест във възможност да изпълнява бойни задачи, през 2020 г., като първото му разгръщане е планирано за 2022 г. "Джералд Форд" е дълъг 350 м и се обслужва от екипаж от 4 500 души. Самолетоносачът се задвижва от два ядрени реактора и може да носи 75 самолета и вертолета. Оборудване е с нов тип катапулт за изстрелване на самолетите- електронен, а не парен. Това осигурява почти 25% повече излитания на машините. Цената на това стоманено чудовище е $13 млрд. при планирани 11 млрд.

Самолетоносачът е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само броени страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 – 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ "град", натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална - милиарди в долара.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия – зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара, пресмята "Труд".

Например последният американски самолетоносач "Джералд Форд" струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България (средствата отделени от държавата за МО през 2017-а са 1,106 млрд. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
150 - Която и от двете сили, да има подобна технология, щеше да превземе другата.
141
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен до 111 преди 6 години
А бе американски *** след като е била американска технология защо нищо не можаха да направят.Би трябвало да знаят как се противодейства в такъв случай.Гледаха безпомощно самолета, и разбраха колко са жалки.
140
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А също така не беше отдавна когато едно СУ 24 прелетя 14 пъти над разрушителя Доналд Кук.После знаем какво се случи рапорти за напускане, единствено което можеха да направят американците, е да снимат с мобилните телефони има го в тубата.Колкото до томахавките бяха изстреляни 59 и половината изчезнаха незнайно къде, другите нищо не поразиха на следващия ден от летището излитаха самолети.
139
10
 
10
 
! Отговори
111 преди 6 години
До 150 ;А бе русофилски ***,тази електронна бомба която беше използвана в Черно Море е американска технология ,копирана от руските пияници.Тука на интересен ли се опита да се направиш ?
138
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как самолетоносача ще спре ракета земя-земя?
137
16
 
11
 
! Отговори
111 преди 6 години
До 145;На практика е възможно да се потопи американски самолетоносач,но в действителност е почти невъзможно.Това е като малък град,който има най-модерните системи за сигурност,наред с ескортиращите го кораби и подводници.С него могат да се водят и войни.Абсолютно нищо неможе да достигне до самолетоносача,камо ли да го удари,а ти обесняваш,че щял да се преобърне от атомно торпедо..Това да не ти е руската плаваща щайга на дървени въглища ?
136
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скоро второто.
135
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова много персонал и то обучен си е сериозна инвестиция .Като се има в пред вид безработицата доста хора биха са борили да работят там .Друг е въпроса че не е ефективен при ядрен взрив .
134
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пък си имаме един суджуконосач и картофолапач, който идва на работа с тиквотранспортьор, пази го цял полк с лай.но.вози и е истински бистришки тигър! *** се от яд янки!
133
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолетоносачът е плаващо летище че и завод за ремонт на бойни самолети.Ако го няма трябва база.Тя пък си има свойте недостатъци.Всяка държава която е достигнала технологично до възможноста да произведе атомно торпедо със суперкавитация може да потопи това корито..Дори не е нужно да го уцели-просто да се взриви в близост.Образувалата се водна ударна вълна най-вероятно ще го преобърне.Руснаците имат такива от почти 40 години по музейте ги показват
132
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рускиьот ум кагда ще направи такъв хвърчоносач. Кузя не се брои, от него не излитат самальоти, а само падат в океана.
131
14
 
11
 
! Отговори
Хидеки Тоджо преди 6 години
Янки, Проклятието на Нагасаки наближава да се сбъдне! Лъч с температурата на слънцето ще ви погали само за миг и планетата ще въздъхне свободно!
130
6
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименНикой не си цапа ръцете с гнилоч. Просто е.
129
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могъщи, колко да са могъщи?! Не смеят една изгнила Русия да нападнат. Демократизират само мънгалски даржави като нас!
128
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега на тях кой да им наложи санкции? Оплюха Пхенян за някакви мухлясали ракети играчки на които корейците се радват като деца, а те се въоръжават 100000000000 пъти повече за експанзия.
127
12
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Шлепа "Кузнецов" до къде до довлякоха? Опуши света миналата година :)
126
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 136Думата лапачка е има в източния блок. В разумните държави се бачка и гради. Както виждаш самолето носача е на вода. А не виждам още магистрала Хемус. Тука руските държави имаме навика много да лаеМ и малко да правим.
125
18
 
9
 
! Отговори
BGN преди 6 години
Америка харчи много за въоръжение, не защото прпозвежда в пъти повече, аз защото плаща на частни корпорации за произведената им продукция, там е такава лапачка, при руснаците майче държавни предприятия произвеждат оръжията, мн по евтино и не толкова шумно.
124
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Песков е казал че Путин може да надбяга бяла акула а с харпун потапя самолетоносач.Така че американците да внимават и ако видят голият до кръста Путин с харпун в ръка да бягат.
123
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kво стана с руският самолетоносач дето е на *** и опуши средиземноморието ?